- Helsevesenet burde fanget opp drapstiltalt

Rettspsykiater kritisk til at 24-åring tiltalt for å ha drept sin mor, ikke har fått mer psykisk oppfølging.

HAR VUDERT TILTALTE: Rettspsykiatere Bjørn Østberg (til venstre) og Henning Værøy mener den tiltalte 24-åringen lider av paranoid schizofreni. Foto: Henning Lillegård
HAR VUDERT TILTALTE: Rettspsykiatere Bjørn Østberg (til venstre) og Henning Værøy mener den tiltalte 24-åringen lider av paranoid schizofreni. Foto: Henning LillegårdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| OSLO TINGRETT (Dagbladet): Etter drapet på moren har 24-åringen fått diagnosen paranoid schizofreni av tre forskjellige psykiatere. Men han ble erklært som for frisk for innleggelse samme kveld som drapet skjedde, 24. oktober 2007 på Frogner i Oslo.

- Tiltalte burde vært fanget opp av helsevesenet på et tidligere tidspunkt. Han er svært syk. Så voldsomt som den psykotiske tilstanden hans har utviklet seg, er noe av det mest aggressive vi ser, sa Henning Værøy, seniorforsker og psykiater ved Akershus universitetssykehus, i Oslo tingrett i dag.

Etter samtaler med tiltaltes søster, har Værøy forstått at 24-åringen har vært syk i to år, og særlig de to siste ukene før drapet.

Drap som forsvar
Værøy mener alle indikasjoner peker i retning av at tiltalte var psykotisk på drapstidspunktet. I retten beskrev Værøy hvordan folk som er paranoid schizofren kan oppføre seg:

- Man blir redd, stoler ikke på noen, tror at noen skal ta deg, og eventuelt forgifte deg. Du er klar til å forsvare deg på alle mulige måter. Hvis du blir presset opp i et hjørne, kan du drepe, sa Værøy.

I retten kom det fram at 24-åringens mor ringte til Vinderen Distriktspsykiatriske senter drapskvelden fordi hun var redd sønnen skulle ta sitt eget liv, og fordi han snakket mye om at noen skulle forgifte ham.

Pratet om marsmenn
- Tiltalte er skoleeksempelet på paranoid schizofreni. Han svinger mellom realitet og fantasi. Plutselig skriker han og sier han får vonde bilder i hodet. Plutselig er han barn og sårbar. Plutselig snakker han om mennesker fra andre planeter, sa Værøy i retten.

Psykiater Bjørn Østberg er enig i at det er overhengende sannsynlighet for at 24-åringen var psykotisk på drapstidspunktet, men mener ikke kriseteamet som vurderte ham samme kveld, gjorde noe feil.

- 24-åringens mor mente sønnen kunne være suicidal, og det var på dette grunnlaget kriseteamet vurderte ham. Kriseteamet har kun en time på seg til å foreta en vurdering, hvilket kan være altfor kort tid til å sette seg inn i hele bakgrunnshistorien. De jobber under vanskelige rammevilkår, sier Bjørn Østberg til Dagbladet etter rettssaken.

Krever frifinnelse
Rettspsykiaterne anbefaler tvungen psykisk helsevern for tiltalte. Hans forsvarer Tor Erling Staff motsatte seg tvungen psykisk helsevern og la ned påstand om frifinnelse.

KREVER FRIFINNELSE: Tiltaltes forsvarer, Tor Erling Staff, krever full frifinnelse av sin klient. Her i rettssalen sammen med bistandsadvokat til tiltaltes søster, Nadia Hall (til høyre) og forsvarer Marianne Darre-Næss. Foto: Henning Lillegård
KREVER FRIFINNELSE: Tiltaltes forsvarer, Tor Erling Staff, krever full frifinnelse av sin klient. Her i rettssalen sammen med bistandsadvokat til tiltaltes søster, Nadia Hall (til høyre) og forsvarer Marianne Darre-Næss. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Jeg mener behandlingen tiltalte får på Dikemark psykiatriske sykehus er tilstrekkelig. Betingelsene for tvungen psykisk helsevern er ikke tilstede, hevder Staff overfor Dagbladet.