Helsetilsynet dropper legemiddeloversikt

Statens helsetilsyn gir opp å få en oversikt over firmaer som tilbyr legemidler over internett. Årsaken er at Helsetilsynet mener det er umulig å skaffe seg en slik oversikt, melder nettavisen digi.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oktober 1996 ble det nederlandske selskapet Eurocare Mailorder Pharmacy (EMP) anmeldt av Helsetilsynet for ulovlig reklame. EMP tilbød salg av legemidler - også reseptpliktige - via internett.

Helsetilsynet var svært bekymret over at reseptbelagte medisiner ble tilbudt på internett slik at pasienter kunne skaffe seg og bruke legemidler uten medisinsk eller farmasøytisk veiledning og kontroll.

Reglene er slik at import av legemidler til privat forbruk (maksimalt tre måneder) er lovlig så lenge legemidlene ikke står oppført på den norske doping- eller narkotikalisten, og så lenge firmaet som driver salget er lovlig registrert i sitt land.

- Et umulig arbeid

I 1996 opplyste Helsetilsynet til Stavanger Aftenblad at tilsynet ønsket å skaffe en oversikt over firmaer som tilbyr legemidler på internett. Tilsynet har forsøkt å lage en slik oversikt, men har gitt opp.

- Det er et umulig arbeid. Disse selskapene kommer og går hele tiden, sier førstekonsulent Kirsten Myhr i Helsetilsynet.

Hun forteller at hvis danske myndigheter tillater medikamentsalg over internett, er det lov for norske nettbrukere å bestille og motta legemidler forutsatt at det er distribuert fra et godkjent apotek.

(NTB)