Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helsetilsynet med knusende dom: Bydel Bjerke har rapportert usant om forholdene på Villa Eik

Statens helstilsyn fastslår at Lars og Jonas har fått uforsvarlig omsorg, uten at bydelen har ryddet opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lars og Jonas har alvorlig autisme og bor på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Fredag mottok mødrene deres kopi av et brev Statens helsetilsyn nå har sendt bydelen.

I skarpe ordelag fastslår Helsetilsynet at bydelen ikke har sikret forsvarlig omsorg for de to unge mennene, til tross for at bydelen over lengre tid har «fått anledning til å bringe den uforsvarlige virksomheten til opphør».

- Guttene våre har tatt stor skade av å bo i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke. Episoder med bruk av tvang, utagering og alvorlig selvskading har eskalert de siste fem åra, uttalte mor og verge Eva Alexandra Fürst til Dagbladet 6. mars.

Sønnen hennes, Jonas, flyttet inn på Villa Eik da han var 15 år gammel i 2007. 

-  I løpet av seks måneder var det 71 forskjellige mennesker som tørket sønnen min bak. Det er på ingen måte de ansatte på Villa Eik vi går til angrep mot. De ønsker guttene våre det beste. Det er bydelsadministrasjonen som siden 2011 ikke har sørget for stabil bemanning og nødvendig opplæring av personell, uttalte mor og verge Gro Greftegreff.

Sønnen hennes, Lars, ble også beboer på Villa Eik i 2007, da han var 19 år gammel.

Kritikkverdig Etter Dagbladets avsløringer i Villa Eik-saken, ble det 9. mars kjent at Bydel Bjerke fratas omsorgen for Lars og Jonas. Velferdsetaten har sagt seg villig til å overta.

«Statens helsetilsyn ser positivt på at Velferdsetaten nå har gått inn i saken. Samtidig finner vi grunn til å understreke det kritikkverdige i at Bydel Bjerke, til tross for ilagt pålegg for snart et år siden, ikke har iverksatt de nødvendige tiltakene for å sikre brukeren et stabilt og langsiktig forsvarlig tjenestetilbud», heter det i de to likelydende brevene Helsetilsynet nå har sendt bydelen om omsorgssituasjonen for Lars og Jonas.

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen, som personlig har befattet seg med Villa Eik-saken, avfeide det hele som gammelt nytt da Dagbladet kontaktet henne for tilsvar i saken 6. mars i år.

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken her. Det er en gammel sak som vi har tatt tak i. Vi beklager at det her er noen pårørende som ikke er fornøyde. Hva ønsker du å oppnå med å kjøre en så gammel sak på nytt, annet enn å ødelegge en god og velfungerende tjeneste? Det er helt unødvendig, uttalte bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen.

Hun varslet samtidig at bydelen «vil ettergå Dagbladets journalistikk» i saken.

- Ikke oppfylt kravene Saken var imidlertid ikke avsluttet, slik bydelsdirektøren ga uttrykk for. 1. mars i år hadde Bydel Bjerke frist for siste rapportering om situasjonen på Villa Eik til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, etter at Statens helsetilsyn 10. juni 2015 hadde ilagt bydelen pålegg om å sikre Lars og Jonas et forsvarlig bo- og tjenestetilbud.

