Helsvart for «lys-pillen»

TROMSØ (Dagbladet): 200 finnmarkinger har spyttet i et glass fire ganger i året. Analysen av spyttet har avslørt at en mirakelpille som skulle gi bedre humør og helse, har liten effekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teorien var at mørketida nedsetter produksjonen av et hormon, melatonin, som angivelig skal påvirke folks humør og helse.

I USA har salget av melatonin tatt helt av, pillen blir omtalt som et mirakel.

Professor Eiliv Lund og stipendiat Merethe Kumle ved Universitetet i Tromsø har målt melatonininnholdet i spyttprøvene fra Finnmark, og mener at stoffet slett ikke er en slik vidunderkur.
- Forbløffende nok fant vi at innholdet av hormonet i spytt varierte kun med døgnet, ikke med årstidenes vekslende lys, forteller forskerne.

Lite depresjon

Forskerne ville se på om manglende melatoninproduksjon i den mørke årstida kunne forklare vinterdepresjoner. De 200 personene i Gamvik som avga spyttprøver fire ganger i løpet av ett år, ble samtidig bedt om å fylle ut et spørreskjema.

- Svarene viste at 15 prosent opplyste at de hadde forskjellige plager - for eksempel søvnvansker - i den mørke årstida. Om sommeren svarte bare seks prosent at de hadde slike problemer. Men vi tror ikke at «vinterprosenten» er spesielt høy i Finnmark. En undersøkelse i Oslo ville trolig ha gitt tilsvarende resultater, tror Eiliv Lund og Merethe Kumle.

Positive deltakere

- Det er i hvert fall ingen vits i å spise melatonin for å få det bedre. Kroppens produksjon av dette hormonet bestemmes av lysmengden. Men vi forstår ikke hvorfor mengden likevel er stabil hos en befolkning som har to måneder mørketid. Det kan være at kroppen ganske enkelt har tilpasset seg biologisk de lokale forhold, mener professor Eiliv Lund.