- Helt absurd

Mens en polsk jordbærplukker i Norge kan få kontantstøtte for sine barn i hjemlandet, får ikke utenlandsstudenten Thomas Hall ei krone for sønnen Xander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som Dagbladet skrev i går får alle arbeidsinnvandrere fra de nye EU-landene de samme rettighetene som nordmenn fra 1. mai. Blant annet vil de få kontantstøtte og barnetrygd selv om ungene forblir i hjemlandet. Norske studenter i utlandet, som fortsatt er medlemmer av folketrygden, må se langt etter den samme støtten.

- Det er absurd, urimelig og beklagelig, sier Thomas Hall (26). Han tar en master of business administration (MBA) ved NIMBAS Graduate School of Management i Amsterdam. For sju måneder siden ble han far til Xander og søkte om kontantstøtte og barnetrygd. I likhet med alle andre norske studenter med barn i utlandet fikk han avslag. Dermed går han glipp av 3600 kroner i kontantstøtte og 1000 kroner i barnetrygd.

- Det føles urettferdig at en arbeidstaker fra EØS-området får kontantstøtte til og med når ungene er i hjemlandet, mens vi nektes. Det er et uttalt ønske om økt internasjonalisering og vi oppfordres til å studere i utlandet. Mangelen på støtte gjør det vanskeligere å forsørge familien, sier Hall.

Avvisende minister

Organisasjonen for norske studenter i utlandet, ANSA, har i lang tid jobbet for å endre reglene. De vil ikke lykkes med det første. Barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) sier det ikke er aktuelt å gi studenter i utlandet kontantstøtte.

Pålagt

- I den norske kontantstøtteloven er det er krav at barnet må være bosatt i Norge. Grunnen til at arbeidstakere fra EØS-land med barn i hjemlandet får støtten, er at vi er pålagt av EU å gi dem det. Men studenter er ikke omfattet av loven.

Hvis vi skulle gitt norske studenter i utlandet kontantstøtte, måtte vi vurdere å gi alle andre nordmenn i utlandet det samme. Blant annet har bistandsarbeidere bedt om det.

- Skjønner du at det føles urettferdig for studentene?

- Ja, jeg forstår at de synes det er vanskelig. Men det er ikke aktuelt for oss å endre loven, sier Dåvøy.

Politisk rådgiver i ANSA, Silje Budeng, reagerer sterkt på Dåvøys holdning.

Avbryter studiene

- Dette er en grov forskjellsbehandling. Flere har vært tvunget til å reise tilbake til Norge fordi betingelsene for studenter med barn er for dårlige.

Andre lar være å dra utenlands på grunn av mangelen på støtte, sier Budeng.

Ifølge ANSA er det bare om lag 150 norske studenter med barn i EØS-området som går glipp av kontantstøtten.

Det ville kostet fem millioner kroner å innfri ANSAs krav.

<B>FEIL ADRESSE: </B> - Det er absurd, urimelig og beklagelig at ikke norske studenter i utlandet får kontantstøtte når arbeidsinnvandrere får det for sine unger i hjemlandet, sier utenlandsstudenten Thomas Hall (26) med sønnen Xander (7md.).