Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helseministeren vil ha tobakksbevilling

Regjeringen vil vurdere å innføre salgsbevilling for tobakk dersom kiosker og butikker fortsetter å selge sigaretter til ungdom under 18 år. Trusselen om tobakksbevilling skal få næringen til å skjerpe seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseministeren har sett seg lei på at flere tobakkutsalg ikke følger norsk lov. En undersøkelse 4Fakta har gjort for Statens tobakkskaderåd viser at barn helt ned i 13-års alderen får kjøpt tobakk. Og det til tross for at samme undersøkelse viser at ekspeditørene er fullt ut klar over 18-års grensen.

- Bransjen har gått i seg selv og lovet å bedre situasjonen. De har frist på seg til 1. februar med å presentere tiltak slik at ungdom under 18 år ikke får kjøpt tobakk, sier helseminister Dagfinn Høybråten til Dagbladet. Han forventer å se resultater i år, hvis ikke tar han affære.

- Hvis bransjens tiltak ikke fungerer, kan spørsmålet om en bevillingsordning for tobakk være aktuelt å vurdere, sier Høybråten.

Håper på selvjustis

- Helseministeren har bedt oss om å ta kontakt med bransjeorganisasjoner for å få bukt med salg av tobakk til mindreårige. Signalene fra møter vi har hatt med dem tyder på at de vil gjennomgå problemet og fremme mulige løsninger. Håpet er at bransjen greier å utøve selvjustis, sier direktør i Statens tobakkskaderåd Liv Urdal.

Tobakkundersøkelsen viser at 40 prosent av de spurte 13-15-åringene kjøper røyken sin selv. I samme gruppe viser det seg også at hele 64 prosent aldri er blitt spurt om alderen. Samtidig er butikkene fullstendig klar over at de synder: 76 prosent av de spurte fra bransjen mente at de mindreårige bare i liten grad hadde problemer med å få kjøpt tobakk.

Krever tiltak

- Til neste høst vil det bli gjennomført en ny undersøkelse som kartlegger barns tilgang på tobakk. Viser det seg at handelens egne tiltak ikke fungerer, kan det bli utslagsgivende i forhold til en eventuell tobakksbevilling, sier Urdal. En bevilling av denne typen vil, etter det Dagbladet erfarer, fungere på samme måte som dagens øl-bevilling. Butikkinnehaveren søker først om lov til å selge øl, får han tilslag - men ikke greier å overholde loven - blir bevillingen tatt fra ham igjen. Ved gjentatte overtredelser mister en bevillingen for godt.

- Ingen hensikt!

Men lederen i Stortingets sosialkomité, John I. Alvheim (FrP) er sterkt i mot en lov av denne typen. I følge ham vil en kollektiv avstraffing av næringen, ikke føre til mindre røyking blant folk.

- De som selger tobakk må selvsagt følge loven. Gjør de ikke det må den enkelte butikk straffes - ikke hele bransjen! En mulkt burde holde, sier Alvheim.

Arbeiderpartiets støtter derimot helseministeren. Asmund Kristoffersen (Ap) i sosialkomitéen, var den som tok opp saken på Stortinget. I et intervju med Ukeavisen FK sier han dette:

- Det er totalt uakseptabet at veldig mange forhandlere saboterer norsk lov. 18-års grensen overholdes i liten grad av landets cirka 20 000 utsalgssteder for tobakk.

Helseministeren tror en tobakksbevilling kan reduserer tallet på antall røykere i Norge, men først gir han bransjen sjansen til å vise at de kan respektere norsk lov, uten en tobakksbevilling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media