Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helsesjefer på teppet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka vil bli preget av at helsesjefer på ulike nivåer blir innkalt til sine overordnede og der må redegjøre for kritikkverdige forhold. Først ut er helseministeren som i dag redegjør overfor Stortinget om den økonomiske situasjonen i landets helseforetak. Selv om helsesektoren var en av høstens budsjettvinnere, har vinteren vært preget av nyheter om nedskjæringer, kutt i årsverk og milliardunderskudd. Hvordan dette henger sammen må Sylvia Brustad helst gi en god forklaring på.

Selv vil hun innkalle sjefene i landets helseforetak «på teppet» for å få en forklaring på tilstanden ved landets akuttmottak. En rapport som Statens helsetilsyn offentliggjorde i går konkluderer med at mangelfull ledelse og styring preger hverdagen i akuttmottakene. Det er ledelsen i helseforetakene som har ansvar for å sikre at daglige arbeidsoppgaver blir planlagt, organisert, utført – og ikke minst – forbedret slik at de blir i samsvar med helselovgivningen. Vi har alle opplevd hvor raskt kassapersonalet i dagligvarehandelen tilkaller ekstramannskap ved kødannelser. En liknende rutine ser ut til å mangle i mange av landets akuttmottak. Resultatet er at pasienter må vente i timevis, noe som kan gå ut over deres helsesituasjon. Rapporten tyder på at ledelsen i mange helseforetak verken har oversikt over det som skjer i akuttmottakene eller evaluerer hva som skjer der. Takket være kompetente enkeltpersoner i akuttmottaket som «bretter opp ermene», går det meste bra. Men Helsetilsynet minner om at det er en hverdagstilstand, og ikke en unntakstilstand at det befinner seg mange pasienter i akuttmottaket.

Ved Rikshospitalet skal administrerende direktør Åge Danielsen torsdag redegjøre for sitt styre hvorfor sykehusets administrasjon har satt i gang bygging av nytt sykehotell uten nødvendig godkjenning fra styret og helseregionen. Slike innkallinger skaper inntrykk av en styringskrise i helsevesenet. Vi imøteser gode svar på alle nivåer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media