Gaza:

Helt alene igjen

Suzy (7) mistet både mamma og fire søsken i et bombeangrep. Her blir hun trøstet av pappa Riad Ishkontana (42), på Shifa-sykehuset, hvor de nå bor. I hver sin seng, side om side.

I SJOKK: Suzy (7) og faren Riad Ishkontana (42) sitter i en seng på Shifa-sykehuset, midt i Gaza-by. De er de eneste overlevende etter at et israelsk flyangrep bombet huset de lå og sov i, natt til søndag. De to ble dratt ut av ruinene etter mange timer. Foto: Ap / Scanpix
I SJOKK: Suzy (7) og faren Riad Ishkontana (42) sitter i en seng på Shifa-sykehuset, midt i Gaza-by. De er de eneste overlevende etter at et israelsk flyangrep bombet huset de lå og sov i, natt til søndag. De to ble dratt ut av ruinene etter mange timer. Foto: Ap / Scanpix Vis mer
Publisert

«Gaza er fremdeles under et massivt angrep. Vi får inn stadig flere skadde og drepte. De fleste skadde og drepte er kvinner og barn. Helsesystemet vårt kneler».

Dette var den korte, men brutale oppsummeringen til Muhammed Abed Silmia, sjef på Gazas største sykehus, Shifa-sykehuset, tidligere denne uka.

Klokka 1 natt til fredag norsk tid trådte endelig en våpenhvile i kraft mellom Israel og palestinske Hamas etter elleve dager med voldsomme angrep. I samme øyeblikk strømmet folk på Gazastripen ut av husene sine for å feire, melder nyhetsbyrået AP.

- Klarte ikke redde deg

Sju år gamle Suzy Ishkontana er én av de skadde barna som ligger på Shifa-sykehuset. Søndag morgen ble hun dratt ut av ruinene, flere timer etter at det hadde blitt bombet i et israelsk flyangrep. Først på sykehuset ble hun gjenforent med sin far:

- Tilgi meg, min datter. Du ropte etter meg, for at jeg skulle redde deg, men jeg klarte ikke å røre meg eller å finne deg, var de første ordene hennes far, Riad Ishkontana, møtte henne med, ifølge det medisinske personalet som fikk de to sammen igjen, i hver sin sykehusseng.

Huset deres er i ruiner. Mor og fire søsken er drept. Inntil videre er livet deres i et sykehusrom på Shifa. Men sykehuset er alt for fullt, og mangler det meste.

PÅ LEIT: Her graver redningspersonell fram sjuårige Suzy Ishkontana, tidlig søndag morgen. Kun hun og faren ble funnet i live. Foto: Reuters / NTB
PÅ LEIT: Her graver redningspersonell fram sjuårige Suzy Ishkontana, tidlig søndag morgen. Kun hun og faren ble funnet i live. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Muhammad Abed Silmia er sykehussjef på Shifa. Han mener at Israels militærstyrker «klart og systematisk rammer sivile i Gaza».

- Det er flest kvinner og barn som er skadd og drept, gjentar sykehussjefen og fortsetter:

- Når Israel systematisk treffer boligområder i tett befolkede områder, har de som mål å drepe barn og kvinner, og å tvinge familier på flukt. Dette er veldig vanskelig, sier han.

Vender hjem

På Gazastripen begynte folk å vende hjem fredag. Mens mange palestinere må belage seg på å leve med konsekvensene av krigen i lang tid framover, kunne de aller fleste israelere fredag vende tilbake til et normalt liv, skriver NTB.

Luftvernsirene som varslet rakettangrep, har sluttet å ule, og i Tel Aviv var det igjen travelt på utekafeene.

I Gaza by er folks liv fortsatt sterkt preget av elleve dager med kraftige israelske angrep. Redningsmannskaper jobbet fredag med å gjennomsøke ruinene etter sammenraste bygninger, mens familier forlot FN-skolene de har bodd i de siste dagene.

