Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helsepersonell bagatelliserer spiseforstyrrelser for ofte

Den avdøde 13-åringen hadde spiseforstyrrelser - døde trolig av avmagring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet tror den 13 år gamle jenta som ble funnet død i ei hytte på Beitostølen nyttårsaften døde av avmagring.

Mora i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt og for å ikke ha gitt datteren nødvendig hjelp.

Nære bekjente av den siktede mora og hennes datter opplyser til Dagbladet at 13-åringen sleit med spiseforstyrrelser, og at mora forsøkte å hjelpe henne med det og andre problemer.

- Systemsvikt Ambulansepersonell som kom til hytta på nyttårsaften skal ha reagert på at jenta var veldig tynn.

Barneombud Anne Lindboe reagerer i dag på saken, og tror systemet har sviktet.

- Det er høyst sannsynlig at systemet har sviktet et sted, sier Lindboe til NTB.

Saken aktualiserer også spiseforstyrrelser blant unge jenter.

- Generelt er det et problem at helsepersonell ofte bagatelliserer problematikken rundt spiseforstyrrelser. Man ser ikke risikoen ved at ei jente i vekst og utvikling har signifikant vekttap eller ikke går opp i vekt, sier professor ved Norges Idrettshøyskole, Jorunn Sundgot-Borgen, til Dagbladet.

- Mange av dem som kontakter meg om hjelp i forbindelse med spiseforstyrrelser, har allerede vært hos helsepersonell. De er gjerne unge jenter fra 13-16 år som har vært hos fastlege og fått beskjed om - gjerne sammen med mor - at dette ordner seg nok og at det bare er til å spise mer, sier hun.

Spiseforstyrrelser oppstår i flere varianter. Når man forsøker å slanke seg og bli så tynn som mulig har man den alvorlige psykiske lidelsen anoreksi.

- Anoreksi er en alvorlig sykdom og et alvorlig problem. Noen ganger neglisjeres det eller man anser at det kan fikses lett. Bare i jula hadde jeg seks fortvilte foreldre som følte de ikke ble tatt på alvor. To av disse av disse tilfellene endte med innleggelse, sier Sundgot-Borgen.

- Skjønner ikke alvoret Professor ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø (UiT), Jan H. Rosenvinge, mener også fagfolk ofte ikke skjønner hvor alvorlige spiseforstyrrelsene er.

-Alvorlige følger kan forhindres ved å få hjelp i tide, men gode behandlingsopplegg forhindres gjerne av at fagfolk ikke skjønner hvor alvorlig det er. I tillegg er det en tverrfaglig behandling, innenfor medisin, psykologi og ernæring. Det er et samarbeid som ikke alltid er på plass, sier Rosenvinge, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Han sier at årsakene til spiseforstyrrelser gjerne er sammensatte.

- Det kan være personlige årsaker, familieårsaker eller miljømessig. Samtidig er tenåra en sårbar periode der kropp, krav og forventninger endrer seg. Mobbing er alltid skadelig og kan være en medvirkende årsak til at ungdom begynner å slanke seg og havner i en alvorlig spiseforstyrrelse.

Rosenvinge omtaler anoreksi som en av de dødeligste sykdommene i psykiatrien - med dødelighet på seks ganger høyere enn i resten av befolkningen.

- Det skjer i Norge også. Det er selvsagt ytterste konsekvens, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media