PLAYSTATION: Jonas liker å spille tv-spill. Den unge mannen med alvorlig autisme har i årevis levd under uforsvarlige omsorgsvilkår i boligen Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MARVE FLEKSNES: Lars klarer ikke fri seg fra yndlingsserien sin, selv om mor Gro Greftegreff er på besøk. Lars har en enda tyngre diagnose en Jonas, og har også fått uforsvarlig omsorg de siste åra. Foto: Thomas Rasmus Skaug
RENSER OG RENSER: Å rense kaffetrakteren er en av yndlingssyslene til Jonas. Dette kan han gjøre om igjen og om igjen, mange ganger om dagen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HAR TATT SKADE: Ifølge mor og verge Gro Greftegreff har episoder hvor Lars utagerer og skader seg selv eskalert de siste åra. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MAMMAKOS: Jonas er veldig glad for å få mamma Eva Fürst på besøk. Episoder med utagering og selvskading har eskalert de siste åra på Villa Eik. Foto: Thomas Rasmus Skaug
NESEKOS: Også Lars setter pris på at mamma Gro kommer på besøk. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MAMMAKOS: Jonas er veldig glad for å få mamma Eva Fürst på besøk. Episoder med utagering og selvskading har eskalert de siste åra på Villa Eik. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HIGH FIVE: Lars har bodd på Villa Eik siden 2007. Nå ønsker mor Gro Greftegreff at han skal få et nytt botilbud. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MAMMAKOS: Jonas er veldig glad for å få mamma Eva Fürst på besøk. Episoder med utagering og selvskading har eskalert de siste åra på Villa Eik. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HAR TATT SKADE: Ifølge mor og verge Gro Greftegreff har episoder hvor Lars utagerer og skader seg selv eskalert de siste åra. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SNAKKER SAMMEN: I motsetning til Lars, kommuniserer Jonas en del verbalt. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MAMMAKOS: Jonas er veldig glad for å få mamma Eva Fürst på besøk. Episoder med utagering og selvskading har eskalert de siste åra på Villa Eik. Foto: Thomas Rasmus Skaug

«Fra Fylkesmannen har vi fått tilbakemeldinger om at bydelen ikke har oppfylt kravene i pålegget», skriver Statens helsetilsyn og fortsetter:

«Før Statens helsetilsyn fant det nødvendig å fatte vedtak om pålegg, hadde Bydel Bjerke dessuten over lengre tid fått anledning til å bringe den uforsvarlige virksomheten til opphør.»

Helsetilsynet finner også grunn til å påpeke at bydelen har rapportert usant til tilsynsmyndigheten om forholdene i omsorgsboligen.

«Vi tillater oss også å bemerke at det har vært en utfordring at Bydel Bjerke i sine uttalelser til tilsynsmyndigheten har redegjort for forhold og tiltak, som etter en nærmere gjennomgang fra tilsynsmyndighetens side, har vist seg ikke å være i tråd med den faktiske situasjonen, enten fordi tiltak ikke har blitt iverksatt eller fordi de ikke har hatt tilsiktet effekt. Dette har medført at tilsynsmyndigheten har benyttet uforholdsmessig mye ressurser på å kontrollere og etterprøve dokumentasjon fra bydelen», skriver Statens helsetilsyn.

Svarer ikke om kritikken Bydel Bjerke ønsker ikke å kommentere kritikken fra Statens helsetilsyn.

- Som Dagbladet er kjent med og har omtalt tidligere, skal Jonas og Lars få sine tjenester fra Velferdsetaten. Det arbeides nå for å tilrettelegge for denne overføringen så raskt det lar seg gjøre. Dialogen med mødrene til Jonas og Lars og Velferdsetaten er etablert. Vi ønsker å bidra med en god overføring av ansvaret til Velferdsetaten så raskt som mulig.

- Når det gjelder brev fra Helsetilsynet som bydelen mottok på fredag, har vi ikke rukket å gjennomgå dette ennå, sier assisterende bydelsdirektør Maja Katzenmaier.

«Med Velferdsetatens inntreden i saken forventer vi nå at brukeren sikres et stabilt og langsiktig forsvarlig omsorgstilbud, i nært samarbeid med verge, som forebygger bruk av tvang og makt, enten ved at brukeren tilbys et annet bosted, og/eller ved iverksettelse av individuelt tilpassede tiltak som faktisk gjennomføres, har effekt og følges opp. Før Statens helsetilsyn eventuelt kan avslutte denne saken, ber vi om en detaljert redegjørelse for utformingen av det nye tjenestetilbudet til brukeren. Redegjørelsen skal være oss i hende innen 15. mai 2016», avslutter Helsetilsynet.

SELVSKADING: Dette har Jonas gjort mot seg selv om natta. Foto: Privat
SELVSKADING: Dette har Jonas gjort mot seg selv om natta. Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart