SJOKKERT:  Jens Kihl i Nei til EU mener Jagland ikke kunne funnet et verre tidspunkt å tildele fredsprisen til EU på.  Foto: Nei til Eu
SJOKKERT: Jens Kihl i Nei til EU mener Jagland ikke kunne funnet et verre tidspunkt å tildele fredsprisen til EU på. Foto: Nei til EuVis mer

- Helt absurd

Nei til EU-leder kaller det dypt upassende å gi EU årets fredspris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nobels fredspris går i år til EU, hevder kilder overfor NRK.

Dette ble nå klokken 11 bekreftet av Nobel-komiteens leder Torbjørn Jagland.

Nei til Eu er sterkt kritisk til tildelingen.

- Hvis disse ryktene stemmer så er det absurd, sier AU-medlem i organisasjonen Jens Kihl til Dagbladet rett før tildelingen ble bekreftet.

- Det er i så fall å gi prisen til et EU som er mindre solidarisk enn noen sinne. Jeg lurer på hva Jagland og gjengen finner humanistisk med småbarnsfamilier som sulter på gata i Aten eller de tusenvis av båtflyktningene som dør på sin ferd over Middelhavet hvert eneste år, sier Kihl.

- Bringer skam Han sier han vil finne det dypt upassende hvis EU får prisen.

- Det vil bringe skam over prisens ideer og formål, mener han.

- Er det en overraskende tildeling?

- Jeg våknet opp til disse overskriftene i dag og ville egentlig bare snu meg over på den andre siden og late som det ikke var skjedd. Jeg hadde virkelig ikke sett dette komme. Det har vært snakk om EU i alle år, men nå er de på sitt minst humane i hele sin eksistenstid. Jagland kunne vel ikke funnet et verre tidspunkt.

- Feil tidspunkt Også generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité Kate Bundt mener det er et helt feil tidspunkt å gi EU fredsprisen på.

- Eurosonen var det som i utgangspunktet skulle fordype integrasjonen. Men i dagens Europa har dette prosjektet blitt langt mer konfliktskapende enn konfliktdempende. Spania og Hellas har dype økonomiske problemer. Det har ført til stor sosial og politisk uro, sier Kate Bundt til NTB.

Hun føyer til at dette også har ført til en fremvekst av nynazistiske strømninger i flere europeiske land, blant annet ved at nynazister har fått plass i Hellas' nasjonalforsamling.

- Jeg undrer meg over tidspunktet. Men vi vet at Thorbjørn Jagland har ønsket å gi prisen til EU, det har også Geir Lundestad, sier Bundt om de to som henholdsvis er Nobelkomiteens leder og sekretær.

EU FÅR FREDSPRISEN:  Lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland bekreftet i dag at årets fredspris går EU. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EU FÅR FREDSPRISEN: Lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland bekreftet i dag at årets fredspris går EU. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer