Helsepersonell som målskiver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Israelske myndigheter beskylder palestinske ambulansesjåfører og helsearbeidere for å hjelpe terrorister. Derfor er det tydeligvis legitimt å skyte på dem. I går skrev Dagbladet om tre palestinske helsearbeidere som ligger sterkt forbrent på et sykehus i Jerusalem, etter at ambulansen de satt i ble beskutt av israelske soldater 4. mars. De er ikke de eneste.
  • Ifølge det palestinske helseministeriet er 16 palestinske hjelpearbeidere drept og 600 skadd siden det palestinske opprøret startet for 16 måneder siden. Dette er høye tall, men det viser at det humanitære aspektet blir fullstendig ignorert, både i Midtøsten og i andre konfliktområder. Som generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors sa på et seminar i Oslo i går formiddag: «Sivilbefolkningen skal beskyttes i krig, den skal ikke være selve målet for krigføringen.»
  • Både israelere og palestinere kan kritiseres for volds- og terroraksjoner under den pågående konflikten i Midtøsten. Men skal Israel ha troverdighet som en demokratisk stat, kan ikke landets soldater fortsette å skyte på ambulansesjåfører og annet helsepersonell. Folk som redder liv skal beskyttes, så vel i krig som i fred.
  • Ambulanser skal få slippe fram, de skal ikke bli påkjørt av israelske stridsvogner. Gjennom mange år har israelske soldater på sjekkposter også av og til hatt den uvanen at de hindrer ambulanser i å komme fram til palestinske sykehus. Flere fødende kvinner er blant annet holdt tilbake, noe som i enkelte tilfeller har medført at barna deres har dødd. To gravide kvinner har de siste månedene blitt skutt og drept i ambulanser på vei til sykehus.
  • Norske og andre lands myndigheter kan ikke akseptere at denne israelske praksisen fortsetter. Israel har rett til å forsvare seg mot terror, men landet må likevel forholde seg til et visst minimum av internasjonal humanitær lovgivning.