Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helsepersonell kan miste muligheten til å skrive attester

Enda et utvalg vil ha strengere kontroll med medisinsk sakkyndige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I oktober i fjor kom Dagens Næringsliv med påstander om at psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål H. Herlofsen solgte falske legeerklæringer.

Avsløringene av hvordan de to sørget for at kriminelle kunne kjøpe seg fri fra soning eller fikk mildere soningsforhold mot kontantbetaling, fikk helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og justisminister Knut Storberget til å nedsette en arbeidsgruppe, som skulle se på kvalitetssikringen av medisinske sakkyndige.

Det nye utvalget skulle ledes av jusprofessor Hans Petter Graver. I dag overleverte han utvalgets konklusjoner på en pressekonferanse. Han avsluttet presentasjonen av rapporten på denne måten:

- Dette er den fjerde utredningen. Nå er det på tide å handle.

Har tenkt til å handle

Ved hans side satt oppdragsgiverne Knut Storberget og Sylvia Brustad og hørte på hvilke endringer som ble foreslått.

Blant annet går Graver-innstillingen inn for at det skal være mulig å frata helsepersonell retten til å utstede helseattester og legeerklæringer, dersom dette er skjedd i strid med loven.

Dessuten etterlyser utvalget klarere retningslinjer for hvordan legeerklæringer skal utarbeides, og hvordan medisinsk sakkyndige oppnevnes i rettssaker.

TID FOR HANDLING: - Dette er den fjerde utredningen. Nå er det på tide å handle, sa professor Hans Petter Graver (midten). Han har ledet utvalget som ble nedsatt på bestilling fra Knut Storberget og Sylvia Brustad. Foto: Scanpix
TID FOR HANDLING: - Dette er den fjerde utredningen. Nå er det på tide å handle, sa professor Hans Petter Graver (midten). Han har ledet utvalget som ble nedsatt på bestilling fra Knut Storberget og Sylvia Brustad. Foto: Scanpix Vis mer

Og regjeringsmedlemmene lyttet og lovet.

- Vi har tenkt til å handle, forsikret helse- og omsorgsminister Brustad, som understreket hvor viktig det er med tillit til de som utsteder legeerklæringer.

Også justisminister Knut Storberget var fornøyd med Graver-utvalgets arbeid. Han mente tiltakene som utvalget har foreslått vil kunne styrke justissektorens arbeid innenfor strafferettspleie.

- Vi er veldig avhengige av de sakkyndiges innspill, særlig fordi vi jobber for at domstolene skal kunne reagere nyansert. For at lovbrytere skal domfelles til behandling, samfunnsstraff eller soningsutsettelse er vi avhengige av de sakkyndiges innspill, sa Storberget under pressekonferansen.

Når da?

Storberget nevnte også andre tiltak som kan være aktuelle for å sikre de sakkyndiges habilitet og kvalitet.

Blant annet snakket han om muligheten for å få inn en second-opinion i rettssaker.

Både justisministeren og helse- og omsorgsministeren karakteriserte forslagene som såpass enkle og konkrete at det ikke burde være noe problem å få realisert de raskt.

image: Helsepersonell kan miste muligheten til å skrive attester

På spørsmål om når vi kan vente oss en rettspraksis med for eksempel en annenhånds medisinsk vurdering, kunne ikke Brustad si noe eksakt.

- Nå er det spørsmål om denne rapporten skal ut på høring eller om vi skal utarbeide et høringsnotat. Den må også gjennom Stortinget, men nå er jo ikke det noe problem for vi har flertall. Men jeg kan rett og slett ikke si noen nøyaktig dato, sa Brustad.

Fjerde utredning

Allerede i 1998 oppnevnte Justisdepartementet et utvalg som skulle gå gjennom rettsmedisinsk kvalitetssikring og kontroll i straffesaker.

Det såkalte Rognum-utvalget kom med flere konkrete tiltak. Også professor Torleiv Ole Rognum ville ha strengere kontroll over medisinsk sakkyndige.

Men lite har skjedd siden han leverte Rognum-utvalgets rapport for fem år siden.

- Siden NOU-rapporten kom, har det ikke skjedd så mye, nei. Jeg håper det blir fortgang nå, sa Rognum til Dagbladet i fjor høst etter legejukssaken.

Det ferske Graver-utvalget har blant annet hentet frem igjen den gamle utredningen til Rognum-utvalget, da de utarbeidet rapporten som ble overlevert i dag.

Konklusjonen fra Graver-utvalget er et entydig.

- Ofte er det ganske dårlig kvalitetskontroll. For eksempel er legeerklæringer lite dokumentert og ikke tilpasset det formålet de er ment for.

- Og reglene for helsepersonellet når det gjelder legeerklæringer og benådning er ikke bare korte og upresise i seg selv, men også sammenliknet med Sverige og Danmark, sa Graver på telefon rett før pressekonferansen.

Etterforskes fremdeles

Derfor har Graver-utvalget i sin innstilling laget utkast til forskrifter for helsepersonell som opptrer i justissektoren og andre steder, og forslag til hvordan legeerklæringer og benådninger skal utarbeides.

I kjølvannet av legejukssaken har fylkeslegen fått flere klager mot psykolog Sandstøm og psykiater Herlofsen. Begge er også anmeldt til politiet, som fortsatt etterforsker sakene.

Fylkeslegen i Oslo har i sin innstilling gitt klar beskjed om at psykolog John Sandstrøm bør miste autorisasjonen. Fylkeslegen har ikke gitt noen konkrete råd til om hvorvidt psykolog Pål H. Herlofsen bør få drive som psykiater.

<B>JUSPROFESSOR HANS PETTER GRAVER:</B> Lederen for Graver-utvalget mener det er for dårlig kvalitetssikring av legeattester og bruken av medisinsk sakkyndige i justissektoren og andre steder.
<B>PSYKIATER PÅL H. HERLOFSEN:</B> Han ble permittert fra stillingen som leder for Oslo Militære Legekontor etter påstander om at han solgte falske legeerklæringer.
<B>PSYKOLOG JOHN SANDSTRØM:</B> En av de tiltalte i legejukssaken, psykolog John Sandstrøm, på vei til møte med fylkeslegen sammen med sin advokat Tor Erling Staff.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media