Helt dødt i Peres' fredssenter

Det har ikke vært avholdt noen møter med de internasjonale representantene i The Peres Center for Peace i Tel Aviv i det siste. Senteret er blitt betegnet som verdens mest eksklusive forsamling av menn og kvinner med makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland, Thorvald Stoltenberg, Marianne Heiberg, Terje Rød-Larsen og Jens P. Heyerdahl er de norske medlemmene av fredssenterets International Board of Governors.

- Det er en stund siden det ble avholdt møte, sier Jagland.

- Synes du det er problematisk å sitte som støttespiller i dette senteret slik situasjonen nå er?

- Jeg har ingen problemer med det. Senterets oppgaver er å bidra til den økonomiske og sosiale utviklingen i området.

Kjentfolk

- Regjeringen som Shimon Peres sitter i, kan neppe sies å ha bidratt særlig til det?

- Nei, nå må man holde hodet kaldt her hjemme. Det skal jo skje noe etter dette, og da er det viktig å være med der.

Fredssenteret ble opprettet av Shimon Peres i 1997, og har rundt 200 «governors» som inkluderer statsledere, nobelprisvinnere, og verdenskjente navn fra industri, politikk, finans og organisasjonsliv.

Der sitter tidligere presidenter som Jimmy Carter og Mikhail Gorbatsjov, tidligere utenriksministere fra Tyskland, Frankrike, USA, Norge, Sverige, Israel Tyrkia og Egypt.

Hele tre tidligere utenriksministere fra USA har fått plass - Henry Kissinger, James A. Baker og Warren Christopher.

Her sitter også forfattere som Nadime Gordimer, Umberto Eco og Mario Vargas-Llosa. Nobelprisvinnere som Norman Borlaug og Oscar Arias er også med, sammen med en lang rekke tidligere statsministere fra alle kanter av verden.

Rimi-frokost

Det er også opprettet venneforeninger for The Peres Center for Peace i flere land. I Peres-senterets egen brosjyre heter det at «Disse venneforeningene, som er ledet av høyt respekterte individer, opptrer som våre regionale emissærer».

Lederen for den norske venneforeningen er advokat og mangemillionær Tove Kvammen Midelfart. Hun ble i august 1998 kontaktet av Shimon Peres, og bedt om å lede foreningen, som hadde et slags stiftelsesmøte i forbindelse med en frokost hjemme hos Stein Erik Hagen (Rimi-Hagen).

Shimon Peres, Terje Rød-Larsen og Jens P. Heyerdahl var blant gjestene da vennene spiste frokost hos Hagen.

VENNER: FN-utsending Terje Rød-Larsen og Israels utenriksminister Shimon Peres under et tidligere møte. Som medlem av fredssenterets International Board of Governors er Rød-Larsen i godt selskap - med blant andre Jimmy Carter og Mikhail Gorbatsjov.