Helsetilsynet advarer mot amalgam

Statens helsetilsyn fastslår i en oppsiktsvekkende rapport at amalgamfyllinger kan gi helseskader. Til tross for de nye opplysningene, åpner ikke myndighetene for at de mange amalgamofrene skal få oppreisning og erstatning for sine plager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Helsetilsynet fraråder spesielt nyresyke, allergikere, gravide samt barn og ungdom under 18 år å fylle amalgam i tennene.

- Så lenge det ikke er vitenskapelig påvist at amalgamfyllinger gir helseskader, åpner ikke anbefalingene våre for erstatningsansvar. De er heller et føre var-prinsipp til folk, sier fagsjef Ola Johan Basmo i Statens helsetilsyn. Bakgrunnen for at Helsetilsynet nå går til det skrittet å fraråde tannleger å bruke amalgam på visse deler av befolkningen, er nye risikovurderinger som sannsynliggjør at et mindretall kan utvikle helseplager av det kvikksølvholdige stoffet.

Ikke forbud

I årevis har amalgamofrene stått fram med sine redselshistorier om hva det kvikksølvholdige stoffet har ført med seg av helseskader. I går fikk de delvis oppreising da helsedirektør Anne Alvik overrakte den grundige utredningen om bruk av de ulike tannrestaureringsmaterialene i Norge til helseminister Dagfinn Høybråten. I rapporten er det sannsynliggjort - gjennom risikovurderinger - at et mindretall i befolkningen kan utvikle helseplager, og det danner grunnlaget for Helsetilsynets nye syn i amalgamstriden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer