Ordføreren om Vulkan-knivstikkingen:

- Helt åpenbart mye som har gått skikkelig galt

Etter at «Erik» ble knivstukket av en 17 år gammel gutt - godt kjent for politi og barnevern - flyktet han tilbake til hjembyen sin.

TILFELDIG KNIVOFFER: «Erik» ble knivstukket 12 ganger i hodet og 41 ganger på resten av kroppen. Flere av stikkene var livstruende. "Erik" overlevde, men har blitt skadet for livet. Video: Amanda Walnum / Lars Eivind Bones. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg tenker på han som fortsatt sliter etter at han nesten ble drept. Det er en forferdelig trist og alvorlig sak som jeg kan godt forstå skaper utrygghet i byen.

Marianne Borgen (Sv), ordfører i Oslo, snakker om Vulkan-knivstikkingen i 2017, hvor «Erik» ble knivstukket 53 ganger i sitt eget hjem.

Ordføreren kaller saken for en trist og alvorlig, og mener at vi må ta lærdom av en slik sak.

- Man må gå nøye gjennom slike saker hvor et barn har vært i kontakt med ulike deler av hjelpeapparatet, og det likevel gikk galt. Vi må se på hva som gjorde at vi ikke klarte å hjelpe dette barnet, sier Borgen til Dagbladet.

- Her er det helt åpenbart mye som har gått skikkelig galt, legger hun til.

Gjerningsmannen

17-åringen som angrep «Erik» slet på barneskolen og ble etterhvert aggressiv. I kjølvannet av en bekymringsmelding sendt til barnevernet ble gutten i 2014 plassert på en akuttinstitusjon i Oslo. Senere ble han sendt til Kristiansand for å bo på en institusjon i ett år.

Gutten ble dømt for vold og trusler i Kristiansand tingrett i mai 2016. I tillegg ble han i Oslo tingrett sommeren 2017 dømt for et ran, flere tilfeller av vold og trusler. I begge tilfeller slapp han å sone i fengsel, på grunn av sine lave alder.

Sommeren 2017 plasserte barnevernet gutten i en leilighet på Vulkan. Deretter ble han plassert på barnevernets akuttinstitusjon - hvor han bodde fram til knivstikkingen. Han ble først utredet for barneautisme etter hendelsen på Vulkan.

Les hele saken om guttens forhistorie her.

Gutten ble i lagmannsretten dømt til fire års fengsel for drapsforsøket. Lagmannsretten vurderte at det er en nærliggende fare for nye alvorlige voldshandlinger, men han ble likevel ikke dømt til forvaring.

Antall gjengangere har økt

Borgen understreker at 97 prosent av ungdommene i Oslo ikke er registrert for noen form for kriminelle handlinger.

- Oslo-ungdommen er flotte, ikke-kriminelle ungdommer. Antall personer under 18 som er registrert for lovbrudd har gått ned, men samtidig har antall ungdommer som gjør lovbrudd gjentatt har gått opp, sier hun.

Ordføreren, som har mottatt de siste tallene fra politiet, forteller at det i 2017 var 151 unge gjengangere i Oslo. I 2018 hadde det økt til 182.

- Det er alvorlig og derfor må man jobbe systematisk og tett mot det man kaller for gjengangere.

Det som må gjøres hele tiden, som man er godt i gang med i Oslo, er tidlig innsats, sier Borgen, men legger til at innsatsen må intensiveres.

- Vi må fange opp barn som har det vanskelig så tidlig som mulig. Slik kan man gi dem oppfølgning og hjelp, og få dem inn i aktivitet og miljøer som gjør at de har det bra.

I forbindelse med tidlig innsats er det også satt i gang et treårig prosjekt i Oslo som er rettet mot de unge gjengangerne. Dette er ifølge ordføreren et samarbeid mellom Oslo kommune, politiet og Salto - Sammen lager vi et trygt Oslo.

- Vi må gjøre noe for dem som allerede har et alvorlig problem. Her har man tenkt at hver enkelt av disse 182 ungdommene skal få tettere oppfølgning.

- Trygg by

Etter «Erik» ble angrepet, flyktet han nærmest fra Oslo. Etter 18 år i hovedstaden måtte han reise fra jobb og leilighet. Han flyttet tilbake til hjembyen sin. Han har fortalt til Dagbladet at han ikke føler seg trygg i Oslo.

- Oslo er en trygg by. Men samtidig har jeg forståelse for at noen opplever utrygghet hvis de er i nærheten av miljøer som driver med kriminalitet eller har opplevd ubehagelige episoder selv, sier ordfører Borgen.

Det har også vært mange knivepisoder i hovedstaden i år, mange med unge personer involvert. Borgen forteller at hun forstår folk reagerer på alle disse episodene og at folk kan oppleve utrygghet.

- Disse episodene er ubehagelige og farlige. Vi skal ikke ha en by der ungdommer går rundt med kniv. En slik by vil vi ikke ha.

Videre sier Borgen at hun ønsker folk i byen skal føle trygghet for egen familie og hjem. Hun tror den tryggheten skapes gjennom tilliten som ligger i vårt samfunn.

- Om den tilliten går i oppløsning vil det vært dystert for utviklingen i vårt samfunn, sier hun.

FLYTTET HJEM: «Erik» reiste fra jobb og leilighet etter at han ble angrepet. Nå bor han i hjembyen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLYTTET HJEM: «Erik» reiste fra jobb og leilighet etter at han ble angrepet. Nå bor han i hjembyen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tiltak mot knivepisoder

I februar ble det bestemt at politiet oftere enn før vil bøtelegge ungdom med kniv.

- Dersom de er over 18 år, vil det bli full siktelse, bøtelegging og straff med en gang. Skjer det en gang til, så vil det bli begjæring om varetektsfengsling, sa politimester Hans Sverre Sjøvold til TV 2.

Politiet vil også i større grad enn tidligere bøtelegge ungdom under 18 år. Sjøvold fortalte til kanalen at han opplever at terskelen for at unge går med og benytter seg av kniv er lavere enn tidligere.

Bøteleggingen av unge som bærer kniv synes ordføreren er positivt.

- Det heier jeg på. Jeg synes det er fint at politiet kan være så tydelige. Å gå rundt med kniv i byen kan og skal bøtelegges. Det synliggjør at vi ikke vil ha en by hvor ungdommer går rundt med kniv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer