Bomkrisa i regjeringen gjør KrFU-lederen frustrert

- Helt bak mål

Spillet i regjeringen om bompenger er helt bak mål, sier KrFU-leder Martine Tønnessen. Unge Høyre mener det haster med en løsning.

TØFF TONE: Anført av partileder Siv Jensen slo Frp-ledelsen søndag fast at forhandlingene om en bomløsning i regjeringen er over. Men de andre partiene vil gjerne forhandle videre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TØFF TONE: Anført av partileder Siv Jensen slo Frp-ledelsen søndag fast at forhandlingene om en bomløsning i regjeringen er over. Men de andre partiene vil gjerne forhandle videre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

- Det er flaut om bompenger skal være det som utløser en regjeringskrise, sier Tønnessen til Dagbladet.

FLAUT: - Det er flaut om bompenger skal utløse en regjeringskrise, sier KrFU-leder Martine Tønnessen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FLAUT: - Det er flaut om bompenger skal utløse en regjeringskrise, sier KrFU-leder Martine Tønnessen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

KrFU-lederen har fulgt regjeringens bompengedrama fra sidelinja og er ikke imponert over det hun ser.

- Vi har en enighet på Granavolden som ligger til grunn, og i plattformen ligger det masse god klimapolitikk som er viktig å få gjennomført, sier hun og fortsetter:

- Det spillet regjeringspartiene legger opp til nå, der de driver og skylder på hverandre og gir hverandre svarteper i ett sett, er helt bak mål. Nå må de heller sette seg ned og finne løsninger, sier hun.

- Ernas ansvar

Martine Tønnessen mener politikerne nå må løfte blikket.

- Det er ikke bompenger som løser klimakrisen. Klimakrisen er global, den er urettferdig og den rammer mest dem som har minst. Mens vi sitter her og diskuterer symbolsaker som bompenger og flyskam er det andre store utfordringer ellers i verden som ville vært mye mer effektfulle å løse.

Unge Høyres fungerende leder Daniel Skjevik-Aasberg mener regjeringen nå må få på plass en løsning på bomstriden.

- Dette må de finne ut av, og det er Erna Solberg som har ansvaret. Men hun har funnet ut av slike situasjoner før, og jeg har full tillit til at hun klarer å gjøre det igjen.

Han sier en løsning må ivareta en balanse mellom lavere bompengebelastning, miljø, klima og kollektivtrafikk.

- Hva synes du om konflikten som nå utspiller seg for åpen scene i regjeringen?

- Dette er ikke mitt ansvar, men noe som regjeringen og de fire partilederne må håndtere. Jeg er helt sikker på at de vil løse dette, slik de har løst andre vanskelige saker tidligere, sier Unge Høyre-lederen.

IKKE ENIGE: Klima- og miljøminister og Venstre-nestleder Ola Elvestuen er klar på at det ikke er noen enighet i regjering og at Frp dermed ikke kan si ja eller nei til en avtale - slik Frp's landsstyre gjøre i dag. Reporter: Mats Rønning. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Peker på Frp

- Det er spesielt å spille ballen over til oss. Dette er Frp's ansvar, det er de som har satt seg i denne situasjonen, sa Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til Dagbladet etter at Frp-leder Siv Jensen søndag fortalte at landsstyret hadde sluttet seg til regjeringens bomskisse.

Han reagerte kraftig på at Frp-lederen pekte på Venstre som et hinder for borgerlig enighet.

- Dette er rett og slett Frp's problem. Hvis de ikke kan leve med det, må de forlate regjeringen, sa han.

Leder Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets Ungdom viser til det som for ham er sakens kjerne: Bompengeutgifter.

- Det viktigste for Frp er å redusere bompengebelastningen for vanlige folk. Det som er bra er at det legges opp til økt satsing på kollektivtrafikk, samtidig som bompengeandelen går ned.

FERDIG: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen oppdaterer oss etter pressekonferansen. Reporter: Mats Rønning. Video: Henning Lillegård. Vis mer

Svendsrud vil ikke kommentere de interne rivningene i regjeringen.

- I utgangspunktet har det vært uenigheter om ulike spørsmål mellom de fire partiene i seks år, men hver gang har vi kommet fram til gode løsninger for landet, sier han.