Helsetilsynet mottar svært få klager på ambulansepersonell

Bare fem tilsynssaker de siste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I løpet av 2005 og 2006 behandlet Helsetilsynet fem tilsynssaker mot ambulansearbeidere, og fire av dem gjaldt misbruk og/eller tyveri av vanedannende legemidler.

En sak gjaldt voldsutøvelse, men her hadde ambulansearbeideren utøvd vold mot en person på fritida - med alvorlig skade til følge, og ikke i jobbsammenheng. Han ble av Helsetilsynet fratatt sin autorisasjon, men vedtaket ble påklaget til Statens helspersonellnemnd, som overprøvde vedtaket.


En i Oslo

Bare den ene av de fem sakene gjaldt Oslo:

I 2005 fikk en person ansatt i ambulansetjenesten ved Ullevål universitetssykehus en tilsynssak mot seg. Denne saken gjaldt tyveri og misbruk av vanedannende midler.

Det var i fjor 539 000 ambulanseoppdrag i Norge, og fire tilsynssaker:

- Det store antallet utrykninger tatt i betraktning, er det svært få saker mot ambulansepersonell. Ambulansetjenesten mottar nok endel klager direkte, men svært få blir meldt til Helsetilsynet som alvorlige tilsynssaker, ifølge rådgiver Bjørn Jamtli i Statens helsetilsyn.

Dramatisk jobb

Det lave antallet, i forhold til klager på for eksempel leger, kan kanskje komme av den dramatiske «redningsrollen» disse folkene har og at de har begrenset kontakt med pasienten, mener Jamtli.

FÅ KLAGER: Til tross for den voldsomme kritikken de siste dagene mottar Helsetilsynet svært få klager på ambulansetjenesten. Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEM
FÅ KLAGER: Til tross for den voldsomme kritikken de siste dagene mottar Helsetilsynet svært få klager på ambulansetjenesten. Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Det kan også tenkes at ressurssvake pasienter som faktisk blir utsatt for røff behandling, for eksempel rusmisbrukere, aldri går til det skritt å sende en formell klage, eller at de ikke blir tatt på alvor og dermed ikke registrert.

Helsetilsynet behandlet 252 tilsynssaker mot helsepersonell og virksomheter i 2006. 184 saker endte med reaksjon. Den vanligste grunnen til tilbakekalling av autorisasjon er rusmisbruk.

Massiv kritikk

Ambulansetjenesten i Oslo har blitt heftig kritisert etter at småbarnsfaren Ali Farah ble forlatt blødende i Sofienbergparken i Oslo.

Saken skal nå granskes av både Ullevål sykehus og Fylkeslegen i Oslo for å finne ut hvorfor den skadde Farah ikke ble fraktet til sykehus i ambulanse.

Sykehuset har i ettertid gårtt ut og beklaget ordbruken på stedet, og de to ambulansesjåførene har sagt at de er veldig lei seg over det som skjedde.

I dag meldte P4 at de to ambulansefolkene som var i Sofienbergparken har blitt oppsøkt hjemme og truet etter opptrinnet.

Hovedtillitsvalgt Roy Tore Nilsen ved prehospital divisjon ved Ullevål sykehus forteller til Dagbladet.no at ambulansepersonellet har tøffe tider etter de siste dagers mediestorm.

- Mange er helt fortvilet og skikkelig på felgen. Dette er en jobb hvor du gir veldig mye av deg selv, og da føles det tøft å bli kritisert for at noen få trår feil, sier Nilsen.

Han sier at ambulansesjåførene svært sjelden får klager på den jobben de gjør.

- Vi har rundt 300 turer per døgn hvert eneste år, og 110000 pasientoppdrag i året, sier Nilsen.