Helsetilsynet ville granske Kristina-saken selv

Ser alvorlig på påstandene fra Oddmund Hjartåker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ba Helse Bergen Helsetilsynet i Hordaland gå gjennom Kristina-saken etter at Oddmund Hjartåker på TV 2 i går påsto at viseadministrerende direktør ved Haukeland Universitetssykehus, Stener Kvinnsland, forsøkte å presse ham til å godkjenne behandlingsstopp av sin datter.

Kristina Hjartåker lå i respirator på Haukeland etter jordskredet i Bergen i fjor høst, da Kvinnsland og to andre leger oppsøkte Kristinas far i hans eget hjem. Ifølge Hjartåker måtte politiet fjerne sykehusdirektøren fra eiendommen hans.

Saken, slik den ble fremstilt på TV 2 i går, er så alvorlig at professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, Jan Helge Solbakk, mener den må få konsekvenser for ledelsen ved Haukeland.

Ved Helsetilsynet i Hordaland bekrefter fylkeslege Helga Arianson overfor Dagbladet.no at de har opprettet en tilsynssak. Det vil si at Helsetilsynet skal samle inn alle fakta fra begge parter, og vurdere hvorvidt det er skjedd noe som er i strid med lover og regelverket. Helsetilsynet hadde bedt om en redegjørelse fra Helse Bergen samtidig som de fikk en henvendelse derfra om å se nærmere på saken.

- Jeg vet ikke hva som kom først, men vi har bedt om en redegjørelse i forbindelse med de oppslagene som har vært i media omkring denne saken, sier Arianson til Dagbladet.no.

- Hva kan konsekvensene bli av tilsynets behandling?

- Vi går inn i dette med åpent sinn, så det vil være helt feil av meg å uttale meg om noe nå.

- Men siden dere ba om en redegjørelse betyr vel det at dere i utgangspunktet ser alvorlig på saken?

- Det er i hvert fall grunnlag for å se nærmere på det, sier Arianson.

SATT I GANG PROSESSEN SELV: Fylkeslege i Hordaland, Helga Arianson, ville granske Kristina-saken uavhengig av om Helse Bergen ønsket Helsetilsynets mening eller ikke. I dag opprettet hun en tilsynssak på Kristina etter at pappa Oddmund Hjartåker i går hevdet at han var blitt forsøkt presset til å godkjenne at Haukeland ville skru av respiratoren datteren lå i.