Dystre tall

Onsdag viste statistikken som følger i Gaza, ifølge sykehussjefen: 213 sivile palestinere er drept, inkludert 61 barn. 36 kvinner er drept - og 16 eldre mennesker. i tillegg er 1442 palestinere skadd og nær 100 000 personer tvunget på flukt. Drøye 40 000 av disse bor nå tett i tett på FN-skoler, mens rundt 60 000 bor hos venner eller familie.

- Israel har angrepet veiene til sykehuset vårt, som betyr at ikke alle pasienter klarer å komme hit. I tillegg er tre medisinske sentre helt ødelagt, to sykehus delvis ødelagt og tre ambulanser ødelagt, sier Silmia, før han fortsetter:

HARDT PRESSET: Muhammed Abed Silmia er sjef for Gazas største sykehus, Shifa-sykehuset. - Vi mangler medisiner og utstyr, to av legene våre er drept, mens en annen er skadd.... Dette er forferdelig og må slutte, sier han til Dagbladet. Foto: Privat
HARDT PRESSET: Muhammed Abed Silmia er sjef for Gazas største sykehus, Shifa-sykehuset. - Vi mangler medisiner og utstyr, to av legene våre er drept, mens en annen er skadd.... Dette er forferdelig og må slutte, sier han til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

- To av legene våre er drept, mens en annen er skadd. Som du også vet, har Gaza vært beleiret i over 15 år, som betød at vi også før denne massive bombingen manglet det aller meste. Så kan du legge på over ni dagers massiv bombing - og en coronapandemi på vei oppover …

- Resepten for en forferdelig katastrofe, sier han.

Uten strøm og oksygen

Ifølge tall fra Silmia sitter på, skal nå «over 1000 hus og leiligheter som sivile palestinere bor i nå være bombet i stykker».

- I tillegg er 33 mediehovedkvarter og kontor ødelagt, 68 myndighetskontor, åtte moskeer, 36 skoler og fem boligblokker jevnet med jorda. For ikke å glemme bombingen av infrastruktur som veier, strøm, vannledninger og hovedgater i Gaza, sier han.

Videre skal 300 butikker, 40 fabrikker, banker, dyrket land og gårder med dyr være ødelagt helt eller delvis.

OPPSUMMERING: Tidligere denne uken fikk verden se et israelsk politi som angrep palestinske muslimer i Al-Aqsa-moskeen. Nå er til sammen 90 personer døde, 83 i Gaza og 7 i Israel. Vis mer

Den internasjonale organisasjonen The International Commission to Support Palestinians Rights ber nå «det internasjonale samfunnet om å jobbe for å stoppe krigsforbrytelsene, de ulovlige bosettingene, okkupasjonen og angrepene mot sivile».

- Vi får stadig inn flere skadde, men jeg frykter at alt kneler. Sykehuset er helt avhengige av store strømgeneratorer for å fungere, men frykter for at vi kan gå tomme. Vi sliter også med å få nok oksygen, og mangler medisiner og utstyr. Dette må stoppe, sier han.

Frykter corona-pandemi

Og tar med det resten av verden er opptatt av, men som de ikke har tid til å tenke på akkurat nå: Coronapandemien.

- Pandemien var på vei oppover før krigen startet. Når over 100 000 mennesker er på flukt, og må bo tett, vet du jo hva som kommer. En enda verre corona-bølge, sier Silmia nøkternt og legger til:

SLITNE: Pappa Riad Ishkontana passer på dattera Suzy mens hun tar en hvil på Shifa-sykehuset, der de bor side om side. Foto: AFP / NTB
SLITNE: Pappa Riad Ishkontana passer på dattera Suzy mens hun tar en hvil på Shifa-sykehuset, der de bor side om side. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Nå har vi absolutt ingen mulighet til å snakke om å holde avstand eller andre restriksjoner. Nå er det krig, sier han.

Flere av kildene i Gaza som Dagbladet prater med, forteller at innbyggerne i Gaza føler seg forlatt av verden.

- Mer enn halvparten av innbyggerne her er barn. Så kommer en av verdens aller mektigste militærmakter og bomber dem. Igjen og igjen. Dag etter dag. Og vi har ingen steder å dra. Dette kan ikke fortsette, sier en.

- Drap med vilje

Den israelske journalisten og Gaza-kjenneren Amira Hass skrev onsdag en svært harmdirrende kommentar på den pågående situasjonen.

«Israel utsletter hele palestinske familier med vilje. Foreldre og barn. Babyer, besteforeldre, tvillinger. Dette viser at det som skjer ikke er feil. Bombingene kommer etter en avgjørelse høyere opp i systemet, og er støttet av militære jurister», skriver Hass.

Hun viser til at minst femten palestinske familier har mistet minst tre, men ofte mer, familiemedlemmer i israelsk bombing i befolkede områder.

«Hva vi har hørt, kom ingen advarsler til dem på forhånd, sånn at de kunne evakuerer husene de var i», skriver Hass.

Hun viser til at Israel også i 2014 drepte en rekke familier, og viser til FN-tall som sier at 142 palestinske familier (742 familiemedlemmer) mistet livet i den forrige Gaza-krigen i 2014.

MISTET MANGE: Palestinske Mohammad al-Hadidi er i brorens leilighet i Gaza, der han gir sønnen sin melk fra flaske. Den lille gutten Omar ble dratt levende ut av ruinene etter at huset deres ble bombet. Hans mor og fire søsken er ennå ikke funnet. Foto: AFP / NTB
MISTET MANGE: Palestinske Mohammad al-Hadidi er i brorens leilighet i Gaza, der han gir sønnen sin melk fra flaske. Den lille gutten Omar ble dratt levende ut av ruinene etter at huset deres ble bombet. Hans mor og fire søsken er ennå ikke funnet. Foto: AFP / NTB Vis mer

Mer bombing

Kampene mellom Israel og de militante palestinske gruppene har onsdag pågått i ni dager, og sammenliknes med konflikten i 2014. I tillegg til minst 219 palestinske liv som har gått tapt, er også tolv personer i Israel drept i konflikten.

Israel har ifølge Haaretz utført flere hundre angrep fra luft og bakke, mens de militante gruppene i Gaza har sendt ut over 3000 raketter fra det omringede området og mot og inn i Israel.

Hamas skal flere ganger ha vært klare for å inngå en våpenhvile, mens Israel hittil har takket nei til det. Israelske talspersoner skal ha benektet muligheten for en våpenhvile fra torsdag morgen, melder både DPA og Haaretz onsdag ettermiddag.

VIL HA FRED: De er ikke i flertall, og blir sjelden hørt nok, men ved en av murene i Jerusalems gamleby møttes både israelere, palestinere og internasjonale aktivister og ba om fred og sameksistens onsdag denne uka. Foto: Reuters / NTB
VIL HA FRED: De er ikke i flertall, og blir sjelden hørt nok, men ved en av murene i Jerusalems gamleby møttes både israelere, palestinere og internasjonale aktivister og ba om fred og sameksistens onsdag denne uka. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Onsdag ble det også skutt fire raketter fra Libanon og inn i det nordlige Israel. Dette, sammen med interne konflikter mellom israelere og palestinere i Israel er hva israelske ledere nå frykter mest.

Siste: Onsdag ettermiddag ble Suzy og faren utskrevet fra Shifa-sykehuset. Nå må de starte på nytt. Helt på bar bakke, uten mor og fire søsken.

Fakta Gaza-stripen:

  • Et av verdens mest overbefolkede områder.
  • Innbyggerne er sperret inne, så Gaza kalles gjerne «verdens største utendørs fengsel».
  • Over to millioner innbyggere, hvorav halvparten er barn.
  • 70 prosent av innbyggerne er palestinske flyktninger.
  • Arbeidsledigheten er en av verdens høyeste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer