Helsevesenet: 32 000 ikke fullvaksinert

Over 32 000 ansatte i helsevesenet er fortsatt ikke fullvaksinerte mot coronaviruset. Helseminister Ingvild Kjerkol retter pekefingeren mot de uvaksinerte, men vil ikke ha vaksinetvang nå.

FRUSTRASJON: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) forteller at uvaksinert helsepersonell skaper frustrasjon flere steder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRUSTRASJON: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) forteller at uvaksinert helsepersonell skaper frustrasjon flere steder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Jeg mener at fagfolkene i helsevesenet bør vaksinere seg.

Det er den klare oppfordringen fra helseminister Ingvild Kjerkol.

Hele 32 725 ansatte i primær- og spesialisthelsetjenesten er fortsatt ikke fullvaksinerte mot coronaviruset. Det viser en gjennomgang Dagbladet har gjort av Folkehelseinstituttets (FHI) ukerapport fra uke 49.

Tallene viser antallet som ikke er fullvaksinerte. De kan likevel ha fått første dose med vaksinen.

Kjerkol retter nå pekefinger mot uvaksinert helsepersonell.

- Hvis du jobber i helsetjenesten bør du ha veldig gode grunner til å takke nei til vaksine.

- Det er ingen gode grunner hvis man ikke har medisinske årsaker til å takke nei hvis du jobber i helsetjenesten. Det er en del av det du har i utdanningen din også, at gjennom vaksiner så beskyttes du mot sykdom.

Under gjennomsnittet

Tallene fra FHI viser antallet som ikke er fullvaksinerte. De kan likevel ha fått første dose med vaksinen.

Tallene viser at blant annet pleiemedarbeidere, som det er over 100 000 av i Norge, har en vaksinedekning på 88 prosent fullvaksinerte. Det er under det samme som snittet i befolkningen over 18 år generelt, der 88,7 prosent er fullvaksinert.

Blant landets sykepleiere og vernepleiere er dekningen fullvaksinerte på henholdsvis 91 og 92 prosent. For de ansatte i primærhelsetjenesten er sammenlagt vaksinedekning på 90 prosent. Vaksinedekningen i spesialisthelsetjenesten er høyere, med 95 prosent.

De siste ukene har fire av ti av dem som måtte legges inn med covid-19 vært uvaksinerte, selv om denne gruppa utgjør under en tidel av den voksne befolkningen.

Frivillig

Helsedirektør Bjørn Guldvog åpnet sist uke døra på gløtt for å innføre vaksineplikt for ansatte i helsevesenet.

- Vi skal ikke se helt bort fra at det kan bli en diskusjon i tiden framover. Det er svært krevende at det er mange helsepersonell som ikke er vaksinert under en pandemi, sa Guldvog til NTB.

Selv om helseministeren er krystallklar på at helsepersonell bør vaksinere seg, vil hun så langt ikke åpne for noen vaksinetvang.

- Det er et viktig prinsipp at dette er frivillig. Det har vi lang tradisjon for i Norge, og vi har svært høy vaksinedekning. Vaksiner i Norge er frivillige, men vi opplyser veldig godt om bivirkninger, og om hvilken effekt de har.

- Både FN og WHO er veldig tydelig på at vaksiner bør være frivillig og basert på tillit, ikke tvang og mistillit.

POSITIVT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har kommet flere gode pandeminyheter den siste tiden. Vis mer

- Mye frustrasjon

Kjerkol understreker at det er begrensninger for helsepersonellet som ikke vil ta sprøyten.

- De kan ikke jobbe med sårbare pasienter hvis de ikke er vaksinert. Da må arbeidsgiver og tillitsvalgte lokalt finne måter å håndtere dette på.

Kjerkol forteller at helsepersonell som ikke vaksinerer seg skaper slitasje og problemer for helsevesenet.

- Vi er i en situasjon hvor dette er ekstra viktig. Det står ikke en reservebenk klar når våre fagfolk trenger en pause.

- Vi trenger de fagfolkene vi har i tjenesten til å være på jobb og ta seg av pasienter. Det medfører mye frustrasjon på en del arbeidsplasser hvis man har høyt innslag av uvaksinerte.

Kjerkol understreker at de aller fleste fagfolkene i helsevesenet takker ja til vaksine.

- De har høyere vaksinedekning enn resten av befolkningen. Så helsepersonell er mer positive til vaksinen enn resten av befolkningen.

- Hvis man har spørsmål, spør noen som kan gi svar. Her har både FHI, fastlegene og arbeidsgiver mulighet til å svare godt, utdyper helseministeren.

- De aller fleste er vaksinerte

Leder i Norsk sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen er også klar i sin oppfordring til sine medlemmer som ikke har tatt vaksinen.

- Ta vaksinen. Snakk med lederen din om hva som er barrieren for hvorfor man ikke tar den. Lederne har et særlig ansvar for å følge opp.

Larsen peker også på at de aller fleste sykepleiere har tatt vaksinen.

- De aller fleste sykepleiere er heldigvis vaksinerte. Vi har nettopp gjennomført en undersøkelse som viser at bare 1,3 prosent av sykepleierne som sier at de ikke vil ta vaksinen. De begrunner det med graviditet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer