Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helseministeren vil gjøre snus­boksen mørke­grønn

Vil at alle røykpakker og snusbokser skal være reklamefrie og like.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helse- og omsorgsminister Bent Høie foreslår nå at alle tobakkspakninger skal bli mørkegrønne, ha helseadvarsler og være reklamefrie. 

For selv om antallet som røyker går ned, har andelen som snuser skutt i været.

- Industrien har gjennom design og produktutvikling klart å rekruttere flere unge til å snuse i Norge og Sverige, og der står vi i en særstilling i verden, sier helseministeren til Dagbladet.

- Det blir ikke kult å legge denne på bordet ved siden av Iphonen, sier han og viser fram den nye, mørkegrønne snusboksen.

- Skal bli mest mulig kjedelig Årlig dør 6600 nordmenn av sykdommer som skyldes røyking. Men helseministeren vil også snusboksen til livs, fordi de sier snus kan føre til kreft og diabetes 2.

- Vi innfører noe som vi vet virker, samtidig som vi ikke begrenser voksne menneskers valgfrihet eller innfører mer byråkrati, sier Høie til Dagbladet.

De vil foreslå forbud mot alle produsentlogoer på snus- og røykpakker. Det får Kreftforeningen for å juble.

- Vi skal gå for det mest gusjbrune og kjedelige, for å gjøre det mest mulig kjedelig å snuse, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Helseministeren sier nemlig det er gjort studier som viser at mørkegrønn er den verst tenkelige fargen på pakkene. Høie snuste selv da han var ung, men sier han sluttet før han ble avhengig.

- Dette er den fargen som vi har analysert oss fram til at appellerer minst av alle farger som finnes, sier helesministeren til Dagbladet.
 
Bekymret for snusvaner En tredjedel av menn mellom 16 og 24 år snuser. Og helseministeren sier at 20 prosent av jenter som begynner å snuse, ikke klarer å slutte når de blir gravide. Han sier det øker risikoen for prematur fødsel og dødfødsel. 

- I vår kamp mot røyking har vi kanskje gitt inntrykk av at det ikke er farlig å snuse. Det er selvsagt betydelig farligere å røyke, men det betyr ikke at det ikke er farlig å snuse, sier Høie.

Han snakker om tobakkspakken som en reklameplakat, og viser fram bilder av pyntede snusbokser som han mener gjør at flere begynner å snuse. Det vil de nå altså ha slutt på.

- Den sterke økningen i snusbruk blant unge kom etter at industrien begynte å utvikle produkter som appellerer til unge, snusbokser med ny design, nye farger og smakstilsetninger som vanilje, mentol og lakris, opplyser helseministeren.

Kan komme i 2016 Tobakksforslaget vil bli sendt ut på høring i slutten av februar, og Høie forventer at det kan gå gjennom stortinget innen utgangen av 2015.

Australia har allerede en slik praksis, og ifølge helseministeren har det ført til mindre tobakksbruk blant unge. Han sier tobakksindustrien argumenterer med at det illegale salget av tobakk vil øke, med slike endringer.

- Men det illegale salget har ikke økt i Australia. Vi er helt sikre på at dette vil ha effekt, både gjennom erfaringene fra Australia og fordi vi vet at design på emballasje og den identiteten som den gir uttrykk for, fungerer som reklame, sier Høie til Dagbladet.

Men de vil ikke foreslå noen liknende endringer for alkohol.

- Tobakk står i en særstilling i forhold til alkohol. Det er mulig å ha et alkoholforbruk som ikke er helseskadelig, men det er ikke mulig å ha et tobakksforbruk som ikke er skadelig, sier helseministeren.

SLIK SKAL DE SE UT:  Regjeringen vil nå legge fram et nytt forslag om at alle røykpakker og snusbokser skal se slik ut. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SLIK SKAL DE SE UT: Regjeringen vil nå legge fram et nytt forslag om at alle røykpakker og snusbokser skal se slik ut. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!