- Helt fantastisk!

Det startet med penger fra Gotbatsjovs fredspris i 1990. Syke barn får årets prispenger.

SENTRALE AKTØRER: Her fra 2007: fra venstre fredsprisvinner 2021 Dmitrij Muratov, bok med bilde av den drepte journalisten Anna Politkovskaya og fredsprisvinner 1990, Sovjetunionens siste president og medeier i Novaya Gazeta - Mikhail Gorbatsjov. Foto: Aleksandr Semlianitsjenko, AP/NTB.
SENTRALE AKTØRER: Her fra 2007: fra venstre fredsprisvinner 2021 Dmitrij Muratov, bok med bilde av den drepte journalisten Anna Politkovskaya og fredsprisvinner 1990, Sovjetunionens siste president og medeier i Novaya Gazeta - Mikhail Gorbatsjov. Foto: Aleksandr Semlianitsjenko, AP/NTB. Vis mer
Publisert

- Helt fantastisk!

Så kort og tydelig reagerer Inna Sangadzhieva på at Nobels fredspris går til Dmitrj Muratov (59) - sjefredaktør og grunnlegger av den uavhengige, russiske avisa Novaja Gazeta.

Hun er seniorrådgiver om Russland og Hviterussland i Den norske Helsingforskomité, der hun har jobbet i 16 år.

Hun møtte fredsprisvinner Muratov seinest i 2015, og har vært i avisas hovedkontor i Moskva flere ganger, seinest i 2019.

- Novaya Gazetas nettutgave var tidlig ute i dag med å fortelle om fredsprisen og Nobelkomiteens begrunnelse.

- Avisa har også fortalt at Muratov vil gi prispengene på 10 millioner svenske kroner til et fond for vanskeligstilte barn med sjeldne sykdommer. Det er et saksområde Novaja Gazeta har engasjert seg i, sier Inna Sangadzhieva til Dagbladet fra kontoret i Oslo.

GLAD FOR FREDSPRISEN: Seniorrådgiver Inna Sangadzhieva med Russland og Hviterussland som spesialfelt. Foto: Den norske Helsingforskomite.
GLAD FOR FREDSPRISEN: Seniorrådgiver Inna Sangadzhieva med Russland og Hviterussland som spesialfelt. Foto: Den norske Helsingforskomite. Vis mer

Fredag ettermiddag hadde Novaya Gazetas nettutgave fortsatt hovedoppslag på at deres egen sjefredaktør får fredsprisen sammen med kollega Maria Ressa fra Filippinene.

Hun var i kontakt med en av avisas journalister like etter at årets fredsprisvinnere ble kjent.

- Der ble nyheten tatt veldig godt imot. Hun jeg var i kontakt med, var veldig optimistisk om at dette vil verne om og styrke den uavhengige og kritiske journalistikken i Russland, sier Sangadzhieva.

Den filippinske gravejournalisten Maria Ressa og sjefredaktør for den russiske avisa Novaja Gazeta, Dmitrij Muratov, får Nobels fredspris for 2021. Vis mer

Gorbatsjov medeier

Novaja Gazeta er en av de markante, riksdekkende avisene i Russland, nå med papirutgave en dag i uka og løpende dekning på nett.

Den ble startet i perestrojka-perioden i 1993.

Faktaoversikten på Wikipedia viser at Sovjetunionens siste president i 1990-91, Mikhail Gorbatsjov (nå 90 år), eier 10 prosent av avisa og oligark og tidligere politiker Aleksandr Lebedev 14 prosent. Avisas eget selskap eier 76 prosent av aksjene.

Seks av avisas journalister er drept.

Anna ble drept

Anna Politikovskaya er den mest kjente utenfor Russland. Novaja Gazeta har lagd en egen dokumentar om drapet for 15 år siden, som er lagt ut på avisas nettsider og på YouTube.

DREPT KOLLEGA: Anna Politkovskaya jobbet sammen med fredsprisvinner Dmitrij Muratov da hun ble drept i 2006. Her fra en minnemarkering foran Notre Dame-katedralen i Paris. Foto: Dominique Faget, AFP/NTB.
DREPT KOLLEGA: Anna Politkovskaya jobbet sammen med fredsprisvinner Dmitrij Muratov da hun ble drept i 2006. Her fra en minnemarkering foran Notre Dame-katedralen i Paris. Foto: Dominique Faget, AFP/NTB. Vis mer

- Er det spesielle temaer eller deler av Russland Novaya Gazeta er spesielt opptatt av?

- Det er stor variasjon innenfor politikk, analyser og kultur. De siste åra er det graving i flere temaer i Tsjetsjenia som har fått mye oppmerksomhet, blant annet forholdene for homofile og lesbiske.

- Tsjetsjenias leder har flere ganger bedt Russlands president Vladimir Putin om å stanse Novaja Gazeta, uten å få noen slik respons.

- Er Novaya Gazeta Putin-kritisk?

- Veldig balansert og grundig med god dokumentasjon på saker som blir belyst. God gravejournalistikk, sier Inna Sangadzhieva.

President Putin har gratulert fredsprisvinneren.

Tok ikke telefonen

Dmitrij Muratov har kommet med denne reaksjonen til nyhetsbyrået Tass:

- Jeg kan ikke ta æren for dette. Det er Novaja Gazetas pris. Den er for dem som døde mens de forsvarte folks rett til å ytre seg fritt, sier Muratov til det russiske nyhetsbyrået.

Han viser til blant andre Anna Politkovskaja, som jobbet for Novaja Gazeta da hun ble drept 7. oktober for 15 år siden.

Muratov forteller at han fredag har vært travel, og at han ikke tok telefonen da Nobelkomiteen ringte, ifølge NTB.

Både Tass og nyhetsbyrået Reuters skriver at Muratov er den første russeren som får Nobels fredspris siden Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.

FREDSPRISEN 1990: Mikhail Gorbatsjov er hedret med bilde på et frimerke fra Posten Norge i anledning 100-års-jubileet til fredsprisen Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB.
FREDSPRISEN 1990: Mikhail Gorbatsjov er hedret med bilde på et frimerke fra Posten Norge i anledning 100-års-jubileet til fredsprisen Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB. Vis mer

Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov fikk fredsprisen i 1990.

En del av prispengene gikk nettopp til etableringen av Novaja Gazeta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer