PROMILLEKJØRING: Mange sjåfører blåste i natt rødt da de ble stoppet av politiet i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PROMILLEKJØRING: Mange sjåfører blåste i natt rødt da de ble stoppet av politiet i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Helt ekstremt mange tilfeller av ruskjøring i natt

Oslo-politiet har luket vekk mange ruspåvirkede sjåfører fra trafikken i natt.

Natt til lørdag var en jevnt over relativt rolig natt for Oslo politidistrikt, uten de helt store hendelsene.

Men utover natta tok politiet den ene etter den andre i ruspåvirka kjøring.

Fyllekjørte på moped

Nattas første ruskjører ble stoppet like før klokka 02 på Smestad i Oslo.

«Patrulje har tatt kontroll på en moped med to personer på. Passasjer var uten hjelm, og fører er trolig beruset», skrev politiet på Twitter.

Mistanken ble ganske snart bekreftet, da sjåføren blåste over lovlig verdi. I tillegg til ruskjøringen var mopeden trimmet.

En snau time seinere fikk politiet inn melding om en person som kjørte fra en fest på Holmlia. Vedkommende ble stanset ikke langt unna, og også denne sjåføren blåste til over lovlig verdi.

Sjåføren hadde heller ikke gyldig førerkort.

«Blåste langt over lovlig verdi»

En snau time etter dette igjen, i halv fire-tida natt til lørdag, fikk politiet tatt kontroll på en bil som ikke stanset for kontroll.

«Fører blåst til over lovlig verdi», lød dommen fra politiet.

Den neste timen ble ytterligere to tatt for promillekjøring, en i Kværnerveien og en på Årvol. Nattas foreløpig siste registrerte ruspåvirkede sjåfør ble stanset på Furuset.

«Vi fikk melding om mulig promillekjøring i sentrum. Bilen ble observert av patrulje da den kom til Furuset og ble stanset der. Fører blåste til langt over lovlig verdi», skrev politiet på Twitter klokka kvart på fem.

- Store mørketall

- Det har vært helt ekstremt mange tilfeller av ruspåvirka kjøring i natt, sier operasjonsleder Marita Aune ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Hun påpeker at det er begrenset hvor mange de klarer å få stoppet, og at det virker som det er store mørketall.

- I natt har vi hatt kapasitet til å følge dette opp, vi har hatt en overkommelig arbeidsmengde. Sannsynligvis er det medvirkende til at flere blir stoppet. Mørketallene er sikkert kjempestore, men forhåpentligvis har vi fått tatt de fleste i natt, sier Aune.

Flere av sjåførene har blitt stanset som følge av tips fra publikum, og noen har blitt stanset av politipatruljer som følge av at de har hatt en merkelig adferd i trafikken.

- Hva tenker du om at dere har stoppet så mange i natt?

- Det er kjempebra at vi får tatt de som gjør det, men det er idiotisk av de som kjører i påvirket tilstand. Det er ikke bare idiotisk, men livsfarlig. Jeg har problemer med å forstå hva som folk til å gjøre det, sier Aune.