GRUNNLEGGENDE UENIG:  Nestleder i Frp mener Hagens utspill er helt feil, og forstår at de pårørende reagerer kraftig. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
GRUNNLEGGENDE UENIG: Nestleder i Frp mener Hagens utspill er helt feil, og forstår at de pårørende reagerer kraftig. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

- Helt feil av Carl

Nestleder i Frp, Per Sandberg forstår at berørte reagerer sterkt på Carl I. Hagens utspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps ordførerkandidat i Oslo Carl I. Hagen mener politiet bør begrense etterforskningen av terrorangrepene 22. juli, og har blant annet uttalt at han ikke begriper hvorfor pårørende ønsker detaljinformasjon om hva som skjedde under massakren. 

- Hadde jeg vært pårørende, tror jeg heller jeg hadde foretrukket at saken raskest mulig ble avsluttet. Få en rettsak og få buret ham inn. Jeg setter spørsmålstegn ved at man skal bruke hundrevis at politifolk på å etterforske en sak som er oppklart.

Grunnleggende uenig
Nestleder i Frp Per Sandberg, synes Hagens utspill er feil.

- Jeg er grunnleggende uenig med Carl her. De pårørende, ofrene og de berørte fortjener at absolutt alle steiner snus i denne saken, slik at alle de som ønsker det kan få detaljerte svar på alle spørsmål de måtte sitte med. Selvsagt skal de berørte bestemme selv hvorvidt de ønsker slike detaljerte svar, men muligheten skal i hvert fall være der.

Detaljene må frem
Han mener også en grundig etterforskning er nødvendig for å hjelpe politiet i forebyggende arbeid.

- For å kunne vite hvilke tiltak en kan gjøre for å hindre at noe slikt skjer igjen, er det veldig viktig at alle detaljene i hendelsesforløpet i disse forferdelige sakene kommer frem. Derfor er det helt nødvendig at politiet nå foretar en svært grundig og omfattende etterforskning.

Uten følelser
Nestleder i AUF Prableen Kaur (18) var selv på Utøya da drapsmannen utførte de grusomme handlingene. Da hun fikk vite om Hagens utspill reagerte hun sterkt.

- Det er så mange som er berørt. Foreldre har mistet sine barn og fortsatt er det mange som er på sykehus. Et slikt utspill fra en politiker anser jeg å være helt uten følelser. Det er rett og slett dårlig gjort, sier Kaur.

Helt feil
Sandberg forstår at Kaur reagerer sterkt.

- Jeg har full forståelse for at pårørende og ofre i denne saken føler det slik, og at de reagerer. Carl har sysslet med disse sakene tidligere, men det blir helt, helt feil nå.

 ØNSKET IKKE DETTE:  Partileder Siv Jensen har snakket med Carl I. hagen etter utspillet. - Jeg tror ikke det var dette inntrykket han ønsket at folk skulle sitte igjen med etter sine uttalelser, sier hun. Her fra minnestunden på Stortinget 1. august i år. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
ØNSKET IKKE DETTE: Partileder Siv Jensen har snakket med Carl I. hagen etter utspillet. - Jeg tror ikke det var dette inntrykket han ønsket at folk skulle sitte igjen med etter sine uttalelser, sier hun. Her fra minnestunden på Stortinget 1. august i år. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Behøver svar
Han tror også at de pårørende kommer til å ønske og få alle detaljer på bordet.

- Personlig tror jeg veldig mange av de berørte ønsker, og har et håp om at alle detaljer skal komme frem, og da er en skikkelig etterforskning helt nødvendig. Men det er også viktig å påpeke at dette er noe de pårørende selv må få bestemme.

Snakket med Carl
Partileder Siv Jensen tror ikke Hagen har ønsket å skape noen harme.

- Jeg snakket med Carl Ivar etter dette utspillet, og jeg tror ikke det var dette inntrykket han ønsket å gi folk med sine uttalelser. Slik jeg forstod ham er dette utspillet først og fremst knyttet til en frustrasjon over mangel på bevilgninger i politiet som hindrer at de får gjort den jobben de er satt til å gjøre. Og jeg tror ingen, heller ikke Hagen, har problemer med å forstå at pårørende trenger svar. Jeg tror han har full forståelse av dette, og det ga han også inntrykk av.

Behov for bevilgninger
Hun mener i likhet med Sandberg at det er behov med en grundig etterforskning av 22. juli-hendelsene, og mener regjeringen må bistå politiet med bevilgninger.

- Det er veldig viktig med denne omfattende etterforskningen, og jeg skjønner at de etterlatte sitter med veldig mange spørsmål som skal besvares. Samtidig må vi ta innover oss at politiet har behov for å bekjempe annen kriminalitet som desverre fremdeles eksisterer også. Vi i Frp har tidligere satt fokus på mangel på ressurser i politiet også før terrorhandlingene, og denne utfordringen er bare forsterket. Politiet har selv bedt om ytterligere ressurser, og jeg mener regjeringen må få på plass disse bevilgningene så fort som mulig.

  

 I GÅR:  I går hilset Prableen Kaur på Carl I. Hagen under valgkampåpningen. I dag reagerer hun sterkt på hans utsipll. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
I GÅR: I går hilset Prableen Kaur på Carl I. Hagen under valgkampåpningen. I dag reagerer hun sterkt på hans utsipll. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer