Helsetilsynet fant kritikkverdige forhold i Ali-saken

Helsetilsynet mener det ble gjort feil da Ali Farah ble forlatt av ambulansesjåfører i Sofienbergparken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ble gjort feil da den hardt skadde og blødende Ali Farah (37) ble forlatt av ambulansesjåfører i Sofienbergparken i Oslo, slår Helsetilsynet fast i sin gransking, melder NTB.

Det bekrefter fylkeslege Petter Schou i Helsetilsynet i Oslo og Akershus overfor VG Nett.
- Vi har funnet kritikkverdige forhold. Vi påpeker hva disse svakhetene er i rapporten, sier fylkeslege Petter Schou.

I ettermiddag legger tilsynet fram granskingsrapporten etter episoden i Sofienbergparken i Oslo mandag 6. august i år. Den vil deretter bli sendt videre til Statens helsetilsyn.

Vil bli informert i dag

Helsetilsynet har gransket om ambulansepersonalet gjennomførte en tilstrekkelig grundig undersøkelse av den skadde. Videre har de gransket hvorfor ambulansen reiste fra stedet uten å ta med seg den skadde, og hvordan de opptrådte overfor Ali Farah.

Helsetilsynet har også gransket kommunikasjonen mellom Oslo legevakt og alarmsentralen, samt hvordan Ullevål universitetssykehus har håndtert saken.

Sykehuset har også iverksatt sin egen granskning.Onsdag ettermiddag vil ambulansesjåførene og sykehuset bli informert om konklusjonene i rapporten, og hvilke reaksjoner Helsetilsynet anbefaler.

Kan vente seg reaksjoner

KONKLUDERER I DAG: Helsetilsynet i Oslo og Akershus presenterer i ettermiddag sin rapport etter at Ali Farah ble forlatt av ambulansen i Sofienbergparken. Foto: CAROLINE DREFVELIN
KONKLUDERER I DAG: Helsetilsynet i Oslo og Akershus presenterer i ettermiddag sin rapport etter at Ali Farah ble forlatt av ambulansen i Sofienbergparken. Foto: CAROLINE DREFVELIN Vis mer

Helsetilsynet vil presentere sine konklusjoner for pressen i ettermiddag. Saken inneholder tre tilsynssaker; en mot sykehuset og en mot hver av de to ambulansesjåførene.

I en kort pressemelding bekrefter fylkeslegen i Oslo og Akershus at saken vil bli sendt videre til Statens Helsetilsyn, som deretter må granske saken med tanke på eventuelle reaksjoner.

De fleste tilsynssaker blir ikke sendt videre til statens Helsetilsyn.

Den mildeste reaksjonen for de to ambulansesjåførene vil være en advarsel. I neste omgang kan de miste autorisasjonen som helsepersonell, og i siste instans kan saken ende med påtale dersom man finner svært grove feil.

Tatt ut av jobben

Dagbladet.no har tidligere skrevet at de to sjåførene i verste fall risikerer tiltale etter straffelovens paragraf 242, for å ha forlatt en hjelpeløs person.

Den ene sjåføren skulle egentlig reise på EU-tjeneste til Bosnia med Forsvaret, og hadde derfor søkt permisjon fra jobben som ambulansesjåfør.

Han er nå suspendert fra Forsvaret inntil videre.

Den andre sjåføren er midlertidig tatt ut av tjeneste som ambulansesjåfør.

Ullevål universitetssykehus har også iverksatt sin egen granskning av episoden. I tillegg skal både ambulansens- og politiets opptreden på stedet undersøkes av Spesialenheten for politisaker, etetr at Alis samboer anmeldte saken.

Dagbladet.no følger saken.

<B>SLÅTT NED:</B> Småbarnsfaren Ali Farah (37) ble slått ned og forlatt blødende i Sofienbergparken den 6. august.