Helseministeren legger fram «Lex Breivik»

Målet har vært å få loven vedtatt før dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik faller.

«LEX BREIVIK»: Helse-og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen legger fredag fram forslag om endringer i psykisk helsevernloven for å øke sikkerheten. Målet har vært å få loven vedtatt før dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik faller.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
«LEX BREIVIK»: Helse-og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen legger fredag fram forslag om endringer i psykisk helsevernloven for å øke sikkerheten. Målet har vært å få loven vedtatt før dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik faller. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) legger fredag fram forslag om endringer i psykisk helsevernloven for å øke sikkerheten.

De tre viktigste endringene som Strøm-Erichsen foreslår er:

• Å heve sikkerhetsnivået i regionale sikkerhetsavdelinger

• Åpne en enhet med særlig høyt sikkerhetsnivå

• Få bedre oversikt over dømte til tvunget psykisk helsevern med en nasjonal koordineringsenhet

«Lex Breivik»
Lovforslaget har vært ute på høring. Tunge instanser som Advokatforeningen og Psykologforeningen er skeptiske til å endre loven slik Helse- og omsorgsdepartementet har foreslått, skrev Adresseavisen tidligere denne uka.

Lovforslaget har blitt omtalt som «Lex Breivik». Målet har vært å få loven vedtatt før dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik faller.

Helse- og omsorgsdepartementet har ikke lagt skjul på at målet er å få på plass et skjerpet regelverk som kan tas i bruk dersom Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern.

Mange kritiske

Helseministeren sier at dette er noe som har ligget på blokken hennes lenge men at 22.juli nå gjør det aktuelt å gå inn for en lov endring. Mange har vært kritiske til den korte høringsfristen, og at den kommer i forbindelse med en spesifikk sak.

- Jeg har hele tiden vært åpen på at 22.juli aktualiserte saken. Men det er hensynet til sikkerheten og tryggheten til befolkningen som har vært avgjørende, og det bør også tas med i innvendinger mot lovendringen, sier hun.


Statsråden la fram forslaget på en pressekonferanse klokka 12.15 fredag.

(NTB/ Dagbladet)