Helt fastlåst på Sri Lanka

Sri Lankas president har satt nok en krokfot på statsministeren i landet. Nå er fredsprosessen mer fastlåst enn noen gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for Tamiltigrene, Velupillai Prabhakaran, kom i går med en advarsel til sin splittede motpart: Hvis fredsprosessen bryter sammen, vil Tigrene ta opp igjen kravet om en uavhengig tamilsk stat nord og øst på øya.

President Chandrika Kumaratunga utløste forfatningskrise da hun innførte unntakstilstand og sparket forsvarsministeren og to andre statsråder tidligere denne måneden. Hun tok egenhendig over som forsvars-, informasjons- og innenriksminister i sin politiske motstanders regjering.

Statsminister Ranil Wickremesinghe sier han umulig kan fortsette fredsforhandlingene uten å ha forsvarsdepartementet i sine hender.

To regjeringer?

De to rivalene satte ned en komité for å forsøke å forhandle fram et forlik i maktkampen. Men fredag lakk presidentens kontor ut et dokument på sju sider der det heter at statsministeren skal utnevne en viseforsvarsminister som skal være underlagt henne og ikke ham. Viseforsvarsministeren skal ha ansvar for fredsforhandlingene, avtalen om våpenhvile, det nordiske observatørkorpset og de norske fredsmeklerne.

Landet vil da nærmest få to motstridende regjeringer.

- Dette er noe fullstendig nytt, sa statsministerens medlem i forhandlingskomiteen, Malik Samarawickreme, i går.

Forhandlingskomiteen arbeidet nemlig med helt andre forslag.

- Du kan ikke forhandle om samboerskap gjennom statsstyrte medier, uttalte en regjeringsrådgiver til nyhetsbyrået AFP.

Som informasjonsminister har president Kumaratunga de statlige mediene i sine hender. Statsminister Wickremesinghe har ikke uttalt seg offentlig, men har tydeligvis blankt avvist forslaget.

Venter

I Utenriksdepartementet i Norge vil man ikke blandes inn i den bitre maktkampen, og derfor er linja å holde kjeft.

- Jeg sa da vi avsluttet vårt siste besøk i Sri Lanka: «Nå drar vi hjem og venter.» Og nå sitter vi altså hjemme og venter, sier statssekretær Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet.

Norske diplomatiske kilder sier de ikke er overrasket. De er for lengst vant til uansvarlige «stunt» i Sri Lankas innenrikspolitikk.

Tigrene undres

Viktigere er det hvordan lederne for Tamiltigrene oppfatter maktkampen. De har ikke villet si noe eller blande seg inn, men politiske analytikere tror defrykter at Kumaratunga prøver å begynne hele fredsprosessen fra bar bakke igjen. Det vil i så fall være et sjumilssteg den veien høna sparker.

I sin tale på «Heltenes dag» sa Tiger-leder Prabhakaran at hvis de singalesiske lederne begraver fredsprosessen, «har vi ikke noe annet valg enn å bryte ut og danne en uavhengig stat».

Men Prabhakaran sa også at Tigrene verken har planer om uavhengighet eller å gjenoppta borgerkrigen.

BASKETAK: Den evige maktkampen mellom president Chandrika Kumaratunga og statsminister Ranil Wickremesinghe har lammet fredsprosessen i Sri Lanka.