Helt Florida i Fredrikstad

FREDRIKSTAD: Etter endeløse, kaotiske stemmetellinger og telefoninnkalling av delegater på overtid, sikret Øystein Hedstrøm seg Fredrikstad Frp's støtte for en ny periode på Stortinget. Men allerede i morgen kommer partietsfylkesstyre til å annullere hele møtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og dermed må nok Øystein Hedstrøm vente med å slå ut håret. For med Florida-tilstander i fredelige Fredrikstad, er ingenting over selv etter at det er over. Hedstrøms feiring av nok en stortingsperiode på Østfoldbenken er utsatt på ubestemt tid.

Vant valgmenn

Årsmøtet i Fredrikstad Frp var møtet som i realiteten skulle avgjøre hva fylkespartiets førstekandidat neste år skal hete: Ulf Leirstein eller Øystein Hedstrøm.

Leirstein, som tilhører de Hagen-tro i Frp, tapte avstemningen 28- 69 og dermed kampen om de avgjørende 19 valgmennene til fylkeslagets nominasjonsmøte 10. februar.

Telefonkampanje

Ulf Leirstein og fylkespartiets formann Stig T. Nordberg nekter likevel å godta resultatet. De to reagerer på at årsmøtet underveis vedtok å lukke dørene slik at seint ankomne ikke fikk delta i avstemningene.

Da hadde allerede Nordberg og hans støttespillere for lengst begynt å ringe rundt til vennligsinnede partifeller i håp om å snu et til tider svært knapt Hedstrøm-flertall. Ringerunden begynte da det viste seg at Hedstrøm-fløyens ordstyrerkandidat ble valgt med knappest mulig flertall, 69 mot 67 stemmer.

Fjernet nesten alle

Men med lukkede dører brast alt håp om seier, og anti-Hedstrøm-fløyen måtte ta andre midler i bruk. Da det gikk opp for fylkesformannen at styret i lokallaget ved en inkurie hadde glemt å føre opp det viktige punktet om utnevning av valgmenn på dagsordenen, grep han begjærlig poenget.

- Dette gjør at vi ikke kan behandle saken, sa Nordberg, til tross for at han selv hadde distribuert valgkomiteens forslag til nettopp hvilke delegater som bør delta på nominasjonsmøtet. Ikke en Frp-sjel i Onsøy Rådhus var i tvil om at nominasjonssaken skulle opp til behandling.

Derfra og inn handlet det meste om en endeløs rekke av tidkrevende, skriftlige avstemninger som med få unntak sveipet ut hele det gamle styret i Fredrikstad Frp og erstattet det med representanter fra Øystein Hedstrøms heiagjeng.

- Ikke dårlig taper

Fylkesformann Stig T. Nordberg vet likevel råd. I morgen samler han styret i Østfold Frp for å underkjenne Fredrikstad Frp's årsmøte og sørge for at det blir innkalt til ekstraordinært årsmøte. Det kommer han etter all sannsynlighet til å få flertall for. Argumentene er at dørene ble stengt underveis og at dagsordenen var mangelfull. I et fylkesstyre med flertall for Leirstein, eller skal vi si Hagen, blir det nok lyttet andektig til slike argumenter.

- Vi gir oss ikke, sier Nordberg til Dagbladet og avviser bestemt at han er en dårlig taper.

- Men jeg forsøker å være en dyktig vinner.

Øystein Hedstrøm nekter å tenke på en eventuell omkamp før den kommer.

- Nå er jeg bare glad for den tilliten jeg har fått, sier stortingsrepresentanten som snart har 12 år på samvittigheten.

- Jeg lover at jeg skal løfte Frp videre.

- Hvordan reagerer du på at fylkesformannen vil sørge for at det innkalles til et nytt møte?

- Vi får se på det når det kommer. Jeg tror nok en del vil bli irritert hvis det skjer, men det gir oss bare én ting å gjøre: Mobilisere for fullt på nytt.

<B>BLANT SINE EGNE:</B> Øystein Hedstrøm vant første runde i kampen om stortingsplass. Med juss og mektige motstandere kan komme til å felle ham.