Helsvart på børsen

Børser over hele verden opplevde en ny dramatisk nedgang i går. Her hjemme ble det en ny svart dag med rekordfall på børsen, svekket kronekurs og oljepris på vei nedover igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krakket som har pågått på Oslo Børs siden mai, skjøt ny fart, med et rekordfall på 5,75 prosent.

Det er det største kursraset på en enkeltdag siden 28. oktober i fjor. Da endte nedgangen på 6,16 prosent.

Siden 6. mai har fallet vært på hele 45 prosent. Verdier for hele 280 milliarder kroner er blitt borte på fem måneder. Fallet i går sto for 24 av disse milliardene.

- Det var nok noe spesielt som skjedde i går. Ryktene vil ha det til at et amerikansk risikofond var nødt til å dekke store tap. Uansett er det fryktfaktoren som styrer, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork.

Den internasjonale krisen vedvarer og frykten for et økonomisk sammenbrudd fikk ny næring i går.

Kursene falt dramatisk over hele verden, ikke minst i Europa hvor frykten er stor for krise i amerikansk økonomi. I går stupte dollaren i forhold til japanske yen.

- Verdensøkonomien går nedenom, og vi snakker om Monica Lewinsky, sa en frustrert demokrat i den amerikanske Kongressen i går.

USAs sentralbanksjef Alan Greenspan skapte stor bekymring da han onsdag sa at den amerikanske økonomien neppe vil fortsette å vokse. Den britiske finansministeren Gordon Brown har tidligere sagt at britisk økonomi vil bli rammet av nedgang neste år på grunn av lavere vekst i verden for øvrig.

Kraftigst var børsfallet i går på Stockholmsbørsen hvor særlig IT-aksjene nærmest var i fritt fall. Det samme skjedde i Helsingfors.

Med fortsatt økonomisk uro i Asia og Russland og frykt for kraftige tilbakeslag i Latin-Amerika og kanskje også USA, er det høyst tvilsomt om markedet har spesiell fokus på norsk økonomi og sørger for rentefall når statsbudsjettet er vedtatt.

- Jeg tror ikke markedet er spesielt opptatt av Norge. Det betyr ikke at det ikke er viktig at Stortinget gjør en god jobb med statsbudsjettet. Men vi lever i en stor verden, sier sjeføkonom Mork.

«Verdensøkonomien går nedenom, og vi snakker om Monica Lewinsky!»

Amerikansk demokrat i går.

FALT:</B> Sinte meklere på Tokyo-børsen konstaterte at de mistet gevinsten fra dagen før.