Helseministeren kritiserer Helsetilsynet

Lot tabbe-kirurg fortsette å operere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Ansgar Gabrielsen kritiserer helsetilsynet i Østfold for at de ikke varslet sentrale helsemyndigheter om en omstridt dansk kirurg, som har sju klagesaker på seg, på et tidligere tidspunkt.

Det var ved Nordlandssykehuset i Bodø at den danske kvinnelige kirurgen arbeidet helt fram til tirsdag denne uka. Kvinnen har levd et omflakkende yrkesliv på en rekke sykehus i Danmark, Sverige og Norge, og helsetilsynet i Østfold mener hun mangler kirurgiske ferdigheter og grunnleggende anatomiske kunnskaper.

Kvinnen ble suspendert fra sin stilling som kirurg med umiddelbar virkning tirsdag etter at det ble kjent at hun har sju klagesaker på seg fra sin forrige arbeidsplass, Sykehuset Østfold Moss.

- Jeg håper hun aldri får jobbe som kirurg igjen, sier en av kirurgens tidligere pasienter, Ragnhild Dørum, til NRK. Hun er blitt avhengig av krykker etter en hofteoperasjon der en nerve ble kuttet i setemuskelen.

- Forferdelig

- Kvinnen burde aldri fått operere videre etter hendelsene i Østfold, sier Gabrielsen.

Han mener det er forferdelig at en kirurg har fått holde på så lenge til tross for så mange klager.

- Dette har dessverre vært mulig fordi man har brukt halvannet år fra man fikk interne meldinger i Sykehuset Østfold til Helsetilsynet i Østfold, før denne saken ble sendt til det sentrale Helsetilsynet. Slik skal det ikke være, sier helseministeren.

Han vil nå at Statens helsetilsyn skal finne ut av håndteringen av saken.

Rask gransking

Den danske kvinnelige kirurgen begynte å arbeide ved ortopedisk avdeling på Nordlandssykehuset i Bodø før jul.

Sykehusdirektør ved Nordlandssykehuset Eivind Solheim sa onsdag til VG at han håper Statens helsetilsyn klarer å få ferdig granskningen i løpet av kort tid, etter at Helsetilsynet i Østfold har brukt flere år på å undersøke påstander om at kirurgen blant annet skal ha forlatt en operasjonssal i sinne mens en pasient lå igjen med et åpent operasjonssår.

Hun ble oppsagt fra Sykehuset Østfold sommeren 2003.

(NTB)