Helsesøster-krise i skolene

Helsesøster Elisabeth Høglund Pettersen har ansvar for 1045 barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Det føles noen ganger som jeg bare driver brannslukking, sier helsesøster Elisabeth Høglund Pettersen til Dagbladet.no. 

Vi møter helsesøsteren på Ellingsrud ungdomsskole i Oslo. Ungdomsskolen har i dag cirka 250 elever. Pettersen forteller at det vanligvis er cirka 25 elever innom hver gang hun er på skolen.


- Flere undersøkelser har vist at opptil 13 prosent av ungdommene har psykiske problemer. Det utgjør en hel klasse på denne skolen. Det er klart vi ikke har muligheten til å følge opp slik vi ønsker, sier Pettersen.

Trenger fler
I tillegg til Ellingsrud ungdomsskole har Pettersen ansvaret for Gran Skole og Natur videregående skole.

Avdelingssjef ved Alna bydel, Kari Sørum, sier at antallet barn per helsesøstere ikke nødvendigvis gjenspeiler bydelens satsing i forhold til barn og unge, men at de gjerne skulle hatt flere. I 2007 skal bydelen styrke skolehelsetjenesten med 1,4 årsverk.

En oversikt Dagbladet.no har fått tilgang til, viser at det er stor forskjell på antall barn per helsesøster i Norge. I Oslo er forskjellen størst:  


Mens det i Bydel Gamle Oslo per 2006 var 191 barn per ansatt i skolehelsetjenesten, hadde bydel Alna 1045 barn per ansatt.

Men ifølge enhetsleder ved Bydel Gamle Oslo, er ikke situasjonen der heller tilfredsstillende.

TORN I ARMEN: Helsesøster Elisabeth Høglund Pettersen renser sårene til Håvard Hanslien (14) etter at han har kuttet seg på torner. Foto: HENNING LILLEGÅRD
TORN I ARMEN: Helsesøster Elisabeth Høglund Pettersen renser sårene til Håvard Hanslien (14) etter at han har kuttet seg på torner. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

- Selv om vi har best bemanning av bydelene skulle vi også gjerne hatt flere skolehelsesøstere. Vi blir hele tiden pålagt nye ansvarsområder uten at det nødvendigvis følger nye ressurser, sier enhetsleder Ann-Louise Gustafsson. Gjennomsnittet for Oslo kommune er i dag på 616 barn per årsverk.


Store forskjeller i Norge

Men også i resten av Norge er det mange barn per årsverk: I Ålesund kommune er det 1185 barn per årsverk og i Stavanger kommune er det 1200 barn per årsverk i barneskoletrinnet.

For en uke siden diskuterte Stortinget en ny innstilling om sosiale helseforskjeller. Der skriver Stortingets helsekomité blant annet at «kapasiteten i skolehelsetjenesten er for dårlig utbygd til at man i tilstrekkelig grad kan fange opp barn og unge med problemer,»  og at dette tilbudet må styrkes.


Videre skriver et flertall av komiteens medlemmer at de med bekymring ser på at skolehelsetjenestene ikke er tilgjengelig for mange nok elever.

- Dette er for dårlig

Nå lover helseminister Sylvia Brustad (Ap) flere helsesøstere og å gjennomføre en skolehelsereform:


- Jeg mener i likhet med komiteen at dagens nivå er altfor dårlig. Skolehelsetjenesten må styrkes, sier Brustad til Dagbladet.no.

Helsesøster-krise i skolene

En av de som har vært sterkest pådriver for å styrke helsesøster-tjenesten er Aps helsepolitiske talsperson Jan Bøhler. Han har lenge slåss for å få til en gigant-reform for skolehelsetjenesten. Målet er å samkoordinere flere av helsetjenestene som er rettet mot ungdom.


- Vi trenger en NAV-reform for unge og helse. Spesielt viktig er det å styrke lavterskeltilbudene. Jeg ser det som naturlig at regjeringen gjennomfører en stor skolehelsereform, sier Bøhler til Dagbladet.no.

LOVER SKOLEHELSE-REFORM:- Jeg mener i likhet med komiteen at dagens nivå er altfor dårlig. Skole-helsetjenesten må styrkes, sier helseminister Sylvia Brustad (Ap) til Dagbladet.no.
BRANNSLUKKER:- Det er klart vi ikke har muligheten til å følge opp slik vi ønsker, sier helsesøster Elisabeth Høglund Pettersen.
191 BARN PER ÅRSVERK: Mens det i Bydel Gamle Oslo per 2006 var 191 barn per ansatt i skolehelsetjenesten, hadde bydel Alna 1045 barn per ansatt. Her ser vi Helsesøster Hanne Kleppe som har ansvar for barna på Vålerenga skole.
KREVER REFORM: Aps helsepolitiske talsperson, Jan Bøhler, mener vi trenger en NAV-reform for unge og helse. - Jeg ser det som naturlig at regjeringen gjennomfører en stor skolehelsereform, sier Bøhler til Dagbladet.no.