DREPT: John Gerhard Steen fra Langesund drept i februar i fjor. Her i Steinvika i 2004. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
DREPT: John Gerhard Steen fra Langesund drept i februar i fjor. Her i Steinvika i 2004. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Helsetilsynet: Drapet på John Gerhard Steen kunne vært unngått

Mener Sykehuset i Telemark brøt loven da de ikke skaffet legebehandling til den dømte kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Helsetilsynet mener Sykehuset i Telemark brøt loven da de ikke skaffet legebehandling til en 44 år gammel kvinne, som senere drepte John Gerhard Steen i Langesund i januar i fjor.

- Helsetilsynet har påpekt at drapet kunne vært unngått dersom det hadde vært lege tilgjengelig da kvinnen ba om hjelp, sier fylkeslege Steinar Aase i Telemark til NRK.

En 44 år gammel kvinne ble i februar dømt til tvunget psykisk helsevern for å ha drept 71 år gamle John Gerhard Steen i Langesund i januar 2014. 44-åringen, som var psykisk syk, hadde tidligere blitt anmeldt for vold mot Steen. De to var tidligere samboere.

Helsetilsynet har vurdert fem ulike tilsynssaker om hjelpen den psykisk syke kvinnen fikk før drapet. Tilsynet peker på flere kritikkverdige forhold, blant annet at sykehuset ikke hadde tilgang til en spesialist den dagen drapet fant sted og manglende voldsrisikovurdering av pasienter. Mangel på lege førte til at kvinnen ikke ble tvangsinnlagt.

- Det har vi tatt alvorlig og har nå sørget for at alle våre behandlere skal få kontakt med spesialist når de trenger det. Vi har rutiner for at det skal gjøres voldsrisikovurderinger. Det vil vi nå sørge for at blir ivaretatt ved å gå igjennom rutinene våre, sier fagsjef Arne Johannessen ved sykehuset.

Barna til den kjente kulturpersonligheten fra Langesund sendte også en bekymringsmelding til politiet i fjor, samme dag som faren ble drept.
 
Steen hadde anmeldt sin tidligere samboer for vold fire ganger tidligere. Hendelser i 2005, 2008, 2012 ble henlagt fordi kvinnen ikke ansett som tilregnelig. Seneste anmeldelse ble levert nå senest i november 2013. Han ønsket at hun skulle ha besøksforbud, men det ble aldri noe av.