- Helt forferdelig å se bildene fra Nepal

Utenriksminister Børge Brende varsler 30 millioner kroner i akutt nødhjelp fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Over 1400 er funnet døde og flere hundre skadd etter det kraftige jordskjelvet i Nepal.

Utenriksminister Børge Brende frykter tallene bare vil stige utover kvelden.

- Jeg er redd tallet bare vil bli høyere og høyere etter hvert som timene går, sier Børge Brende til Dagbladet på Gardermoen, hvor han befinner seg i forbindelse med Høyres landsmøte.

Akutt nødhjelp Utenriksdepartementet (UD) besluttet i ettermiddag å sette krisestab for å følge katastrofen tett. Så langt er det gjort rede for alle nordmenn som befinner seg i området, men dette kan endre seg fra time til time, påpeker utenriksministeren.

Han varsler at Norge vil gi 30 millioner kroner i akutt nødhjelp til de jordskjelvrammede områdene, og UD er villige til å trappe opp nødhjelpen.

- Det er helt forferdelig å se bildene fra Nepal. Jeg var i Haiti et døgn etter jordskjelvet der, som generalsekretær i Røde Kors, og vet hvilke lidelser disse bildene beskriver, sier han.

- Det er alltid tragisk med slike kraftige jordskjelv, men spesielt når det rammer så fattige land. Nå må vi sende et signal om at verdenssamfunnet stiller opp, sier utenriksministeren.

Viktig med oversikt Han påpeker at det fortsatt ikke er noen ordentlig oversikt over hvordan ødeleggelsene har rammet fjellområdene, og at dette også er vanskelige områder for hjelpemannskapene å nå.

I tillegg understreker utenriksministeren at det er sterkt behov akutt helsehjelp.

PREGET:
Som generalsekretaær i Røde Kors, var utenriksminister Børge Brende var på Haiti et døgn etter at landet ble rammet av et kraftig jordskjelv i 2010, og husker godt de fryktelige lidelsene.
Foto:  Andreas Bondevik / SCANPIX
PREGET: Som generalsekretaær i Røde Kors, var utenriksminister Børge Brende var på Haiti et døgn etter at landet ble rammet av et kraftig jordskjelv i 2010, og husker godt de fryktelige lidelsene. Foto: Andreas Bondevik / SCANPIX Vis mer

- Det er nå viktig å få oversikt over hva som er behovene slik at hjelpeinnsatsen kan settes inn så raskt og effektivt som mulig. Midlene vil bli kanalisert gjennom FN-systemet og frivillige organisasjoner. Vi følger situasjonen tett og vil vurdere å bidra ytterligere når vi vet mer, sier Brende i en pressemelding UD sendte ut i dag.

Den norske beredskapsstyrken NORCAP har allerede fått forespørsel om å bistå, og den er i gang med forberedelser, opplyser Utenriksdepartementet. Også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er i beredskap for å sende ut personell, men har så langt ikke blitt spurt.

Mange nordmenn UD har også styrket bemanningen for å ta imot telefoner, ettersom det er mange nordmenn som befinner seg i de jordskjelvrammede områdene.

- Vi har allerede fått mange telefoner. Dette er høysesong for klatrere i Nepal, så det er mange nordmenn som befinner seg i området. I tillegg er det mange norske bistandsarbeidere i Nepal, og det er mange på den norske ambassaden. Derfor valgte vi å sette krisestab, sier Brende.

MANGE DØDE: Over 1400 er bekreftet døde etter jordskjelvet i Nepal. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP PHOTO / NTB scanpix
MANGE DØDE: Over 1400 er bekreftet døde etter jordskjelvet i Nepal. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer