- Helt anonym i Nobelkomiteen

Inger-Marie Ytterhorn er anonym og faglig svak, mener Janne Haaland Matlary.

FREDSPRISBANKETT: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen hilser på Nobelkomiteens Ågot Valle (t.v.) og Inger-Marie Ytterhorn i det hun ankommer den Norske Nobelkomiteens tradisjonelle fredsprisbankett på Grand Hotel i 2010. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
FREDSPRISBANKETT: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen hilser på Nobelkomiteens Ågot Valle (t.v.) og Inger-Marie Ytterhorn i det hun ankommer den Norske Nobelkomiteens tradisjonelle fredsprisbankett på Grand Hotel i 2010. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke bestemte Frps stortingsgruppe at Inger-Marie Ytterhorn får fortsette i den prestisjefylte Nobelkomiteen i nok en periode på seks år, til tross for at partihøvding Carl I. Hagen ønsket seg plassen. Forbigåelsen av Hagen har utløst en bitter strid mellom tidligere og nåværende partileder Siv Jensen.

Fremskrittspartiets Inger-Marie Ytterhorn har sittet i Nobelkomiteen i 12 år, og er med unntak av Sissel Marie Rønbeck (som nå trer ut av komiteen) den som har sittet lengst i vervet.

Ønsker debatt At Ytterhorn nå får seks nye år i den prestisjefylte Nobelkomiteen, er ikke alle enige i. Dagbladet har vært i kontakt med kilder som synes Ytterhorn og flere av de andre nåværende medlemmene bør byttes ut på grunn av manglende kompetanse på det utenrikspolitiske og sikkerhetspolitiske området.

- Ytterhorn har ikke gjort mye ut av seg, og er aldeles anonym på fagfeltet. Bortsett fra formannen er komiteens medlemmer faglig sett svake alle sammen når det gjelder kunnskap om internasjonal politikk og sikkerhetspolitikk. Jeg synes det er et problem, sier professor og ekspert på utenrikspolitikk, Janne Haaland Matlary til Dagbladet.

Hun er glad at Nobelkomiteens sammensetning har blitt diskutert og kritisert i høst, blant annet av direktøren for Fredsforskningsinstituttet, Kristian Berg Harpviken, Arbeiderpartiets Raymond Johansen og den britisk-pakistanske forfatteren Tariq Ali.

- Jeg har stor sans for at spørsmålet om Nobelkomiteens medlemmer nå er kommet opp på norsk agenda. Prisen betyr så mye internasjonalt, og da må komiteen bestå av de mest eminente personene, med den beste faglige ekspertisen, sier hun.

Hardtarbeidende og lojal Matlary ønsker ikke å komme opp med forslag på komiténavn, men mener det er viktig å få et større skille mellom utøvende norsk politikk og Nobelkomiteen.

- Det er uheldig hvis man kan koble komiteen til den norske regjeringen og det norske storting, slik det ble gjort i tilfellet Kina. Da vil prisen kunne miste sin legitimitet, sier Matlary.

En annen kilde med kjennskap til Nobel-komiteen beskriver Ytterhorn som en person som ikke har kunnskaper om internasjonal politikk og sikkerhetspolitikk. I stortingsmiljøet blir Ytterhorn omtalt som en hardtarbeidende og lojal person. Hun har vært særlig engasjert i sosialpolitikk og står oppført med rådgiveransvar for Arbeids og sosialfraksjonen i Frp.

Vil unngå kjøttvekt Kristian Berg Harpviken, direktør i Fredsforskningsinstituttet (Prio), har lenge ønsket en fornying av Nobelkomiteen.

- Matlary sier at man må ha folk med tung kompetanse på utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk, og samtidig at det må være en avstand til norsk mainstreem-politikk og komiteen. Men så lenge Stortinget peker ut komitémedlemmene, er det vanskelig å finne noen som ikke har hatt tunge politiske verv, sier Harpviken og fortsetter:

- For å unngå dette, må en finne en ny måte å velge komitémedlemmene på. En må unngå at kjøttvekta i forhold til partienes størrelse på Stortinget avgjør. Spørsmålet er om en ikke skal se utenom politikken, sier Harpviken.

Haaland Matlary vektlegger kunnskap og kompetanse om internasjonal politikk og sikkerhetspolitikk.

- Men dette er en fredspris, og ja, de trenger kunnskap om de to områdene, men en må først og fremst ha med folk med kompetanse på fred. Dette er ikke en pris for strategisk tenkning. Det handler om kompetanse på fred, sier Harpviken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer