Helsetilsynet anmelder falsk kreftlege til politiet

Ryke Geerd Hamer (75) behandler kreftpasienter ulovlig i Sandefjord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| • Tidligere artikler i serien:

- Ulovlig kreftbehandling må slås hardt ned på

«Hamer ble min søsters død»

AVBRUTT INTERVJU: Hamer (t.v.) nektet å svare på kritiske spørsmål da Dagbladet møtte ham til intervju i Sandefjord. Intervjuet ble avbrutt. T.h. Hamers spanske samboer, bak kontorpulten advokat Erik Bryn Tvedt. Foto: BJØRN LANGSEM
AVBRUTT INTERVJU: Hamer (t.v.) nektet å svare på kritiske spørsmål da Dagbladet møtte ham til intervju i Sandefjord. Intervjuet ble avbrutt. T.h. Hamers spanske samboer, bak kontorpulten advokat Erik Bryn Tvedt. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Falsk kreftlege behandler pasienter i Norge

(Dagbladet): Helsetilsynet har i dag anmeldt ekslegen Ryke Geerd Hamer (75) til politiet. Det bekrefter tilsynet overfor Dagbladet.

- På oppmodning fra Fylkeslegen i Vestfold, og etter en juridisk og helsefaglig vurdering hos oss, har vi besluttet å anmode om politietterforskning av Hamer, opplyser Gorm Are Grammeltvedt, avdelingsdirektør i Helsetilsynet.

Ønsker tips Ole Bjørn Sakrisvold, visepolitimester ved Vestfold politidistrikt, bekrefter at han har mottatt anmodningen om at Hamer etterforskes.

SENDTE ANMELDELSEN: Gorm Are Grammeltvedt, avdelingsdirektør i Helsetilsynet, anmodet i dag Vestfold politidistrikt om å undersøke om det fins grunnlag for å straffeforfølge Hamer. Foto: HELSETILSYNET
SENDTE ANMELDELSEN: Gorm Are Grammeltvedt, avdelingsdirektør i Helsetilsynet, anmodet i dag Vestfold politidistrikt om å undersøke om det fins grunnlag for å straffeforfølge Hamer. Foto: HELSETILSYNET Vis mer

- Vi har nå opprettet en såkalt undersøkelsessak. Det betyr at vi foreløpig leter etter folk som hevder de er blitt behandlet av ham. Skjer det, vil det eventuelt bli opprettet straffesak, sier Sakrisvold til Dagbladet.

Han understreker at det er svært viktig at folk som er blitt behandlet av Hamer, eller har andre relevante opplysninger, melder seg.

Nye opplysninger Grammeltvedt i Helsetilsynet forteller at det er de nye opplysningene om Hamer som er kommet fram i media den siste tida, som er foranledningen til anmodningen fra Fylkeslegen og dermed til anmeldelsen.

- Vi mener nå det er indikasjoner på at Hamer utøver virksomhet som er i strid med lov om alternativ behandling. Hvis så er tilfelle, blir pasienter utsatt for fare, sier Grammeltvedt.

«UNIVERSITET»: Dette huset i Sandefjord rommer både Hamers bopel og «Universitet Sandefjord». Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
«UNIVERSITET»: Dette huset i Sandefjord rommer både Hamers bopel og «Universitet Sandefjord». Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Han understreker:

- Terskelen er høy for å anmode om en slik etterforskning. Det betyr at vi ser alvorlig på saken.

Avslørt av media Dagbladet har denne uka avdekket at den lisensløse og kvakksalveridømte tyske legen driver ulovlig kreftbehandling fra sitt hjem i Sandefjord.

Han har vært aktiv i Norge siden han flyttet hit fra Spania for tre år siden, og myndighetene har vært klar over at den svært omstridte ekslegen befinner seg her. Likevel er det først nå, etter at tysk TV og Dagbladet har omtalt saken, at den havner på politiets bord.

DØDE ETTER BEHANDLING: Susanne Rehklau (12) døde med store smerter sist nyttårsaften. Hamer diagnostiserte den kreftsyke jenta som frisk uten noensinne å treffe henne. Foto: PRIVAT
DØDE ETTER BEHANDLING: Susanne Rehklau (12) døde med store smerter sist nyttårsaften. Hamer diagnostiserte den kreftsyke jenta som frisk uten noensinne å treffe henne. Foto: PRIVAT Vis mer

Fylkeslege Svein Lie i Vestfold sendte sporenstreks et brev til Helsetilsynet etter at TV-reportere fra programmet «Report München» for to uker siden informerte ham om at ei tolvårig jente hadde flyktet fra kreftbehandling i Tyskland for å få behandling av Hamer i Norge. Det er den direkte foranledningen til dagens anmeldelse.

Ønsker tips Grammeltvedt i Helsetilsynet understreker at saken er avhengig av konkrete tips fra publikum, og ber personer som eventuelt er blitt behandlet av Hamer, eller kjenner noen som er blitt behandlet, til å melde seg.

Han opplyser at tilsynet har vært klar over at svært omstridte ekslegen oppholder seg i Norge.

- Har det tatt for lang tid å få til en anmeldelse?

Ryke Geerd Hamer

• Tysk utdannet lege. Født 17. mai 1935 i Mettmann, Nordrhein-Westfalen.

• Fullførte legeutdannelsen i 1962 og fikk lisens året etter. Spesialiserte seg etter hvert i indremedisin.

• Etter sønnen Dirks død i 1978 utviklet han «den germanske nye medisin» (GNM), en alternativ behandlingsmetode for alle typer sykdommer (se egen faktaboks).

• Ble fradømt legelisensen av tysk rett i 1986. Dommen ble stadfestet i 2003 og 2007.

• Da han tross lisenstapet fortsatte å behandle pasienter, ble han etter hvert etterforsket for pasientdød og feilbehandling.

• Ble i 1992 dømt til seks måneders betinget fengsel i Tyskland. Etter anke ble straffen redusert med to måneder.

• Fikk en ny tysk dom på 19 måneders fengsel i 1997. Hamer sonet tolv måneder av dommen.

• Dro deretter til Spania, men ble i 2004 utlevert til Frankrike, der han sonet 15 måneder av en dom på tre års fengsel.

• Etter hvert ble han også i Spania etterforsket for en rekke dødsfall. Dro så til Norge sommeren 2007.

• Har siden bodd i Sandefjord og driver der «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil».

• Har i Norge gått rettens vei for å få drive som lege, men alle rettsinstanser har avvist begjæringen. Påfølgende søksmål mot den norske stat har ikke ført fram.

Kilder: norske og utenlandske medier, Hamers hjemmeside, rettsdokumenter, Wikipedia

- Nei. Vi har riktignok vært klar over Hamer en stund, men har ingen tilsynsmyndighet over alternative behandlere. Derfor har vi vært nødt til å få konkrete opplysninger om ulovlig behandling før vi reagerer. Helsetilsynet i fylkene har tidligere vært bedt om å være obs på meldinger om Hamer - ingen har kommet, sier avdelingsdirektøren.

Flere ganger dømt Hamer ble fradømt legelisensen i 1986 og er flere ganger dømt for feilbehandling i utlandet, fordi pasienter har dødd etter at han har tatt dem av cellegift, strålebehandling og smertestillende.

Han er for tida under etterforskning av statsadvokaten i München etter at Susanne Rehklau (12) døde med store smerter sist nyttårsaften. Hamer diagnostiserte henne som frisk og ikke behandlingstrengende, uten noensinne å treffe pasienten.

I Norge hevder flere pårørende at deres kjære døde etter å ha blitt frarådet skolemedisinsk kreftbehandling. Det skal ha skjedd under kontakt med den Bergens-baserte bevegelsen Meta-Medisin, som langt på vei forfekter og praktiserer Hamers behandlingsmetoder.

«Den germanske nye medisin»

• Alternativ medisinsk behandlingsmetode og teori grunnlagt av Hamer.

• Hamer grunnla retningen i 1978 etter at han fikk testikkelkreft kort tid etter at sønnen Dirk ble skutt. Det ledet ham til å mene at all alvorlig sykdom skyldes traumer.

• Hamer hevder at traumene viser seg på hjerneskanning som ringer (Hamer-ringer).

• Sykdom ytrer seg hovedsakelig som «konflikter» (f.eks. «vannkonflikt»). Helbredelse skjer ved å overkomme konflikten og ved ytterligere naturlige prosesser.

• Hamer avviser kjemoterapi (behandling med medisiner, red.anm.) fordi den kan være skadelig og hindre den naturlige helbredelsen i hht. GNM.

• Han hevder jødene står bak en konspirasjon for å drepe flest mulig ikke-jøder. Jødene både kjenner til og bruker GNM, men gjennom konspirasjonen får ikke den øvrige befolkningen del i dette. Isteden blir de langsomt utryddet med konvensjonell kjemoterapi. Legemiddelbransjen er en viktig medspiller i konspirasjonen.

• Hamer har tilhengere og klinikker i en rekke land. GNM vinner terreng i Norge, bl.a. gjennom Bergens-bevegelsen Meta-Medisin.

Kilder: norske og utenlandske medier, Hamers hjemmeside, rettsdokumenter, Wikipedia

- Hamer ble min søsters død. Det mener jeg oppriktig, sa Terje Fjeldheim (54) til Dagbladet. Storesøsteren Elsemarit døde et drøyt år etter at hun hadde blitt diagnostisert med brystkreft. Kreften ble oppdaget på et tidlig stadium, men Elsemarit nektet å la seg operere.

Meta-Medisin, ved en av sine ledere, Bent Madsen (64), har overfor Dagbladet avvist at bevegelsen råder pasienter til å slutte med skolemedisinsk behandling.

«Kvakksalver»

• Ord med lavtysk opprinnelse. På nederlandsk betyr det «person som tukler med salver».

• På norsk betyr ordet:

1. Person som driver legevirksomhet uten faglig utdanning eller autorisasjon.

2. Person som fusker i et fag; person som utfører håndverksarbeid uten autorisasjon.

Kilde: Bokmålsordboka

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer