- Helt forferdelig for familien Wara

Kulturminister Trine Skei Grande er bekymret for åpenheten i det norske samfunnet, men føler seg ikke utrygg i sitt eget hjem.

BEKYMRET: Trine Skei Grande blir opprørt når hun hører om episoden som rammet Tor Mikkel Wara i natt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Trine Skei Grande blir opprørt når hun hører om episoden som rammet Tor Mikkel Wara i natt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HELL (Dagbladet): Natt til søndag brant det i bilen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), mens den sto parkert utenfor statsrådens bolig i Oslo.

Kulturminister Trine Skei Grande, som har ansvar for ytringsfriheten i Norge, kaller episoden et angrep på det norske demokratiet. Fra Venstres landsmøte i Trøndelag går hennes tanker til Tor Mikkel Wara og hans familie.

- Dette er helt forferdelig, både for Tor Mikkel Wara og hans familie, og for demokratiet vårt. Det er en stor styrke i Norge at vi har så stor nærhet til politikere og så liten sikkerhet rundt oss som er folkevalgte. Dermed kan vi bevege oss som vanlige mennesker når vi ikke er på jobben. Det Wara nå opplever undergraver åpenheten i det norske samfunnet, sier Grande til Dagbladet.

Tenker på Waras familie

Hun uttrykker stor sympati med justisminister Wara og hans familie.

- Dette er jo bare tragisk for familien Wara, som helt sikkert blir veldig redd når slike ting skjer, sier Grande.

Politiet holder nå vakt utenfor Waras bolig, noe som også har blitt gjort tidligere i forbindelse med en rekke hendelser de siste månedene.

Siden 6.desember har det vært tre angrep mot Tor Mikkel Waras hjem. Angrepene har involvert hærverk og forsøk på brannstiftelse. Disse sakene etterforskes nå av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

SE TV NÅ: PST har ingen mistenkte i saken. Vis mer

Hatkriminalitet

Statsminister Erna Solberg har tidligere uttalt seg om truslene mot Tor Mikkel Wara og hans familie, og mener det «helt uakseptabelt».

- Jeg håper virkelig at politiet finner ut hvem som står bak og jeg er enig i at dette er hatkriminalitet. Det må også vurderes å øke sikkerheten rundt enkeltpolitikere som er utsatt for slike hendelser, sier Trine Skei Grande.

Hun beskriver en debattkultur i Norge som blir stadig hardere, noe som bekymrer henne som kulturminister.

- Vi har voksende hatkriminalitet i hele samfunnet vårt. Åpenheten i demokratiet vårt er under press, og vi må nå jobbe for å bevare det åpne samfunnet vi har i Norge.

- Blir du redd når du ser dette? Det er sikkert noen som kan finne ut hvor du bor, også.

- Helt ærlig - nei, det har jeg aldri tenkt på. Jeg har alltid ført meg ganske trygg som statsråd. Jeg håper ikke slike episoder gjør at vi nå må lage systemer som bidrar til å lukke samfunnet vårt, sier Grande til Dagbladet.

Vaksine mot hat

Fra talerstolen adresserer også Grande saken til sitt eget landsmøte.

- Jeg er nok litt preget av at en kollega fikk bilen sin forsøkt påtent i natt. Det er ganske opprørende at demokratiet vårt blir angrepet på denne måten, sier Grande under en debatt om basisfag i grunnskolen.

Grande argumenterte videre med at grunnskolefag som historie og samfunnsfag er «vaksine for det hatet Tor Mikkel opplevde i natt».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer