- Helskog har ikke peiling

Apoteker Jørn Breili på Lillehammer er sjokkert og føler seg tråkket på av Gerhard Helskog. - Mot dumheten kjemper selv gudene forgjeves, sier Breili om Helskogs uttalelser til Kapital.Helskog: Humoristisk ment

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I siste nummer av Kapital gjentar Gerhard Helskog flere påstander fra Rikets Tilstands berømte dopingprogram i november. Programmet om doping i norsk idrett kostet TV 2 fem millioner kroner, og toppidrettssjef Bjørge Stensbøl, Thomas Alsgaard og andre som følte seg tråkket på av antydningene i programmet, fikk en uforbeholden unnskyldning fra Helskog.

Programmet var bygget opp rundt flere påstander. Blant de viktigste var:

- Drøyt 70 liter med blodplasmaekspander skulle ha forsvunnet under OL.

- Det norske skilandslaget hadde 150 legemidler i kofferten under OL.

Rikets Tilstand la frem den etter hvert velkjente medikamentlista fra legemiddelselskapet Astra Zeneca med 150 legemidler. Men journalistene hadde ikke sett forskjell på den komplette lista over alle legemidlene Astra Zeneca fører og en bestillingsliste over hva skilandslaget faktisk hadde i kofferten, 20 produkter.

Breili sjokkert over Helskog

Men i et intervju med Kapital gjentar Helskog spørsmål rundt ting han mener skaper usikkerhet rundt renheten i norsk toppidrett:

- Jeg synes fortsatt at det er interessant at hundre steroidsprøyter er borte, at over sytti liter plasmaekspander er borte, at en av våre fremste behandlere av dopingskader forteller om skader også innen langdistanseidrett, .... sier Helskog.

Farmasøyt Jørn Breili jobbet på sykehusapoteket på Lillehammer under OL i 1994. Han ble flere ganger kontaktet av TV 2 i forkant av programmet og opplyste da at han selv hadde tatt hånd om plasmaekspanderne som TV 2 etterlyste. Men Breili slapp aldri til i TV 2s program. I etterkant sa Breili at TV 2 antakelig ikke hørte på ham fordi informasjonen hans gjorde at de ikke hadde hatt noe program å sende.

Fjollete fra Helskog

Sykehusapotekeren er usikker på om Helskog skiller mellom landslaget og LOOC som var ansvarlig for blant annet publikums sikkerhet under lekene. Breili reagerer også på at Helskog ikke tror på forklaringen om hvor det ble av 70 liter plasmaekspander etter OL.

- Dette er jo fjolleri, det er aldeles vanvittig. Jeg forstår jo at Helskog klamrer seg til at noe var galt under OL. Han får snakke med meg, da! Det er håpløst at den som vet best om saken, ikke blir trodd, sier Breili.

I november skrev han et brev til Helskog om dopingprogrammet. Men brevet ble aldri sendt.

- Jeg sendte ikke brevet fordi jeg trodde at vi var ferdige med saken. Hvis plasmaekspanderen hadde vært borte, så ville det vært en situasjon! Men jeg har selv tatt hånd om alt det der. Alt vi har gitt ut, har vi fått tilbake. Jeg vet ikke hva jeg skal si mer om det, sukker Breili.

Opprørt og tråkket på

Selv føler apotekeren seg tråkket på av uttalelsene.

- Jeg føler meg absolutt tråkket på som farmasøyt. Under OL hadde jeg et engasjement som OL-frivillig. Vi hadde ingen plikt til å føre lister som skulle lagres i ti-femten år etter OL. Når tida går, sanerer man jo papirer. Jeg trodde jeg hadde forklart meg så grundig om dette at vi var ferdige med saken. Nå blir jeg opprørt og fortvilet.

Breili føler at Helskog snur og vender på situasjonen:

- Jeg vet ikke om han sier dette for å forsvare seg. Han sier på en måte at 'Dette er ikke avkreftet, så da må det være sant,' i stedet for 'Vi har ikke bevist noe, så da snakker vi ikke om det.' Han snur situasjonen på hodet. Jeg vet hva som har foregått, men blir ikke tatt på alvor.

Macrodex til publikum

Apotekeren understreker at preparatene han disponerte, ikke hadde noe med landslaget å gjøre. Landslaget hadde egne leger og medisiner med seg.

- Vi hadde Macrodex i tilfelle det skulle skje en stor ulykke, la oss si en togkollisjon eller en bussulykke. OL-området var stort, fra Ringebu til Hamar, og plasmaen lå i beredskap for det som kunne skje av ulike ting blant publikum og tilreisende, sier han.

- Ingenting av dette var i kontakt med løperne. Vi forsynte ikke landslaget med medisiner, og de ville ikke ha gått til apoteket og kjøpt dopingmidler. Landslagene hadde egne medisiner. Vi fikk kassevis, for eksempel fra det amerikanske landslaget da de dro fra Lillehammer. Vi var en medisinsøppelkasse etter OL.

Psykiatriske legemidler

Blodplasmaen Macrodex kan ikke brukes som doping, men må eventuelt brukes for å skjule annen doping, for eksempel bruk av EPO. I 1994 var metodene for å jukse med EPO, ukjent.

- Man kjente ikke muligheten for å jukse med EPO. Jeg forstår ikke at det er realistisk at noen skulle jukse med Macrodex på det tidspunktet.

Breili sier at han i fjor fortalte TV 2 at medisinlista fra Astra Zeneca ikke kunne stemme:

- På lista var det tunge psykiatriske legemidler. Hvis utøverne skulle bruke disse midlene til noe, så hadde de ikke vært på noe lag, hevder han.

- Har Helskog forstått OL på Lillehammer?

- Han har ikke peiling. Han burde snart slutte å si noe. Jeg skjønner ikke at han tør å uttale seg om ting han ikke har greie på, det irriterer meg forferdelig.

- Klarer du å le av påstandene om den forsvunne plasmaekspanderen?

- Man kan le av fortvilelse. Mellom fagfolk kan man le av det, fordi det er så tåpelig, man skjønner at det kommer fra folk som ikke har peiling. Men mot dumheten kjemper selv gudene forgjeves.