Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helseteamet Gro og Hillary

Gro Harlem Brundtland og Hillary Clinton samarbeider tett om verdens helsespørsmål. I dag møttes de i Haag under FNs befolkningskonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro og Hillary har hatt jevnlig kontakt helt siden 1993, og samtalene dem i mellom har ofte dreid seg om helsespørsmål. I dag var de frontfigurer under FNs konferanse om befolkning og utvikling, en oppfølging av Kairo-konferansen for fem år siden.

Kvinners helse

Gro, som er sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO), og Hillary Clinton deler mange av de samme synspunktene i spørsmålet om befolkning og utvikling. Begge legger stor vekt på kvinners helse og utdanning som en av de viktigste faktorene for å øke velferd og utvikling i den fattige delen av verden, og som et virkemiddel i kampen for en redusert befolkningsvekst.

De to hadde et 25 minutter langt møte under fire øyne der de særlig diskuterte problemet med at så mange kvinner fremdeles dør under fødsel. 600.000 kvinner dør hvert år i barsel.

- Gro Harlem Brundtland og Hillary Clinton var enige om at det haster med å få redusert dette tallet, sier Gros talskvinne Vaiju Naravane.

De diskuterte også tiltak for å få bukt med oppblomstringen av tuberkulose i Russland.

Framskritt?

Haag-konferansen skal oppsummere hvilke framskritt som er gjort siden den store befolkningskonferansen i Kario for fem år siden, der Gro som norsk statsminister ble omstridt for sine uttalelser om kvinners rett til abort.

De fleste er i dag enige om at veien til en stabilisering av verdens befolkning går gjennom økte helsestandarder, bedre utdanning, særlig for kvinner og likestilling mellom kvinner og menn. Ordet befolkningskontroll høres ikke lenger, i dag snakkes det om «reproduktiv helse» og om kvinners frie valg, kombinert med høyere utdanning og kunnskap.

- Regjeringer har ingen plass i kvinners personlige valg om sette barn til verden. Mange kvinner har mistet livet fordi regjeringer har tatt beslutninger de selv skulle tatt, sa Hillary Clinton til applaus fra delegater fra 180 land som er samlet i Haag.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media