OMFATTENDE: Flertallet av de fornærmede jentene skal komme fra ulike deler av Gudbrandsdalen. Politiet i Sel leder etterforskningen. Foto: Geir Otto Johansen.
OMFATTENDE: Flertallet av de fornærmede jentene skal komme fra ulike deler av Gudbrandsdalen. Politiet i Sel leder etterforskningen. Foto: Geir Otto Johansen.Vis mer

- Helt fjernt at han skal være en voldtektsmann

En nær kamerat av 19-åringen som erkjenner en rekke overgrep, kan ikke forstå at mannen skal ha lokket til seg jenter helt ned i 12-årsalderen på SnapChat og Skype.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEL/OSLO (Dagbladet): Den 19 år gamle mannen fra Gudbrandsdalen er siktet for seksuelle overgrep mot rundt 30 jenter. Gjennom sosiale medier som SnapChat og Skype, skal 19-åringen ha lokket til seg unge jenter - den yngste bare 12 år gammel.

I noen av tilfellene skal mannen ha forgrepet seg seksuelt på jentene, og deler av siktelsen går på at 19-åringen skal ha filmet og tatt opptak av seksuelle «tjenester» han fikk jentene til å utføre for ham på kamera. Han erkjenner store deler av siktelsen.

Lørdag kveld, da politiet hadde avhørt flere av de yngste fornærmede jentene, ble 19-åringen løslatt fra varetekt.

Dagbladet har snakket med en kamerat av mannen. Han kan ikke forstå at kameraten kan ha forgrepet seg på jentene.

- Det er egentlig helt fjernt for meg, jeg har aldri sett på ham som en voldtektsmann, ei heller noe annet, sier kameraten.
- Vil ligge lavt Han har ikke snakket med siktede etter at saken ble kjent, og 19-åringen slapp ut av varetekt.

- Jeg har hørt av flere at han ikke ønsker kontakt med noen, at han helst vil helst ligge lavt til han vet hvilken straff han får, sier mannen i 20-åra.

I om lag tre år har de to vært nære venner. Kameraten Dagbladet har snakket med, sier han støtter siktede.

- Jeg kjenner til siktelsen, men velger å ikke dømme noen. Jeg aner ingenting om hva han han har gjort. Jeg velger å støtte ham, fordi han alltid har støttet meg når det har vært noe, sier han.

Frykter vitnepåvirkning Den siktede mannen ble varetektsfengslet fordi politiet frykter han skal påvirke vitner eller de fornærmede. Men retten ville bare holde ham fengslet fram til de planlagte dommeravhørene av de yngste jentene var gjennomført.

Søndag, dagen etter at han ble løslatt, logget den unge mannen seg på nettet igjen og oppdaterte profilen sin på et sosialt nettsted. Profilen ble opprettet tidligere år og han poserer og oppfordrer andre om å ta kontakt.

- Vi er kjent med at han har vært aktiv på sosiale medier etter at han ble løslatt, sier politioverbetjent Erik Trønnes ved Sel lensmannskontor til Dagbladet.

Den yngste fornærmede var ifølge politiet 12 år på gjerningstidspunktet. Forholdene i siktelsen strekker seg tilbake til 2011.

Beredskapen klar
Flertallet av de fornærmede jentene skal komme fra ulike steder i Gudbrandsdalen, men det skal også være fornærmede i kommuner utenfor fylket.

- Det er mange avhør som gjenstår, sier politioverbetjent Trønnes.

Den omfattende etterforskningen er ledet av politiet i Sel kommune. Sel-ordfører Lars Erik Pryhn sier til Dagbladet at han har kontaktet lensmannskontoret i kommunen.  

- Jeg forhørte meg med lensmannen om han mente vi burde sette i gang tiltak for dem som er berørte av saken. De mente ikke det var nødvendig, i alle fall ikke nå, sier Pryhn til Dagbladet.  

Han forteller at kommunen har beredskapen klar.

- Vi har stående beredskap i den grad det skulle være nødvendig. Det blir i så fall snakk om psykososialt personell, barnevern og lignende.
- Filmet I flertallet av sakene har den siktede 19-åringen fått jenter til å kle av seg foran webkamera, men en del av sakene også omfatter seksuell omgang.

- Han har tilsynelatende vært mest aktiv det siste året, sier politioverbetjent Trønnes.

I forkant av nettkontakten, skal 19-åringen ha truffet de fleste av jentene i det «virkelige liv». De første møtene skal som oftest ha vært i forbindelse med ulike fritidsaktiviter.

- Han har tatt opptak og filmet de nettbaserte overgrepene. Det er ikke noe som tyder på at han har publisert noen av dem, men det er også straffbart å lagre dem, sier Trønnes.

Mannens forsvarer, Kåre Lund, ville ikke kommentere saken overfor Dagbladet i går.

INNRØMMER OVERGREP. Bare et døgn etter at han ble løslatt, logget 19-åringen seg på nettet igjen og oppdatere sin profil på et sosialt nettsted.
INNRØMMER OVERGREP. Bare et døgn etter at han ble løslatt, logget 19-åringen seg på nettet igjen og oppdatere sin profil på et sosialt nettsted. Vis mer