Helsetilsynet: - Alvorlig syk jentebaby ble ikke overvåket

Livet sto ikke til å redde etter svikt på fødeavdelingen i Bærum og nyfødtintensiven i Drammen.

KOM ALDRI HIT: Beslutningen om å overføre den alvorlig syke jentebabyen til nyfødtintensiven ved sykehuset i Drammen ble tatt tre timer før overflyttingen faktisk skjedde. Da var imidlertid jenta så syk at hun måtte flyttes til Rikshospitalet i Oslo. Livet sto ikke til å redde.
Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix
KOM ALDRI HIT: Beslutningen om å overføre den alvorlig syke jentebabyen til nyfødtintensiven ved sykehuset i Drammen ble tatt tre timer før overflyttingen faktisk skjedde. Da var imidlertid jenta så syk at hun måtte flyttes til Rikshospitalet i Oslo. Livet sto ikke til å redde. Foto: Kyrre Lien/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helsetilsynet konkluderer med at den nyfødte jenta, som ble født på Bærum sykehus i oktober i fjor, ikke fikk forsvarlig helsehjelp, skriver Drammens Tidende.

Da de 13 involverte jordmødrene og legene skjønte hvor alvorlig tilstanden var, sto ikke livet til å redde, skriver avisa.

I Vestre Viken Helseforetak er nyfødtintensiven lagt til Drammen sykehus, som skal bistå lokalsykehusene Bærum, Kongsberg og Ringerike med syke nyfødte.

I sin papirutgave i dag skriver Drammens Tidende at Helsetilsynet har startet gransking av sykehusene i Bærum, Drammen og Kongsberg etter to alvorlige tilfeller.

Krass kritikk I sin tilsynsrapport etter babydødsfallet trekker Helsetilsynet fram tre punkter de mener er svikt i forsvarlig helsehjelp:

•Trass i komplikasjoner under fødselen, håndterte en ekstern jordmor store deler av fødselen selv.
•I en tidsperiode på halvannen time er det ikke dokumentert systematisk overvåking av den syke babyen.
•Beslutningen om å overføre barnet til nyfødtintensiven i Drammen ble tatt tre timer før overflyttingen faktisk skjedde. Da var imidlertid jenta så syk at hun måtte flyttes til Rikshospitalet i Oslo.

Vestre Viken Helseforetak får også knusende kritikk for styringen. Mangelfulle prosedyrer og mangelfull koordinering går på pasientsikkerheten løs for syke nyfødte, konkluderer Helsetilsynet.

- Utrolig leit - Det var utrolig leit og vi beklager at dette skjedde. Hendelsen har preget hele avdelingen, og gjør det fortsatt. Vi tar tilsynsrapporten på største alvor, og bruker den som arbeidsverktøy i arbeidet med å forbedre praksis og prosedyrer, sier Ingerid Herstad Nygaard, avdelingssjef for gynekologi og fødselshjelp ved Bærum sykehus, til Drammens Tidende.

Avdelingen har sett på gjeldende praksis i forhold til prosedyrer og rutiner. Men også samhandlingen med andre involverte, ikke minst nyfødtintensiven ved Drammen sykehus har stått sentralt, skriver avisa.