Helsepolitikere om Bjørgs dødsfall: Tragisk og vondt

Transporten fra sykehusene fungerer ikke som det burde, mener Olaug Bollestad (KrF).

FUNNET HER:  I denne bekken like ved der hun ble sluppet av i taxien, bare 80 meter fra leiligheten hennes, ble Bjørg Elinore Strand funnet død onsdag kveld 5. november i år. Foto: Jacques Hvistendahl / Privat
FUNNET HER: I denne bekken like ved der hun ble sluppet av i taxien, bare 80 meter fra leiligheten hennes, ble Bjørg Elinore Strand funnet død onsdag kveld 5. november i år. Foto: Jacques Hvistendahl / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette sier meg at vi må se på måten vi transporterer pasienter hjem fra sykehusene.

Det sier KrF-politiker Olaug Bollestad til Dagbladet.

Hun er medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité, og kommenterer på bakgrunn av fredagens Dagbladet-sak om 83 år gamle Bjørg Elinore Strand som på tragisk vis døde 5. november i år på Råholt i Eidsvoll kommune.

Sluppet av feil sted Da Strand ble skrevet ut av Ahus, varslet aldri sykehuset de pårørende. Taxien som skulle frakte henne hjem, slapp henne av ved feil adresse. Den pleietrengende 83-åringen ble aldri møtt av hjemmetjenesten i kommunen.

Noen timer senere ble hun funnet død i en bekk like ved der hun ble sluppet av, 80 meter fra leiligheten hennes.

Familien har anmeldt Pasientreiser, Nedre Romerike Taxi og drosjesjåføren som slapp av 83-åringen ved feil sted.

Tragisk, sier politikerne Bollestad karakteriserer hendelsen som tragisk, og mener måten pasienter blir fraktet fra sykehusene i dag, ikke er god nok.

- Dette er noe vi har tatt opp med ministeren tidligere, sier KrF-politikeren.

Partileder i SV og medlem av helsekomiteen Audun Lysbakken, beskriver hendelsen fra Råholt som en tragedie. Han er glad for at det blir åpnet tilsynssak.

- Dette er en vond tragedie, og noe vi må kunne kreve av helsevesenet at de klarer å forhindre. Både Ahus og kommunen må lære av dette, sier Lysbakken til Dagbladet.

Svikt i systemer Sp-politiker Kjersti Toppe er første nestleder i helsekomiteen. Overfor Dagbladet kaller hun saken "vanvittig".

- Og veldig, veldig trist. Dette er en svakhet ved det norske helsevesenet. Vi er veldig gode på avansert behandling, men vi svikter på det helt enkle: å varsle pårørende, for eksempel.

IKKE GODT NOK:  Måten vi transporterer pasienter fra sykehusene i dag, er for dårlig, mener helsepolitiker Olaug Bollestad i KrF.
IKKE GODT NOK: Måten vi transporterer pasienter fra sykehusene i dag, er for dårlig, mener helsepolitiker Olaug Bollestad i KrF. Vis mer

Hun mener det må være mulig å lage vanntette systemer som i framtiden kan hindre slike hendelser som i Bjørg Elinore Strands tilfelle fikk fatale konsekvenser.

Støtter politianmeldelsen Hun støtter familien og mener at det var riktig av dem å politianmelde Pasientreiser, Nedre Romerike taxi og taxisjåføren som slapp av 83-åringen ved feil adresse.

- Dette må få konsekvenser, sier Toppe.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i saken. Helseministeren er på reise og derfor ikke tilgjengelig, ifølge departementet.

SVIKTER:  Det norske helsevesenet svikter på det helt enkle, mener nestleder i helsekomiteen på Stortinget, Sp-politiker Kjersti Toppe. Foto: Bjørn S. Kristiansen / Dagbladet
SVIKTER: Det norske helsevesenet svikter på det helt enkle, mener nestleder i helsekomiteen på Stortinget, Sp-politiker Kjersti Toppe. Foto: Bjørn S. Kristiansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer