Helsetjenesten kartlegger ikke alkoholproblemer

Primærhelsetjenesten er ikke flink nok til å kartlegge og intervenere tidlig i pasienters alkoholbruk, fastslår en ny Sirus-rapport.

DRIKKER MER:  Kvinner drikker mer og mer alkohol. Stadig flere av dem drikker for mye, samtidig søker få hjelp.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
DRIKKER MER: Kvinner drikker mer og mer alkohol. Stadig flere av dem drikker for mye, samtidig søker få hjelp. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Primærhelsetjenesten er ikke flink nok til å kartlegge og intervenere tidlig i pasienters alkoholbruk, fastslår en ny Sirus-rapport.

- Internasjonalt blir Norge vurdert som «best i klassen» når det gjelder å ta i bruk virksomme forebyggingstiltak - deriblant regulering av pris og tilgjengelighet samt tiltak mot promillekjøring. Men på to områder kan vi ha mye å hente for å begrense alkoholrelaterte skader: Bedre håndheving av skjenkebestemmelsene og kartlegging og tidlig intervensjon i primærhelsetjenesten, skriver forsker Ingeborg Rossow i Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Overskjenking Forskning har vist at det foregår mye overskjenking og salg og skjenking til mindreårige i Norge.

I Stokholm har et prosjekt for å få ned alkoholkonsumet i sentrum vist at en kombinasjon av opplæring av personalet, strengere håndheving av salgs- og skjenkebestemmelsene, sanksjoner ved overskjenking og skjenking av mindreårige, samt mediedekning og samarbeid mellom serveringsbransjen og politiet, ført til gode resultater.

Helsetjenesten Et annet tiltak som har vist seg å gi gode resultater er å kartlegge pasienter med risikofylt høyt alkoholkonsum og motivere disse pasientene i samtaler i primærhelsetjenesten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer