Corona

Helseministeren rett i karantene

Kongeparet og flere statsråder i karantene etter de nye reglene. Bent Høie fortalte om de strenge inngrepene rett før han havnet i karantene.

REDDET: Helseminister Bent Høie var på vakt, da Erna Solberg holdt på å håndhilse med direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Reporter: Christian Wehus. Video: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt209 -11
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.3K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

I dag kom norske myndigheter med nye regler.

Alle nordmenn som har reist utenfor Norden etter 27. februar, skal ha to ukers hjemmekarantene etter hjemkomst til Norge.

Helseminister Bent Høie sto i dag sto på en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg, FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog for å innføre de strengeste inngrepene fra norske myndigheter i fredstid.

Leder arbeidet hjemmefra

Han reiste derfra og rett i karantene.

Kongeparet er også rammet av karantenebestemmelsene etter sitt statsbesøk til Jordan.

I JORDAN: Kong Harald og dronning Sonja i oldtidsbyen Petra i Jordan 4. mars. Kongeparet var på et tre dager langt statsbesøk i landet med flere statsrådet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I JORDAN: Kong Harald og dronning Sonja i oldtidsbyen Petra i Jordan 4. mars. Kongeparet var på et tre dager langt statsbesøk i landet med flere statsrådet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Det samme er justisminister Monica Mæland (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), næringsminister Iselin Nybø (V), utviklingsminister Dag Inge Ulstein og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Dagbladet snakket med Bent Høie torsdag ettermiddag.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Jeg sitter hjemme. Rett etter pressekonferansen dro jeg til departementet og hentet tingene mine, så dro jeg hjem. Jeg skal fortsatt lede arbeidet, men det blir via e-post, Skype og telefon fram til karantenen min utgår klokka 20.00 mandag kveld. Da er det 14 dager siden jeg hjem fra Wien, sier Høie til Dagbladet.

- Jeg praktiserer karantenereglene fullt ut, med unntak av regjeringens budsjettmøte som starter mandag. Der er det innført egne regler, sier helseministeren.

Han forklarer at dette også gjelder andre statsråder, men at Statsministerens kontor har laget egne retningslinjer.

JOBBER HJEMME: Helseminister Bent Høie sier han skal lede coronaarbeidet hjemmefra fram til søndag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
JOBBER HJEMME: Helseminister Bent Høie sier han skal lede coronaarbeidet hjemmefra fram til søndag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Det er vel også et signal om at du som helseminister i en sånn situasjon selv forholder deg til karantenereglene?

- Det går faktisk an å være den nest øverste politiske ansvarlige i en sånn situasjon fra hjemmekontor, sier han.

I ØSTERRIKE: Bent Høie delte selv dette bildet fra besøket i FNs narkotikakommisjon i Wien 2. mars.
I ØSTERRIKE: Bent Høie delte selv dette bildet fra besøket i FNs narkotikakommisjon i Wien 2. mars. Vis mer

Han sier tiltaket, som nå også har tilbakevirkende kraft, først og fremst handler om å forhindre smitte fordi smitten trolig har spredd seg i flere land man tidligere ikke har visst om.

Kongelig statsbesøk

Høie er en av flere statsråder som oppfyller de nye karantenekravene. Det samme gjør kong Harald og dronning Sonja, som var på statsbesøk i Jordan i begynnelsen av mars.

Høie besøkte 2. mars, mandag i forrige uke, Østerrikes hovedstad Wien for å delte på et møte med FNs narkotikakommisjon.

Dagbladet var torsdag ettermiddag i kontakt med kommunikasjonsenheten i Helse- og omsorgsdepartementet. De har foreløpig ikke svart på om Høie nå sitter i karantene.

Flere statsråder

En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at minst seks statsråder har vært på reise utenfor Norden siden 27. februar.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og næringsminister Iselin Nybø var begge på statsbesøk til Jordan i begynnelsen av mars. Der var også det norske kongeparet.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein var i fra India 29. februar. Klima og miljøminister Sveinung Rotevatn var i Brussel 5. mars.

Justisminister Monica Mæland var i Brussel dagen før Rotevatn.

Fraråder reiser

Regjeringen fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig, og vil sette alle som kommer fra utenfor Norden i hjemmekarantene.

INNREISE: Bent Høie sier de vil sette personer som ankommer Norge uten opphold i Norge i karantene hvis de har symptomer, og friske vil de forøke å returnere. Vis mer

Helsepersonell som håndterer pasienter får også reiseforbud som følge av coronaviruset og sykdommen covid-19, som onsdag ble klassifisert som en global pandemi.

Helsedirektoratet understreker at all innenlands transport skal gå mest mulig som normalt, men oppfordrer til å unngå fritidsreiser og alle reiser som ikke er strengt nødvendig. «Unngå offentlig transport hvis du kan, unngå andre steder hvor du lett kommer nær andre, unngå nærkontakt med andre,» er blant rådene.

Samtidig stenges alle landets skoler og barnehager.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer