Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helsepolitikere: - Jonas må ordne opp

Laila Dåvøy (Krf) mener det er ufattelig at en arbeidskonflikt ved OUS` håndseksjon går ut over pasientene.

UFATTELIG: Stortingsrepresentant i helsekomiteen og tidligere leder for Norsk Sykepleierforbund, Laila Dåvøy (KrF), mener det er ufattelig at det ikke er ordnet opp i situasjonen på håndseksjonen ved Oslo universitetssykehus etter at hun tok opp dette med helseministeren i desember i fjor. Det er ufattelig at direktørene ikke har ordnet opp i dette, sier hun, og undrer seg over om noen har sett på saken i det hele tatt. Foto: Hildegunn Bernsen / KrF
UFATTELIG: Stortingsrepresentant i helsekomiteen og tidligere leder for Norsk Sykepleierforbund, Laila Dåvøy (KrF), mener det er ufattelig at det ikke er ordnet opp i situasjonen på håndseksjonen ved Oslo universitetssykehus etter at hun tok opp dette med helseministeren i desember i fjor. Det er ufattelig at direktørene ikke har ordnet opp i dette, sier hun, og undrer seg over om noen har sett på saken i det hele tatt. Foto: Hildegunn Bernsen / KrF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går fortalte Dagbladet historien til Lene Cecilie Lyså (14), som på grunn av kaos og konflikter fikk sin håndoperasjon avlyst fire ganger på ett år ved Oslo universitetssykehus, noe Helseavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus mente var brudd på forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven.

Seksjonen jenta skulle opereres på, seksjon for overekstremitet og mikrokirurgi, er rammet av en arbeidsmiljøkonflikt, som OUS ved klinikkleder Olav Røise vedkjenner at «indirekte er en komponent» som førte til kanseleringene av Lenes behandling.

Men konflikten er ikke løst, til tross for at sykehuset siden slutten av juni engasjert profesjonelle konfliktløsere for samtaler mellom partene.

- Ufattelig Medlem i helse- og omsorgskomiteeen, Laila Dåvøy (KrF), stilte et skriftelig spørsmål på Stortinget om nettopp denne seksjonen til daværende Helse- og omsorgsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen i desember i fjor. Dåvøy er utdannet sykepleier, og har tidligere vært leder for Norsk Sykepleierforbund.

USIKKER FRAMTID:  Lene Cecilie Lyså (14) fikk aldri den operasjonen hennes overleger på håndseksjonen ved Rikshospitalet mente hun måtte få for å begrense utvikling av feilstilling i hånda. Planlagte operasjoner ble avlyst fire ganger før det til slutt var for seint - fordi hun var ferdig utvokst. Seks av sju overleger ved håndseksjonen på Rikshospitalet skrev i juni i fjor et brev til ledelsen om at de fryktet for manglende pasientbehandling på grunn av en arbeidsmiljøkonflikt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
USIKKER FRAMTID: Lene Cecilie Lyså (14) fikk aldri den operasjonen hennes overleger på håndseksjonen ved Rikshospitalet mente hun måtte få for å begrense utvikling av feilstilling i hånda. Planlagte operasjoner ble avlyst fire ganger før det til slutt var for seint - fordi hun var ferdig utvokst. Seks av sju overleger ved håndseksjonen på Rikshospitalet skrev i juni i fjor et brev til ledelsen om at de fryktet for manglende pasientbehandling på grunn av en arbeidsmiljøkonflikt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Hun var bekymret etter å ha møtt to gutter med misdannelser og sterke smerter i november 2011 - som hadde fått sine regelmessige operasjoner ved seksjonen utsatt, og som hadde sterke smerter.

Dåvøy har lest artikkelen om Lene og synes det er skremmende at forholdene på avdelingen ikke er bedret.  

- Jeg er veldig overrasket over at denne saken kommer fordi jeg gjorde statsråden oppmerksom på dette, hele poenget med meldingen var at det skulle ordnes opp i. Det er ufattelig at direktørene ikke har ordnet opp i dette, sier hun, og undrer seg over om noen har sett på saken i det hele tatt.

Støre må ta ansvar Hun mener at nyutnevnt Helse- og omsorgsminister, Jonas Gahr Støre, nå må rydde opp en gang for alle.

HENIVSER TIL OUS:  Helse- og omsorgsdepartementets pressevakt henviser til OUS på spørsmål om den konfliktfylte seksjonen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
HENIVSER TIL OUS: Helse- og omsorgsdepartementets pressevakt henviser til OUS på spørsmål om den konfliktfylte seksjonen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

-Jeg tar aldri i enkeltsaker, men jeg gjorde det i dette tilfellet etter å ha hatt besøk av de to unge guttene. Jeg kan ikke si hva som må gjøres, sier hun og fortsetter:

- En ting er at de ikke får operasjoner ved OUS, en annen er at de ikke får oppfylt pasientrettighetene sine og får henvisning til behandling andre steder, sier Dåvøy videre.

På spørmålet svarte daværende helseminister Strøm-Erichsen at «det er en særlig økning i ventetiden for pasienter uten rett til nødvendig helsehjelp, men også en liten økning i ventetiden for pasienter med rett» ved den aktuelle seksjonen.

UHØRT:  Jon Jæger Gåsvatn (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mener arbeidskonfliktproblemet er «et typisk ledelsesansvar». Han kritiserer lederne på OUS for å ikke ta leger alvorlig når de melder fra om forhold som går ut over pasientene. Foto: Frp
UHØRT: Jon Jæger Gåsvatn (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mener arbeidskonfliktproblemet er «et typisk ledelsesansvar». Han kritiserer lederne på OUS for å ikke ta leger alvorlig når de melder fra om forhold som går ut over pasientene. Foto: Frp Vis mer

- Jeg vil følge situasjonen og eventuelle korrigerende tiltak, skrev statsråden og viste til oppfølgingsmøter ved helseforetakene.

Dårlige melderutiner Jon Jæger Gåsvatn (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mener også at det er uhørt at en arbeidskonflikt går ut over pasientbehandlingen på seksjonen.

- Dette er et typisk ledelsesansvar. Det er helt forkastelig at en slik arbeidskonflikt skal gå ut over pasientene. Vi ser at når de som står nærmest pasientene varsler, altså legene, så er det ikke etablert gode nok rutiner til at dette blir tatt på alvor.

- Lederne er mer opptatt av å slikke folk lenger opp i systemet opp etter ryggen, sier Gåsvatn.

KAPASITETSPROBLEMER: Klinikkleder for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus (OUS), Olav Røise, sier de fortsatt har kapasitetsutfordringer med lange ventelister ved seksjonen'. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KAPASITETSPROBLEMER: Klinikkleder for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus (OUS), Olav Røise, sier de fortsatt har kapasitetsutfordringer med lange ventelister ved seksjonen'. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Seks av åtte overleger på seksjonen skrev i juni i fjor et brev til ledelsen hvor de uttrykte sin bekymring for at hele seksjonen skulle kollapse fordi de ikke orket tanken på å fortsette i jobbene sine og flere hadde fått sykemelding.

- Jeg har full forståelse for at folk sier opp når det ikke blir tilbudt et faglig godt tilbud til pasientene. Det er ledelsen som har ansvaret for denne ukulturen som har utviklet seg. Det øverste ansvaret har helseministeren og han må være klar i sine direktiver slik at dette forplantes og pasientene kommer i første rekke, sier Gåsvatn.

- Utfordringer Helseminister Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere situasjonen på seksjonen, og hans presseansvarlig viser til OUS i denne saken.

- Saken som beskrives i Dagbladet er fra 2011, og i 2012 har vi satt i gang et prosjekt om konfliktløsning som fortsatt pågår, sier klinikkleder Olav Røise.

Han overtok i februar som leder for kirurgi- og nevrofagklinikken ved OUS, som håndseksjonen ligger under

Av de åtte overlegene som jobbet fast i juni i fjor er tre i permisjon i tillegg til at to har sluttet. Røise mener imidlertid at «legene er tilbake i jobb, og seksjonen er i drift igjen» fordi vikarer erstatter disse overlegene.

- Samtidig har vi fortsatt kapasitetsutfordringer med lange ventelister ved seksjoner og det i kombinasjon med en krevende omstilling gjør at situasjonen fortsatt krever spesiell oppmerksomhet for å sørge for at pasientene får den behandling de har krav på, sier Røise.

SLUTTET PÅ SEKSJONEN:  Dagen etter at overlegene ved seksjonen sto fram i media og fortalte om det de mente var uholdbare arbeidsforhold ved seksjonen, fikk legene skiftlig advarsel og trussel om oppsigelse. Overlege Karl Hetland orket ikke lenger å være på jobb, og pensjonerte seg ett år før han skulle bli pensjonist, sier han i en artikkel 15.april i år. Faksimilie: Dagbladet
SLUTTET PÅ SEKSJONEN: Dagen etter at overlegene ved seksjonen sto fram i media og fortalte om det de mente var uholdbare arbeidsforhold ved seksjonen, fikk legene skiftlig advarsel og trussel om oppsigelse. Overlege Karl Hetland orket ikke lenger å være på jobb, og pensjonerte seg ett år før han skulle bli pensjonist, sier han i en artikkel 15.april i år. Faksimilie: Dagbladet Vis mer

Direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst RHF, Alice Beathe Andersgaard, skriver til Dagbladet at de stiller seg bak beklagelsen som er sendt fra Oslo universitetssykehus til pasient Lene og hennes familie.

- Dette skulle ikke ha skjedd. Dette er en hendelse som skjedde for et år siden og vi er kjent med at det er gjort mye for å rydde opp i utfordringene i seksjonen  den senere tida.

Lang konflikt Som de fremste i Nord-Europa har håndkirugene ved den samme seksjonen utviklet en egen protese som sørger for full beveglighet hos pasienter som trenger operasjon for slitte håndledd.

Siden januar 2011 har denne behandlingen vært stoppet, uten at overleger ved seksjonen, som utfører operasjonene, forstår hvorfor.

TIMEN BLE KANSELERT:  Annas (9) time på håndavdelingen på Rikshospitalet ble avlyst flere ganger etter hverandre fordi hennes leger ble sykemeldt som følge av en alvorlig arbeidsmiljøkonflikt. Etter at Dagbladet fortalte hennes historie 31. august i fjor fikk hun timen sin. Faksimilie: Dagbladet
TIMEN BLE KANSELERT: Annas (9) time på håndavdelingen på Rikshospitalet ble avlyst flere ganger etter hverandre fordi hennes leger ble sykemeldt som følge av en alvorlig arbeidsmiljøkonflikt. Etter at Dagbladet fortalte hennes historie 31. august i fjor fikk hun timen sin. Faksimilie: Dagbladet Vis mer

Dagbladet har tidligere fortalt historien til rørlegger Petter Fredriksen, som ikke kunne fortsatt i jobben uten protesene da alternativet er en avstivning av hånda, som gjøre den ubevegelig.

Mai Fossumstuen (48) ble kastet ut av sykehuset uten denne håndprotesen da hun lå på operasjonsbenken og var klargjort for.

Overlege Karl Hetland ved samme seksjon, valgte å pensjonere seg et år før planen fordi arbeidskonflikten førte til at «det ble så mye rot at han ikke orket å jobbe lenger».

LA KLAR FOR OPERASJON:  Mai (48) skulle få operert inn en håndleddsprotese og lå ferdig sterilisert og klar for operasjon da ledelsen på Rikshospitalet bestemte seg for å ikke utføre denne type operasjoner uten å komme med begrunnelse. At denne type operasjon ble stoppet forverret konflikten mellom de ansatte på seksjonen. Hennes historie sto på trykk 26. september i fjor. Faksimile: Dagbladet
LA KLAR FOR OPERASJON: Mai (48) skulle få operert inn en håndleddsprotese og lå ferdig sterilisert og klar for operasjon da ledelsen på Rikshospitalet bestemte seg for å ikke utføre denne type operasjoner uten å komme med begrunnelse. At denne type operasjon ble stoppet forverret konflikten mellom de ansatte på seksjonen. Hennes historie sto på trykk 26. september i fjor. Faksimile: Dagbladet Vis mer

 

FORSTÅR IKKE OUS:  Tune Ipsen, leder ved håndkirurgisk avdeling ved Odense Universitetshospital i Danmark bruker de samme håndprotesene, som ikke blir brukt ved Rikshospitalet lenger. Han forstår ikke hvorfor protesebehandlingen er stoppet i Norge, siden han mener dette er et bedre alternativ til avstivning av hånda.  Petter Fredriksen (59) ville vært ufør dersom han ikke fikk operert inn håndprotesene sine, og i dag jobber han som rørlegger - med dem. Artikkelen ble trykket 28. mai i år. Faksimile: Dagbladet
FORSTÅR IKKE OUS: Tune Ipsen, leder ved håndkirurgisk avdeling ved Odense Universitetshospital i Danmark bruker de samme håndprotesene, som ikke blir brukt ved Rikshospitalet lenger. Han forstår ikke hvorfor protesebehandlingen er stoppet i Norge, siden han mener dette er et bedre alternativ til avstivning av hånda. Petter Fredriksen (59) ville vært ufør dersom han ikke fikk operert inn håndprotesene sine, og i dag jobber han som rørlegger - med dem. Artikkelen ble trykket 28. mai i år. Faksimile: Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media