LEGEJOURNALER: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil ha felles legejournal.
 Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
LEGEJOURNALER: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil ha felles legejournal. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

Helseministeren vil ha felles legejournal

Journalen din burde bli tilgjengelig for alle de andre legene på samme legekontor, mener helseministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fordelen med en slik ordning er situasjoner når din egen lege ikke er tilgjengelig. Kanskje er legen selv syk eller borte fra jobben av andre grunner. Da kan det bli aktuelt å gå til en annen lege som jobber på samme sted.

- Da er det veldig greit at journalen er tilgjengelig for andre leger. Det blir mer effektivt og fleksibelt. Du kommer til en lege som kjenner deg og har kunnskap om helsen din og du slipper å komme med hele historien din én gang til, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Fellesjournalen skal bare være tilgjengelig innen det konkrete legefellesskapet. Opplysningene kan ikke tas med ut av senteret, understreker helseministeren.

Eksempler på steder som skal kunne føre felles journal, er legesenter, tannlegesenter, ulike typer legevaktsamarbeid, distriktsmedisinske sentra, helsehus og private tjenesteleverandører som etter avtale samarbeider med en kommune om ytelse av helsehjelp.

Forslaget springer også ut fra at det er viktig for helsepersonell å ha korrekte og oppdaterte pasientopplysninger for å gi forsvarlig helsehjelp. Det kan også gi bedre samarbeid mellom helsepersonell. Samtidig er det viktig å ivareta personvern i en slik løsning, påpeker Strøm-Erichsen.

Forslaget er nå på høring fram til sommeren.

(NTB)