- Forebygger vold, misbruk og omsorgssvikt

Helsesøster kommer hjem til gravide

I Stovner bydel har hele 83 prosent takket ja til hjemmebesøk fra helsestasjonen. I løpet av 2017 vil sju av femten oslobydeler kunne tilby suksessprosjektet.

UTVIDER SUKSESSPROSJEKT: Byråd for eldre-, helse- og sosiale tjenester i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV), møter ei mor fra Sri Lanka sammen med helsesøster Torhild Hjelmerud på Stovner helsestasjon. Foto: Jacques Hvistendahl 
UTVIDER SUKSESSPROSJEKT: Byråd for eldre-, helse- og sosiale tjenester i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV), møter ei mor fra Sri Lanka sammen med helsesøster Torhild Hjelmerud på Stovner helsestasjon. Foto: Jacques Hvistendahl  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det framgår av forslaget til oslobudsjettet som byrådet legger fram klokka 12 i dag.

Dagbladet har møtt byråd for eldre-, helse- og sosiale tjenester i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV), på Stovner helsestasjon.

- Forskningsresultatene på betydningen av hjemmebesøk hos gravide og småbarnsforeldre er overbevisende. De første leveåra er aller viktigst for utvikling og helse senere i livet. Hos barn ser man en positiv effekt på helse og skolegang ti, femten år senere, sier Thorkildsen.

«Nye mødre»

Mye har skjedd siden Stovner bydel, på eget initiativ, dro i gang pilotprosjektet «Nye mødre» i 2015.

Nå er prosjektet, som bydelen samarbeider med Helseetaten i Oslo kommune og institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo om, et fullverdig tiltak i bydelen.

Alle som går til svangerskapskontroll på helsestasjonen, i Stovner bydel er dette hele 90 prosent, får tilbud om hjemmebesøk fra helsestasjonen. Aller helst kommer kommer helsesøster på besøk allerede under graviditeten.

Hele 83 prosent har takket ja til hjemmebesøk fra helsestasjonen.

- Som helsesøster har dette gitt meg mulighet til å bruke den kompetansen jeg har på en bedre måte. Vi får god kontakt og får skapt en god relasjon allerede før fødselen. Det blir lettere å snakke om de vanskelige tingene, og vi kan gi et mer skreddersydd tilbud etter den enkelte families behov, sier helsesøster Torhild Hjelmerud.

65-åringen hadde en plan om å gå av med pensjon til sommeren, men denne er nå skrinlagt.

- Det er så givende å få være del av dette prosjektet, forklarer hun.

- Stor støtte

For det er ikke snakk om bare ett hjemmebesøk. Familier som trenger det, vil få en rekke hjemmebesøk fra helsestasjonen fram til barnet er fylt to år.

- Jeg skulle bli mor for første gang. Hjemmebesøkene var til stor støtte for meg i en sårbar situasjon, sier ei mor i bydelen fra Sri Lanka.

Inga Marte Thorkildsen er overbevist om at hjemmebesøksordningen er veien å gå, og SV-byråden har som målsetting at alle hovedstadens 15 bydeler på sikt vil kunne tilby dette.

- Som det framkommer av budsjettforslaget vi legger fram denne uka, vil to nye bydeler, Østensjø og Nordre Aker, komme igang allerede i høst. I løpet av 2017, legger vi opp til at ytterligere fire bydeler får prosjektet, slik at sju av femten bydeler vil ha det. At tilbudet om hjemmebesøk går ut til alle, er avgjørende. Da blir det ikke stigmatiserende, sier Thorkildsen.

I tillegg har bydelene Gamle Oslo og Søndre Nordstrand gjennom Helsedirektoratet en hjemmebesøksordning etter den britiske modellen «Nurse family».

Så i alt vil ni av femten bydeler i Oslo ha en slik ordning i løpet av 2017.

Forebyggende gevinst

Byråden er opptatt av at hjemmebesøksordningen kan ha forebyggende gevinst.

- Den aller viktigste innsatsen er nettopp forebyggende arbeid rettet inn mot å forhindre at barn utsettes for vold, misbruk, og omsorgssvikt i barndommen, sier Thorkildsen (SV).

Med utvidelsen i oslobudsjettet skal ikke prosjektet lenger hete «Nye Mødre», men «Nye familier» - for far skal også vektlegges.

Prosjektet har hentet inspirasjon fra et 27 år gammelt program i USA, «The Nurse Home Visiting Programme», som har tre hovedfokus:

  1. Å forbedre graviditeten ved å hjelpe den gravide med helserelaterte problemstillinger
  2. Å forbedre barnets helse og utvikling ved å støtte omsorgsgiver i å yte sensitiv og kompetent omsorg for barnet
  3. Å forbedre omsorgsgivers liv ved å hjelpe omsorgsgiver med å planlegge fremtidige svangerskap, fullføre utdannelse, og komme i arbeid.

- Tryggere

- Vår grunntanke er å gi støtte tidlig. Alle har et ønske om å være gode foreldre. Vi har laget et prosjekt tilpasset norske forhold som gir mulighet for å identifisere hva som er viktig for en gitt familie, istedenfor at de møtes med et standardisert program, sier medisinsk fagsjef Johan Torper i byrådsavdeling for eldre-, helse- og sosiale tjenester i Oslo kommune.

Prosjektkoordinator Stina Dolvik i Stovner bydel mener prosjektet har gitt helsestasjonen større trygghet.

- Vi er tryggere i de valgene vi tar nå. Hjemmebesøkene kan avkrefte eller bekrefte inntrykk vi har fått under konsultasjon på helsestasjonen. Vi ønsker å styrke mor og far. De skal føle mestring i foreldrerollen. Dette er viktig for alle, også for folk som ikke er i noen risikogruppe, sier Dolvik.

Helsesøstrene i prosjektet har meldt om store fordeler med å bli kjent med familiene på hjemmebane.

- Når de har blitt spurt om å uttale seg i barnevernsaker, forteller de at de for første gang i karrieren har kunnet gi svar de er trygge på og kunnet stå for hundre prosent. Dette kan bli avgjørende for om en sak blir en barnevernsak eller ikke, sier Dolvik.

Forebygger rus og kriminalitet

- I tillegg til folkehelsegevinsten hjemmebesøkene gir, er dette også viktig forebyggende barnevernsarbeid. Problemer blir tatt tak i før de får utviklet seg store, sier Inga Marte Thorkilsen som viser til langtidsstudier på det amerikanske programmet «The Nurse Home Visiting Programme»:

Forskerne har sett reduksjon av fysisk mishandling og stressende livshendelser i småbarnsfamilien. Samtiig dokumenteres forebygging av rusmisbruk, psykiske vansker og kriminalitet i ungdomsalder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer