Mattilsynet advarer om miljøgift i abbor, ørret og gjedde:

- Helseskadelig å spise fisken her

Fisk i landets femte største innsjø inneholder svært høye nivåer av et stoff som kan gi flere helseskader.

TYRIFJORDEN: Nye undersøkelser av sjøbunnen i Tyrifjorden viser foruroligende høye nivåer av perfluorerte stoffer flere steder. Mattilsynet går nå ut og advarer folk mot å spise abbor fra vannet. Foto: Marianne Thorsrud Hansen
TYRIFJORDEN: Nye undersøkelser av sjøbunnen i Tyrifjorden viser foruroligende høye nivåer av perfluorerte stoffer flere steder. Mattilsynet går nå ut og advarer folk mot å spise abbor fra vannet. Foto: Marianne Thorsrud Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet går nå ut og advarer folk mot å spise fisk fra Tyrifjorden i Buskerud. De advarer også mot å spise abbor fra Randselva og Storelva, samt gjedde fra Randselva.

De advarer om at gravide, ammende og små barn ikke bør spise gjedde, abbor, ørret og røye. Andre bør unngå stor gjedde, abbor over cirka 25 cm, ørret over en kilo eller røye over en kilo.

Bakgrunnen for advarselen er at undersøkelser viser at det er så høye verdier av stoffet PFOS i fiskeartene, at det kan gi økt risiko for helseskade, skriver Miljødirektoratet.

- Spiser gift

- I Tyrifjorden, og elvene rundt, er det mange som har glede av å drive både sportsfiske, fiske egen middag og fiske til konsum. Slik har det vært i mange år. Nå tror jeg imidlertid at mange vil avstå fra å ta med fisken hjem. Jeg tror også at de som har fisk fra Tyrifjorden i fryseren, vil tenke seg om før den settes på matbordet nå - også om de skal gi den til bikkja, sier prosjektleder for Ringerikes Sportsfiskere, Else Ravneberg.

- For det er vel ingen som vil spise gift, fortsetter hun.

Ravneberg, som driver foretaket fiskedama.com, forteller at hun tidligere har uttalt at hun håper Mattilsynet vil gå ut med et omsetningsforbud for storørret, som hun tror sannsynligvis har like høye eller høyere nivåer av PFOS i seg, som abboren.

Fakta om PFOS

  • PFOS og lignende stoffer har blitt brukt i en lang rekke produkter pga. sine vann-, fett- og smussavstøtende egenskaper.
  • Stoffene har blitt brukt i brannskum, slippbelegg i stekepanner, impregnering av tekstiler, kosmetikk, maling og enkelte typer skismurning.
  • Alle blir derfor til en viss grad eksponert for disse stoffene siden de er i mange forskjellige produkter og fordi de brytes sakte ned i naturen.
  • Dersom man inntar for store mengder PFOS over tid, kan dette føre til negative helseeffekter som forhøyet kolesterol, påvirkning av leverfunksjon, redusert effekt av vaksiner hos barn og redusert fødselsvekt. Det er derfor viktig at man begrenser inntaket av matvarer som inneholder høye konsentrasjoner.

- Jeg tror mange ikke er klar over at det er så farlig å spise fisken fra Tyrifjorden. Giften hoper seg opp i fettet i fisken og hos oss, og forsvinner ikke sånn uten videre, sier Ravneberg.

Får man i seg PFOS over tålegrensen, øker det risiko for forhøyet kolesterolnivå, påvirkning av leverfunksjon, redusert effekt av vaksiner hos barn og redusert fødselsvekt, ifølge Folkehelseinstituttet.

Gjeddefestival

Prøvene i Tyrifjorden og elvene rundt ble tatt i 2018 og bekrefter tidligere funn, men viser et større omfang av forurensningen.

- Det er bekymringsfullt at denne gruppen miljøgifter er funnet på så mange steder i Tyrifjorden og med uakseptable høye nivåer i enkelte fiskearter. I tillegg til å ha negative effekter på mennesker, kan PFAS også skade miljøet og økosystemer. Disse miljøgiftene brytes ikke ned i miljøet og hoper seg opp i levende organismer og i næringskjeden, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

BESLAGLAGT: Mattilsynets kontrollører har gjennomført tilsyn i hundrevis av frittstående matforretninger, og er ikke tilfredse med resultatet. Foto: Mattilsynet Vis mer

I helga ble det arrangert den årlige Gjeddefestivalen ved innsjøen. Truls Kristensen ved Steinsfjorden Fiskeforening, som arrangerer festivalen, sier han tror resultatene fra de nye undersøkelsene vil påvirke framtidig fiskeglede.

- Jeg vil tro det er mange som avstår fra å fiske til eget forbruk heretter, sier han.

GJEDDEFESTIVAL: I helga var det gjeddefestival ved Tyrifjorden. Arrangøren tror fiskegleden vil bli redusert som følge av den den nye undersøkelsen ble kjent. Marianne Thorsrud Hansen
GJEDDEFESTIVAL: I helga var det gjeddefestival ved Tyrifjorden. Arrangøren tror fiskegleden vil bli redusert som følge av den den nye undersøkelsen ble kjent. Marianne Thorsrud Hansen Vis mer

Papirfabrikk

PFAS i Tyrifjorden kommer hovedsakelig fra utslipp fra en nedlagt papirfabrikk på Viul utenfor Hønefoss, skriver Miljødirektoratet.

- Her er konsentrasjonene av PFAS mer enn 1000 ganger høyere enn oppstrøms fabrikken. Prøvene viser at miljøgiftene har spredt seg med partikler i elva ut i Tyrifjorden. Det er ikke funnet miljøgifter i selve vannet, skriver direktoratet.

På Viul ble det produsert papiremballasje fra 1964-2013, der siste eieren Huhtamaki Norway AS drev fra 1999-2013.

- Ulovlig forurensing

Bedriften har tidligere utarbeidet en opprydningsplan for eiendommen da driften ble avviklet. Planen omfattet imidlertid ikke kartlegging av PFAS i jord, vann eller sediment, ifølge Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet har nå gitt virksomheten pålegg om å gjennomføre ytterligere undersøkelser og å utarbeide planer for varige tiltak som hindrer ytterligere spredning av PFAS og annen forurensning videre ut i Tyrifjorden.

- Selv om fabrikken er lagt ned, har bedriften et ansvar for å rydde opp i ulovlig forurensning fra virksomheten. Vi har gitt bedriften frist til 1. januar 2020 for å sende oss forslag til tiltak som sikrer dette, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

- Tar ansvar

Kommunikasjonssjef i Huhtamaki Leena Lie sier til Dagbladet at de er enige med Hambro i uttalelsen om at selskapet har et ansvar for å rydde opp i ulovlig forurensning.

- Vi er forberedt på å utføre vårt ansvar og gjennomføre utbedringshandlinger ved Viul. Det ser ut til at utslippene dateres tilbake før vi eide fabrikken - men vi vil fortsatt ta ansvaret for utbedringen, sier hun.

- Som den siste industrielle aktøren på stedet har vi det juridiske og etiske ansvaret for oppryddingen. Vi samarbeider med eksterne eksperter og norske myndigheter for å finne den beste løsningen for situasjonen, fortsetter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer