Coronastengte grenser:

- Helt forferdelig. Finnes ikke ord

Kameratene Johnny Pedersen (59) og Gøran Hellerud (55) har måttet være kreative for å kunne møte hverandre under pandemien. De mener grensestengingen er lite gjennomtenkt.

VENNSKAP PÅ GRENSEN: Johnny Pedersen og Gøran Hellerud møttes på den gamle brua over Svinesund torsdag. Hellerud trengte blant annet noen motorsykkeldeler fra Pedersens butikk i Sverige. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VENNSKAP PÅ GRENSEN: Johnny Pedersen og Gøran Hellerud møttes på den gamle brua over Svinesund torsdag. Hellerud trengte blant annet noen motorsykkeldeler fra Pedersens butikk i Sverige. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 69 500 +341
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 113 000 000+444.5K
døde 2 500 000 +12.1K
Se mer

SVINESUND (Dagbladet): I iskald februarvind kommer Johnny Pedersen og kameraten Gøran Hellerud gående fra hver sin side av den gamle brua over Svinesund, som i en årrekke har bundet de to sammen. Nå markerer den i stedet et skille.

- Det er helt forferdelig. Det finnes ikke ord for dette, sier Pedersen til Dagbladet.

Pedersen og Hellerud har vært venner i en årrekke. Selv om Pedersen har vært bosatt på svensk side av grensa siden 1985, mens Hellerud har holdt til i Sarpsborg, har de to aldri tenkt over at en landegrense skilte dem. Coronapandemien har imidlertid gjort denne grensa tydeligere og tydeligere.

UTESTENGT: Magnus Larsson, Andreas Einestedt og Kim Eriksen bor i Sverige, men jobber i Norge. Derfor fortviler de over den stengte norsk-svenske grensa. Vis mer
STENGT: Siden 29. januar er det bare samfunnskritisk personell som får krysse grensa ved Svinesund. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STENGT: Siden 29. januar er det bare samfunnskritisk personell som får krysse grensa ved Svinesund. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hardt rammet

Det siste året har vært vanskelig - spesielt på Pedersens side av grensa.

- Vi på svensk side har blitt hardest rammet av dette her, og i mitt område er det over 1000 arbeidsplasser i faresonen.

- Det er veldig fortvilende for alt av butikknæring, for familie og for venner. Jeg har selv en guttunge på norsk side, og vi fikk jo ikke feiret jul som planlagt.

Pedersen driver selv en butikk, som blant annet selger motorsykkeldeler.

- Jeg har noen svenske kunder, men det bor ikke nok folk på svensk side på en så liten plass som Strömstad til at det er nok folk til å handle i alle butikkene. Min butikk er avhengig av norske kunder.

HELT PÅ GRENSEN: Kameratene Johnny Pedersen, på svensk side, og Gøran Hellerud, på norsk side, må i pandemien møtes ved grensestreken på den gamle broa over Svinesund. Torsdag fikk Pedersen blant annet overlever norsk potetgull og norsk brød. - Det er det beste jeg vet oppi posen her, sier han fornøyd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HELT PÅ GRENSEN: Kameratene Johnny Pedersen, på svensk side, og Gøran Hellerud, på norsk side, må i pandemien møtes ved grensestreken på den gamle broa over Svinesund. Torsdag fikk Pedersen blant annet overlever norsk potetgull og norsk brød. - Det er det beste jeg vet oppi posen her, sier han fornøyd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
BEKYMRET: Tidligere ordfører i Halden kommune, Thor Edquist, mener den stengte grensen til Sverige vil skape problemer for forholdet mellom Norge og "söta bror". Vis mer

Etterlengtet byttehandel

Én norsk kunde ble det imidlertid denne dagen, ettersom kompis Hellerud trengte en ny del til Harley-Davidson-sykkelen. Betalingen består av noe etterlengtet:

- I dag får jeg norsk potetgull og norsk brød. Vi har ikke det potetgullet i Sverige. Det er det beste jeg vet oppi den posen her, smiler han.

Nesten seremonielt plasseres posene med byttehandelen på hver sin side av den oppmerkede streken på brua som markerer landegrensene, og de to gamle vennene slår av en liten prat stående på hver sin side av streken og med god avstand.

- Har vokst fram hets

- Det virker som nordmenn tror at med en gang du setter foten over grensa, da får du corona, sier en tydelig oppgitt Pedersen.

- Det har vokst fram hets mellom de to landene nå.

Hellerud forteller at han ikke har merket noe til det i sin omgangskrets, men at mye av det han leser gjør ham opprørt.

- Jeg blir forbanna. Folk er redd for svenskene liksom. Men man får kalle en spade for en spade. Det er jo ikke Ola Dunk som går rundt å smitter noen.

STRENGE TILTAK: Statsminister Erna Solberg: - I praksis blir grensen stengt. Vis mer

Foreløpig er grensene stengt fram til 28. februar, men om det blir en delvis åpning da, er fortsatt helt uvisst i den uforutsigbare smittesituasjonen.

Men dagen regjeringen åpner for mer fri flyt over grensene igjen, er de to kameratene skråsikre på hva de skal gjøre.

- Da skal vi ha et stort grillparty og sitte og klemme og synge, ler Hellerud.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer