Slår alarm etter ny rapport:

Helt forandret om 50 år

Miljødirektoratet har mottatt en rapport fra 20 forskere hvor det opplyses om faresignaler knyttet til framtida for den arktiske tundraen.

KLIMAENDRINGER: Den arktiske tundraen trues av klimanedringer. Her fra Svalbard. Foto: Stein Tore Pedersen / Norsk Polarinstitutt
KLIMAENDRINGER: Den arktiske tundraen trues av klimanedringer. Her fra Svalbard. Foto: Stein Tore Pedersen / Norsk Polarinstitutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne uka advarte Miljødirektoratet om at den arktiske tundraen trues av klimaendringer mer enn andre landområder på kloden. Nå sier fagdirektør Marianne Kroglund at Arktis slik vi kjenner det ikke vil være der om 50 år.

- Vi vet fra før at når vi forandrer klima, forandrer vi også livsmiljøet for dyr og planter i Arktis. Det denne rapporten forteller oss veldig tydelig, er at tap av naturmangfold i Arktis er uunngåelig, sier Kroglund til Dagbladet og fortsetter:

- Arktis slik vi kjenner det, vil ikke være der om 50 år – det vil forandre seg og se helt annerledes ut.

Faresignaler

Advarselen kommer etter at Miljødirektoratet har mottatt en rapport fra et fagpanel bestående av 20 forskere fra Framsenteret og prosjektet Coat, som har gjort en vurdering av tilstanden til økosystemene for tundra i Norge.

Fagpanelet finner at konsekvensene for levende organismer som planter og dyr foreløpig er begrensede, men opplyser at de har sett ting som bør betraktes som et varsel om at større endringer er under utvikling.

Eksempler på slike faresignaler er insektangrep med store vegetasjonsskader, at lemenår har blitt sjeldnere og at noen arktiske rovdyrarter som fjellrev og snøugle har blitt direkte utrydningstruet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer