Mattilsynet advarer om miljøgift i abbor, ørret og gjedde:

- Helseskadelig å spise fisken her

Fisk i landets femte største innsjø inneholder svært høye nivåer av et stoff som kan gi flere helseskader.

TYRIFJORDEN: Nye undersøkelser av sjøbunnen i Tyrifjorden viser foruroligende høye nivåer av perfluorerte stoffer flere steder. Mattilsynet går nå ut og advarer folk mot å spise abbor fra vannet. Foto: Marianne Thorsrud Hansen
TYRIFJORDEN: Nye undersøkelser av sjøbunnen i Tyrifjorden viser foruroligende høye nivåer av perfluorerte stoffer flere steder. Mattilsynet går nå ut og advarer folk mot å spise abbor fra vannet. Foto: Marianne Thorsrud Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet går nå ut og advarer folk mot å spise fisk fra Tyrifjorden i Buskerud. De advarer også mot å spise abbor fra Randselva og Storelva, samt gjedde fra Randselva.

De advarer om at gravide, ammende og små barn ikke bør spise gjedde, abbor, ørret og røye. Andre bør unngå stor gjedde, abbor over cirka 25 cm, ørret over en kilo eller røye over en kilo.

Bakgrunnen for advarselen er at undersøkelser viser at det er så høye verdier av stoffet PFOS i fiskeartene, at det kan gi økt risiko for helseskade, skriver Miljødirektoratet.

- Spiser gift

- I Tyrifjorden, og elvene rundt, er det mange som har glede av å drive både sportsfiske, fiske egen middag og fiske til konsum. Slik har det vært i mange år. Nå tror jeg imidlertid at mange vil avstå fra å ta med fisken hjem. Jeg tror også at de som har fisk fra Tyrifjorden i fryseren, vil tenke seg om før den settes på matbordet nå - også om de skal gi den til bikkja, sier prosjektleder for Ringerikes Sportsfiskere, Else Ravneberg.

- For det er vel ingen som vil spise gift, fortsetter hun.

Ravneberg, som driver foretaket fiskedama.com, forteller at hun tidligere har uttalt at hun håper Mattilsynet vil gå ut med et omsetningsforbud for storørret, som hun tror sannsynligvis har like høye eller høyere nivåer av PFOS i seg, som abboren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer