NY BOK: Hillary Clinton har gitt et eksklusivt intervju til tv-stasjonen ABC i forbindelse med memoarene «Hard Choices», men hennes kommentarer om økonomisk «strev» etter tida i Det hvite hus vekker mest oppsikt. Foto: ABC / Martin H. Simon / Reuters
NY BOK: Hillary Clinton har gitt et eksklusivt intervju til tv-stasjonen ABC i forbindelse med memoarene «Hard Choices», men hennes kommentarer om økonomisk «strev» etter tida i Det hvite hus vekker mest oppsikt. Foto: ABC / Martin H. Simon / ReutersVis mer

«Helt blakk» Hillary latterliggjøres etter dette tv-intervjuet

Møter liten sympati for økonomisk strev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alt Hillary Clinton (66) sier kan og vil bli brukt mot henne, i hvert fall de neste to årene.

Det fikk hun en påminnelse om etter at hun i et lengre intervju med ABC News, som skal sendes i natt norsk tid, ble konfrontert med sine egne og ektemannen Bill Clintons svimlende inntekter fra talehonorarer.

Clinton er regnet som en selvskreven presidentkandidat for Demokratene i 2016, og er nå på en stor lanseringsturné med boka «Hard Choices» - «tøffe valg» - som er hennes memoarer fra tida som utenriksminister under Barack Obama.

Hillary har tjent rundt 30 millioner kroner på å holde taler bare siden hun gikk av som utenriksminister i februar i fjor. Men foreløpig blekner honorarsummen mot ekspresident Bills. Han har håvet inn totalt 600 millioner kroner på lignende talevirksomhet i løpet av snaut 13 års «pensjonisttilværelse» etter at han forlot Det hvite hus i 2001.

- Fullstendig blakke Det var på direkte spørsmål om disse beløpene Hillary ville få fram at ekteparet faktisk slet for å få endene til å møtes på begynnelsen av 2000-tallet.

«Vi var ikke bare fullstendig blakke, men hadde gjeld da vi forlot Det hvite hus. Vi hadde ingen penger og strevde med å, du vet, pusle på plass ressursene for lånene på husene våre, for Chelseas utdannelse. Det var ikke enkelt. Bill har virkelig jobbet hardt, og det har vært fantastisk for meg. Han har jobbet veldig hardt, og først og fremst måtte vi betale ned all gjelden. Vi måtte tjene dobbelt så mye penger som den, åpenbart på grunn av skatt og avgifter, for å sørge for hus («houses», red. anm.) og ta vare på familiemedlemmene», sier Hillary i intervjuet.

Fasjonable boliger Blant sine politiske motstandere og i mediene, særlig de høyreorienterte, får ekteparet Clinton nå gjennomgå blant annet for å snakke om økonomisk «strev» i samme åndedrag som de snakker om husene sine i flertall. Etter å ha flyttet ut av Det hvite hus kjøpte ekteparet en luksuriøs villa for rundt 17 millioner kroner i Washington D.C., i tillegg til en fasjonabel ekstrabolig verdt over ti millioner kroner i delstaten New York.

Å framstille motstandernes ledende kandidat som elitistisk og virkelighetsfjern er en yndlingsøvelse for amerikanske valgkampstrateger fra begge leire, og når det gjelder Clinton er jaktsesongen for lengst begynt.

Kommentarene hennes i intervjuet sammenlignes nå med fokuset på demokratenes daværende presidentkandidat John Kerrys mange eiendommer i 2004, og et famøst intervju med republikaneren John McCain i 2008, der han ikke klarte å huske hvor mange boliger han eier.

Blant andre New York Daily News påpeker også at Clinton-ekteparets datter Chelsea ser ut til å være ute av en eventuelt fattig studenttilværelse, etter at hun i 2010 giftet seg med mangemillionæren Marc Mezvinsky.

- Bedre enn alternativene Det er taleoppdrag for alt fra den gigantiske investeringsbanken Goldman Sachs og teknologibedrifter i Silicon Valley, til miljøkonferanser og veldedige organisasjoner, som, i tillegg til arbeidet med memoarene, har vært Hillary Clintons hovedgeskjeft siden hun forlot Utenriksdepartementet.

Samtidig er ingen lenger i tvil om at hun i kulissene har møter med sine nære rådgivere med tanke på det som ligger an til å bli tidenes lengste presidentvalgkamp.

På spørsmål om hun tror amerikanere flest vil ha forståelse for at hun tjener fem ganger medianårsinntekten i landet på å holde én enkelt tale, svarte den kommende presidentkandidaten slik i ABC-intervjuet:

- Vel, la meg si det slik, jeg tenkte at det å holde taler for penger var mye bedre enn å knytte meg til en bestemt gruppe eller selskap slik mange andre gjør når de forlater politikken.

Clinton understreket også at hun holder en rekke taler uten å få honorar.

MEKTIG DUO: Både ekspresident Bill og den antatte presidentkandidaten Hillary Clinton håver inn millioner på å holde taler. Foto: Matt Dunham / AP / NTB SCANPIX
MEKTIG DUO: Både ekspresident Bill og den antatte presidentkandidaten Hillary Clinton håver inn millioner på å holde taler. Foto: Matt Dunham / AP / NTB SCANPIX Vis mer