Helseministeren viser muskler

Helseminister Tore Tønne har i løpet av tre dager virkelig vist hvem som styrer Helse-Norge. Mandag avviste han blankt helsedirektør Anne Alviks anmodning om å oppnevne et settehelsetilsyn i dødshjelpsaken. I går innvilget han i ekspressfart samme direktør seks måneders permisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tønne er heller ikke redd for å si klart fra hvem som bestemmer hva Anne Alvik skal gjøre i sin permisjonstid.

- Alvik ønsket ikke å sitte med ansvaret, da var det en grei avgjørelse å innvilge henne permisjon. Nå skal jeg diskutere med henne hva hun skal gjøre i tida framover, sier helseministeren.

Selv avviser Alvik dette, og peker på at hun har en god dialog med departementsråd Anne Kari Lande Hasle om hva hun skal gjøre.

- Ikke ferie

- Men først skal jeg tenke meg om. Dette er ikke seks måneders lønnet ferie, sier Alvik.

Aller helst hadde hun lyst til å gå på dagen, men Sosial- og helsedepartementet har bedt henne sitte til en ny etterfølger er plukket ut. Ifølge Tønne vil det skje raskt.

Alvik regner med å komme tilbake som helsedirektør når permisjonstida på seks måneder utløper.

- Tåler storm

Den siste måneden har Alvik vært utsatt for utallige angrep for sin og Helsetilsynets behandling av den såkalte dødshjelpsaken på Bærum sykehus.

- Samfunnstopper kritiserer meg ut fra hva de har lest i media. Artikler som er gjentatt så mange ganger at de er blitt sannhet. Jeg har fått nok av slikt, og har mange andre viktigere ting å fylle livet mitt med, sier Alvik til Dagbladet.

Lei skittkasting

Helsedirektør Anne Alvik er lei av skittkasting, medieoppslag og personhets. Nå drar hun ut i seks måneders permisjon, men avviser at hun flykter fra sitt ansvar.

- Jeg tåler å stå i storm, og synes det er ganske gøy også, sier Alvik.

harald.haave@dagbladet.no